Directeur Erwin de Roo van City Lido. Foto: Theo Huijskes
Directeur Erwin de Roo van City Lido. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Voor City Lido is een Kulturhus
nog geen gesloten boek

Directie nog steeds in voor een publiek-private samenwerking

Door Theo Huijskes

Groenlo - De directie van City Lido Groenlo staat nog steeds open om het uitgaanscentrum aan de Kerkstraat zodanig te verbouwen dat de bestaande en nieuwe activiteiten van Stichting Cultureel Centrum De Bron goed zijn in te passen. Dit zegt Erwin de Roo namens de directie naar aanleiding van de in de afgelopen week gehouden raadscommissievergadering. In die vergadering kwamen nieuwe financiële perikelen ter sprake met betrekking tot de geplande nieuwbouw van een Kulturhus in de Grolse Mattelierstraat.

"Het is niet eens de mogelijke afwijzing van de provinciale subsidie, waardoor er een extra tekort van een half miljoen euro ontstaat, die mij heeft aangezet om op deze manier naar buiten te treden," zegt een teleurgestelde De Roo.
"Het zijn voornamelijk de reacties vanuit alle lagen van de Groenlose bevolking, die aangeven het bijzonder jammer te vinden dat een dergelijke voorziening, ook nog eens te financieren met veel minder gemeenschapsgeld, niet bij City Lido wordt ondergebracht. Bovendien stoort het ons in hevige mate dat er van diverse kanten, en dat ook van de zijde van de politiek, wordt gereageerd met de opmerking dat wij veel te laat onze plannen kenbaar hebben gemaakt. Let wel, het plan De Mattelier, zoals dat in de volksmond wordt genoemd, ziet er uitstekend uit. Daarover geen enkel onvertogen woord van mijn kant. Maar wordt er niet veel te lichtzinnig gedacht over het te overwinnen kostenaspect en het mogelijke vervolg daarvan in het geval er straks geen sluitende exploitatie gegarandeerd kan worden?"

Verkeerd beeld
Erwin de Roo raakt er maar niet over uitgepraat dat er tijdens het traject richting de besluitvorming in de raadsvergadering van 22 september jl. een verkeerd beeld is geschetst van de wijze waarop City Lido in de totale plannenmakerij staat. "Van meet af aan hebben wij als een volwaardig en tegelijkertijd bereidwillig gesprekspartner mee willen doen. Eigenlijk dateert die bereidheid al uit een periode waarin CC De Bron nog officieel van start moest gaan. Ook onder het bewind van het vorige college van B&W, toen het bestuur van De Bron weigerde mee te werken aan de door de gemeente aangereikte plannen om te verhuizen naar het voormalige Hamelandgebouw, waren wij een serieuze gesprekspartner. Ook toen hadden wij reeds goede ideeën om De Bron onder te brengen in City Lido. Daarnaast zijn er onzerzijds reeds begin 2011 serieuze contacten onderhouden met tal van direct en indirect betrokken partijen en personen. Onder andere met diverse (gemeente)ambtenaren, onderzoeksbureaus, alsmede het bestuur van CC De Bron over de mogelijkheden om verenigingen, organisaties en dergelijke en daarmee sociale en culturele activiteiten onder de vlag van City Lido te laten functioneren."

Win-winsituatie
Ondernemer De Roo spreekt mede namens de familie Venderbosch wanneer hij ook nu laat weten dat men voor Groenlo en omgeving naast de huidige opzet van de exploitatie een kwalitatief goed kulturhus kan garanderen, waarmee veel en heel veel minder gemeenschapsgeld is gemoeid. "Voor onze plannen is een begroting opgesteld, die uitkomt op een bedrag van 800 duizend euro. En zelfs daarbij hebben wij nooit gezegd dat de gemeenschap Groenlo dat bedrag moet ophoesten. Wij willen wat dat betreft heel ver gaan om hier in het tot City Lido verbouwde voormalige parochiehuis een ontmoetingsvoorziening te realiseren voor alle bevolkingsgeledingen."
Ook wanneer het in september genomen raadsbesluit wordt uitgevoerd, zal City Lido niet bij de pakken neerzitten. "Naast het multifunctionele karakter voor uitgaan en evenementen, feesten en partijen, uitvoeringen en concerten, alsmede condoleancebijeenkomsten zal City Lido ook in de toekomst de functie van verenigingshuis gewoon blijven voortzetten. Van de verenigingen en organisaties, die hier reeds lange tijd onderdak genieten, hebben wij niet vernomen dat zij voornemens zijn om te verkassen. Wij hebben de indruk dat het hen hier goed bevalt en wij doen er alles aan om dat gevoel of die beleving te continueren. Bovendien staat het door City Lido aan te bieden concept in ieder geval garant voor een win-winsituatie. Samengevat, het is voor ons nog lang geen gesloten boek!"