Berry Koehorst (links) overhandigt de voorzittershamer aan Frank Beurskens. Foto: Henri Walterbos
Berry Koehorst (links) overhandigt de voorzittershamer aan Frank Beurskens. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Berry Koehorst draagt
voorzittershamer Dweilorkestendag over

"Zolang de jongen d'r mi-j bi-j wilt holl'n, blief ik d'r bi-j"

Door Henri Walterbos

Groenlo - Wat in principe een eenmalige gebeurtenis zou worden in het kader van het 50-jarig jubileum van Mannenzangvereniging Inter Nos, in 1995, werd zo'n megagroot succes dat de organisatie niet om al die lovende geluiden heen kon en Groenlo sindsdien een grote aantrekkingskracht heeft op Hemelvaartsdag met het Open Achterhoeks Dweilorkestenfestival. Zo werd Groenlo een nieuwe traditie rijker. Een blijvertje dat Vestingstad Groenlo nog meer op de kaart zette. Berry Koehorst (68) was, met een korte tussenpauze, van meet af aan voorzitter van de organisatie, tot hij onlangs na 20 jaar de voorzittershamer overdroeg aan Frank Beurskens. "Zolang de jongen d'r mi-j in wilt holl'n blief ik d'r bi-j'. 't Is nog völ te jofel en gezellig al dee vergaderingen ok. Met types as Tom Rooks d'r bi-j is iedere vergadering hoast ne buutoavend," lacht Berry.

Carnavaleske inslag
Koehorst weet nog goed hoe het evenement tot stand kwam en dat niet iedereen direct zo enthousiast was. "Met acht mensen waren we gevraagd een programma te maken en te organiseren voor het jubileumjaar van Inter Nos. Met vier groepjes van twee personen gingen we aan de slag. Samen met Peter Gunnewijk hebben wij toen de Dweilorkestendag bedacht op Hemelvaartsdag. Wij hebben beiden een carnavaleske inslag dus het stond dicht bij ons. Het benaderen van dweilorkesten verliep in eerste instantie nog niet zo soepel, maar toen een van de andere organisatoren aangaf dat hij sceptisch was, hebben we er ons in vastgebeten," lacht Berry er nu om. "Toen ik in contact kwam met iemand van de Blauwhuster Dakkapel uit Sneek, toen ging het ineens snel. Hij gaf me een stortvloed aan namen en contacten van Nederlandse dweilorkesten. Het bleef bedelen omdat we nog niet op de kaart stonden. Hadden we het eerste jaar toch al veertien dweilorksten." Het evenement kreeg een eigen organisatie met heren die hun verdiensten al ruimschoots hadden op andere terreinen in het Grolse verenigingsleven. Zo groeide de Dweilorkestendag gestaag door met enkel topkwaliteitorkesten uit het gehele land, tot een megagroot, niet meer weg te denken, evenement. "We hadden direct al een sponsor als Grolsch waar we op konden rekenen. Al die sponsoren en vrijwilligers die door de jaren heen ons gesteund en geholpen hebben, zij zijn mede verantwoordelijk voor het grote succes," is Koehorst trots. "Je doet op niemand tevergeefs een beroep in Grolle. Prachtig is dat."

Gastvrijheid
De aantrekkingskracht van Groenlo werd groter en groter, de reacties vanuit de orkesten werden alsmaar lovender. Dweilorkestendag Groenlo staat niet voor niets hoog aangeschreven in dweilorkestenland. "Ze prijzen ons stadje als ideale locatie om te spelen aan, met haar smalle straatjes, korte routes naar een ander podium, maar bovenal onze gastvrijheid." Koehorst hield er vele 'vrienden' aan over.
De organisator en vrijwilliger pur sang, op vele fronten, bedacht met zijn kompanen een perfecte formule om dweilorkesten naar hun zo geliefde vestingstadje te halen. "Wij weten dat dweilorkesten graag strijden om een titel. Dat is mede één van de redenen dat ze graag komen. En dat we voor Open Achterhoeks Dweilorkestenkampioenschap kozen in plaats van Open Grols Dweilorkestenkampioenschap was een slimmigheidje. Dat trekt meer dan enkel een Grols kampioenschap. Zeker in het begin, maar we zijn ook trotse Achterhoekers en blij dat veel Achterhoekers hier naar toe komen."
Ook brengen de orkesten inmiddels zelf de nodige aanhang mee. "Tja, het is hier gezellig hè. Er zijn ook diverse orkesten die blijven overnachten in Groenlo of in de regio of terugkomen. Dat is alleen maar mooi toch? Zo plukken velen er de vruchten van. We krijgen ook ieder jaar weer aanbiedingen van patatboeren en visboeren die hier wel tegen betaling willen gaan staan. Wij hebben echter gezegd dat we dat in Groenlo willen houden. 'Wos van Inter Nos', hoort er gewoon bij," lacht de teruggetreden voorzitter.

Trots
Alles wat Koehorst vertelt, gebeurt met een van trots glimmend gelaat. "We organiseren het vanaf het begin met een stel mooie kruiers, hebben goede contacten met de horeca, waar we prima afspraken mee kunnen maken, maar ook met de overheid, al hebben we weleens pittige discussies gevoerd. Je hebt elkaar toch nodig."
Koehorst is blij met zijn overdracht aan Frank Beurskens. "Frank is een gedreven man en een goed organisator en bestuurder. Ik ben sowieso wel blij met de verjonging in ons team, zoals afgelopen jaar vanwege de ontwikkeling van social media. Daar zijn wij oudjes niet zo bedreven in, maar het is wel een belangrijke ontwikkeling waar je in mee moet."


ZSOM televisieprogramma week 46

Groenlo - Het onderstaand programma wordt op verschillende momenten uitgezonden in de Molenberg te Groenlo

ZSOM Regiojournaal

Musical Jona
Kijk dit keer naar het derde en laatste deel.

ZSOM Regiojournaal

De natuurtuin
In deze aflevering neemt Henk Lammers u mee van augustus tot en met december.

Bloemschikken
De komende afleveringen ziet u Frits Hoogers de mooiste bloemstukken tevoorschijn toveren.