Gerard Simons ontvangt het Gouden Veertje.  Foto: Kyra Broshuis
Gerard Simons ontvangt het Gouden Veertje. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

11e van de 11e: 'Optocht in Grolle'
nieuwe schlager Knunnekes

'Grolse Carnaval Uitmuntend'

Door Kyra Broshuis

Groenlo - Het is zover, het carnavalsseizoen is officieel van start gegaan. Traditiegetrouw is op de elfde van de elfde het seizoen geopend door carnavalsvereniging De Knunnekes. Dat gebeurde met de onthulling van het nieuwe motto van KAPSTOK, de uitreiking van het Gouden Veertje én de bekendmaking van de nieuwe carnavalsschlager.

Gouden Veertje Gerard Simons
Veel carnavalisten waren afgelopen woensdagavond aanwezig bij De Lange Gang waar president Rob Stokkers en vorst Miquel Porskamp het vijfde seizoen openden. 's Ochtends waren veel Grolse carnavalisten al verrast met briefjes van 11 euro, 22 euro en 55 euro en een fluitje bij de voordeur. Een ludieke actie van de Fluit en Duit om het seizoen in te luiden.
De Zafantenclub, onder leiding van Tom Rooks, reikte dit jaar voor de 18e keer het bekende Gouden Veertje uit. Het is een onderscheiding voor iemand die veel betekent voor het carnaval in Groenlo maar geen lid is van De Knunnekes. Middels een filmpje werd getoond hoe Gerard Simons, hofleverancier van de verschillende Knunnekes-onderscheidingen, in zijn eigen winkel werd verrast met de overhandiging van het speldje. Bij De Lange Gang kreeg hij de bijbehorende oorkonde.

Nieuwe motto KAPSTOK
Vervolgens was het de beurt aan KAPSTOK om het motto voor de nieuwe campagne te onthullen. Met een knipoog naar de toestanden rondom de kermismunten, heeft KAPSTOK gekozen voor het motto: Grolse Carnaval Uitmuntend. Een prachtig ontwerp dat dezelfde avond al met trots werd gedragen door de enthousiaste carnavalisten. Binnen de carnavalsvereniging De Knunnekes organiseert Kapstok jaarlijks tal van activiteiten waardoor financiële ondersteuning kan worden verleend aan het Grolse carnaval.

Optocht in Grolle wint twee keer
Het hoogtepunt van de officiële opening van het nieuwe carnavalsseizoen is als vanouds het schlagerfestival. De organisatie kreeg dit jaar zes inzendingen binnen, allemaal mooie liedjes over Groenlo. De vakjury, bestaande uit Ton Tijdink, Kyra Broshuis, Martijn Gelinck, Joost Frank en Christof Elsinghorst, had de moeilijke taak het beste nummer te kiezen. De nummers werden gespeeld door het speciale schlagerorkest en gezongen door Noël Versteegen-Ebbers. Na intensief overleg en het nauwkeurig berekenen van de toegekende punten, kwam zowel bij de vakjury als bij de publieksjury het nummer 'Optocht in Grolle' als overtuigd winnaar uit de bus. Het is de tweede keer dat de schrijver, Peter Wekking, de winnende schlager schrijft. De muziek is van dezelfde Peter Wekking en Tim Ebbers. Het arrangement is van de hand van Tom Smits. Ton Tijdink sprak in het juryrapport over een echte meezinger, kort maar krachtig en een bijzonder aansprekende melodie.
Peter Wekking ontving uit handen van Ina Muetstege de Chris Muetstegebokaal. Alle schlagers die deze avond ten gehore zijn gebracht, worden professioneel gemixt door Tom Smits en zijn straks via de site van De Knunnekes te downloaden. Er wordt ook een cd met deze nummers uitgebracht.

Met 1 dag pauze is het een kort rustmoment voor De Knunnekes. Op vrijdag was namelijk het prinsenbal alweer bij City Lido. Prins Remco en adjudant Jeroen zwaaiden af en De Knunnekes zouden het beste bewaarde geheim van Groenlo eindelijk prijsgeven. Daarover elders meer in deze krant.
Het seizoen is begonnen!

Winnaars van het schlagerfestival. Midden Peter Wekking met rechts Tim Ebbers en links Tom Smits. Foto; Kyra Broshuis
Het nieuwe motto van Kapstok. Foto: Kyra Broshuis