VVD-raadslid Bart Porskamp. Foto: gemeente Oost Gelre
VVD-raadslid Bart Porskamp. Foto: gemeente Oost Gelre Foto: Theo Huijskes

VVD kritisch over
financiële fundament CC De Bron

"Het tekort bedraagt inmiddels € 771.000,00"

Door Theo Huijskes

Oost Gelre - Tijdens de afgelopen week gehouden raadscommissievergadering heeft de fractie van de VVD bij monde van Grollenaar Bart Porskamp kritische vragen gesteld over de financiële gang van zaken met betrekking tot de nieuwbouw van CC De Bron. De vragen zijn het gevolg van het mogelijk mislopen van een door de provincie Gelderland toe te kennen subsidie van een half miljoen euro in het kader van het programma SteenGoed Benutten. De VVD is van mening dat mede als gevolg daarvan het financiële fundament voor een nieuw Kulturhus steeds brozer wordt.

Zoals bekend besloot de gemeenteraad in haar vergadering van september jl. met 15 stemmen voor en 6 stemmen tegen (VVD en Nieuwe Liberalen Oost Gelre) om een krediet van twee miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuw kulturhus in de Grolse Mattelierstraat. Bij dat besluit is ingecalculeerd dat er een provinciale subsidie wordt toegekend van € 500.000,00 en dat De Bron zelf via de nodige zelfwerkzaamheid een bedrag van € 271.000,00 weet vrij te maken. Dit alles nog los van een opgelegde privatiseringseis, waaraan een periode van slechts drie jaar is gekoppeld.
VVD'er Bart Porskamp stelde dat er een onvolledig onderbouwd plan is aangeleverd voor de subsidieaanvraag. "Wie de beoordelingsgrondslagen goed leest van de subsidieaanvraag SteenGoed Benutten, kan niet anders concluderen dan dat er door het college een onvolledig onderbouwd plan is aangeleverd. Het gevolg hiervan is dat er een negatief subsidieadvies is afgegeven. Dit zou kunnen betekenen dat er bij de definitieve afwijzing van de subsidie een gat ontstaat van € 771.000,00, een niet kinderachtig door de Stichting CC De Bron zelf te financieren bedrag."
In verband met dit laatste stelde Porskamp de vraag of het college na het genomen raadsbesluit reeds met vertegenwoordigers van de stichting heeft gesproken. "Daarenboven vraag ik mij af of het college bij een daadwerkelijke afwijzing van de provinciale subsidie De Bron in staat acht om een gat van € 771.000,00 te dichten. Dit met de wetenschap in het achterhoofd dat de stichting duidelijk heeft aangegeven bij een verhuizing zelf geen enkel financieel risico te willen lopen."
Tegelijkertijd zette de VVD andermaal de nodige vraagtekens bij de aan het raadsbesluit gekoppelde privatiseringseis. Porskamp: "Is het college, evenals onze partij, van mening dat er pas een schop in de grond kan wanneer de Stichting CC De Bron op voorhand een sluitende meerjarenexploitatie heeft gepresenteerd, waar duidelijk uit blijkt dat men zich na drie jaar financieel helemaal zelf kan bedruipen en dus daarmee tegelijkertijd aan de door de gemeenteraad gestelde privatiseringseis kan voldoen?"

Verantwoordelijk portefeuillehouder René Hoijtink wilde nog niets weten van een definitieve afwijzing van de provinciale subsidie. "De totale aanpak c.q. onderbouwing van de subsidieaanvraag ondergaat intern een nadere bestudering. Bovendien zijn wij met de provincie in gesprek over het afwijzende advies. Daar waar nodig zal van onze kant voor een nadere onderbouwing worden gezorgd. Op korte termijn, sterker gezegd morgen reeds (woensdag 11 november, ThH) zitten wij met de stichting opnieuw aan tafel om de laatste ontwikkelingen te bespreken. Alles is erop afgestemd om de verbouwingsactiviteiten in ieder geval niet te vertragen. De zaak met betrekking tot een sluitende exploitatie is een geheel ander proces."