Prins Sander (rechts) en Adjudant Richard kregen een volle zaal Spilman stil met hun onthulling. Daarna ging het dak eraf.
Prins Sander (rechts) en Adjudant Richard kregen een volle zaal Spilman stil met hun onthulling. Daarna ging het dak eraf. Foto: CV De Belhamels

Prins Sander en Adjudant Richard een jaar lang de baas in Beltrum

Beltrum - Tot verrassing van velen kwamen afgelopen zaterdag Sander Esselink en Richard Stortelder, als Prins Sander en Adjudant Richard, de nieuwe hoogheden van Carnavalsvereniging De Belhamels tevoorschijn, na een spannende maar vooral ook imposante onthulling door 'Hans Klok', tijdens de tweede buutavond in zaal Spilman. Nadat beiden onthuld werden was het eerst doodstil van verbazing, want hier had echt niemand rekening mee gehouden. Binnen een paar seconden ging het dak er af. Prins Sander lacht erom. "Dat was zo onmundig gaaf om te zien. Die vele mensen met open mond eerst. Wat een geweldige avond."

Door Henri Walterbos

Zowel Sander als Richard zijn zeer bekend in Beltrum, niet in de laatste plaats door hun grote verdiensten voor de Beltrumse gemeenschap en gemeenschapszin in het algemeen. Op vele fronten vervullen zij een voorbeeldfunctie dan wel kartrekkersfunctie, bij jong en oud. Een meesterzet van 'de oetzeukers', zo dachten de vele aanwezigen. Zowel Prins als Adjudant zijn betrokken of hebben banden met ondermeer Vios B voetbal en handbal maar ook met de sportcentrale, wagenbouwgroepen, het kulturhus en Stichting Jongerenwerk Beltrum, waar zij heel erg grote verdiensten voor hebben, door met name hun houding, daadkracht en enthousiasme.

Woonachtig in Groenlo
Op de vraag of de Belhamels hun statuten nog hebben moeten wijzigen met de uitverkiezing van Sander Esselink als Prins van Beltrum, terwijl hij woonachtig is in Groenlo, lacht de hoogheid dit onder het genot van een beugelfles nuchter weg. "Wi-j Belhamels doot hier neet zo moeilijk oaver." In de vroege zondagmorgen werd zijn huis aan de Karel Doormanstraat al danig versierd door Belhamels. Zoals het zich laat aanzien zal het hier niet bij blijven. Esselink geniet ook in Groenlo en Lichtenvoorde bekendheid, als docent van het Marianum Groenlo/Lichtenvoorde. Ook is Esselink nog voorzitter van Roomse Herrie.

Avond brainstormen
De opluchting is zichtbaar groot bij beiden, zaterdagavond 21.22 uur, als zij na 5 maanden van zwijgen en 'liegen' dan eindelijk hun grote geheim mogen prijsgeven. In juni werden beiden 'op 't nus gevangen', op een moment dat nog weinigen met het nieuwe carnavalsseizoen bezig zijn. Allereerst werd de Prins gestrikt. Zowaar nog geen makkie. "Ik werd eerst gevraagd of ik ergens in Beltrum een schilderscursus wilde verzorgen tijdens een familiedag van één van de 'oetzeukers'. Daar had ik echter vanwege drukte geen trek in, dus moest er iets anders verzonnen worden. Daarna werd ik gevraagd of ik een avond mee wilde brainstormen over wat we in Beltrum met het geld, dat we aan het concert van Normaal vlak daarvoor hadden overgehouden, zouden gaan doen. De bewuste donderdag was ik doodmoe en heb ik mijn ideeën via app doorgegeven aan de rest. Niet lang daarna ging mijn mobiel. John Orriëns met de vraag of ik toch misschien nog een half uur wilde komen. Toen ben ik maar gegaan. Het was in Groenlo bij Yorick Reijrink en Ellen Peterman thuis. Dichtbij dus. Een vreemde avond," kijkt Sander terug op het eerste half uur. "Na wat brainstormen klonk er ineens carnavalsmuziek en kwamen er drie personen met een steek tevoorschijn. Pff, dacht ik, dee van de carnaval wilt ok effen interessant doon. Ik had niets in de gaten, totdat John ineens vroeg of ik Prins van de Belhamels wilde worden. Na een paar seconden zei ik direct: ja. Gaaf man."

Smoes
Een half uurtje brainstormen werd vervolgens een onverwachte avond doorzakken en feestvieren. Toen de missie om Richard Stortelder te strikken als zijn adjudant. 'Ik ben naar zijn huis gegaan met een smoes over de SJB en keek wel een beetje uit wanneer zijn kinderen in de buurt waren. Richard schrok zich kapot, maar zei ook al vrij snel 'ja'. Toen moest Richard zijn vrouw nog overtuigen. Na een eerste aarzeling ook hier een volmondig 'ja', en aansluitend 5 maanden geheimhouding. "Afgelopen week zat ik nog bij Tom Rooks aan de bar in de Lange Gang en hadden we het nog over carnaval. Ik dacht: ie mossen eens wetten," gniffelt de nieuwe Prins..

Proclamatie
In de maidenspeech en proclamatie kwamen voornamelijk Beltrumse kwesties en namen voorbij. Van het omdopen van kerkepaden tot tippelzone, tot en met de afgetreden wethouder Scharenborg. Uiteraard kreeg ook Groenlo nog een 'sneer' mee. "Dee Grolsen, dee mot wi-j natuurlijk ok nog effen deurzagen. Een betjen reagen met de karmisse en zee begint al te klagen. En met de karmismunten wet ze ook neet wat ze mot. Met al dat gedram maakt ze hun eigen karmisse kats kapot. In Grolle mot 't altied meer lieken dan 't is, moar uiteindelijk is d'r altied wal wat mis. Sander, doar wil ie toch neet wonen? Gef mi-j moar Beltrum!," aldus de Adjudant tegen zijn lachende Prins.
Beiden gaan regeren onder de leus 'Et maakt ons echt niks uut, wej goat met jong en old voluut!', waarmee alles gezegd is over hun binding met zowel jong als oud. Beltrum kan trots zijn op zulke boegbeelden!


Wilt u uw verhaal vertellen?

Groenlo - De werkgroep ''Omgaan met Verlies organiseert dit jaar ''De dag van het Licht, een dag van ontmoeting. Vanuit de RK en PKN Kerken uit: Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken, en Rietmolen. Vindt u het moeilijk om alleen te komen, neem dan een familielid, vriend of goede buur mee. De dag is dinsdag 24 november 2015. U bent welkom in zaal 't Kormelink van de Molenberg in Groenlo van 10.00 tot 16.00 uur. Opgave kan via telefoonnummer 0545-292177 of 471958. Als gastspreker is voor deze dag is uitgenodigd ds. Wytze Andela.