Een beeld van etende mantelzorgers in De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van etende mantelzorgers in De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Dag van de Mantelzorg in Oost Gelre groot succes

Gemeente uit waardering voor de vrijwilligers in de thuiszorg

Door Theo Huijskes

Oost Gelre - Velen zullen het niet weten oftewel niet beseffen, maar in Nederland zorgen circa 4 miljoen mensen voor een ander. Van dat aantal zorgen circa 750 duizend mantelzorgers meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat al langer dan 3 maanden. Om voor dat werk een stukje waardering uit te stralen en te spreken, vond op dinsdag 10 november jl. de 'Dag van de Mantelzorg' plaats. Zo ook op verschillende plaatsen in de gemeente Oost Gelre.

Landelijk zijn het welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen, werkgevers en gemeenten, die het een en ander in de vorm van iets leuks, iets hartelijkst of iets inspirerends organiseren.

"Als wethouder hoor je op zo'n dag verhalen"

In de gemeente Oost Gelre werd de invulling van de waardering voor de binnen de gemeenschap, zeker in de thuissituatie onmisbare mantelzorg ingevuld door de gemeente in samenwerking met VIT (Vereniging van Instellingen voor Thuisverzorging in Nederland).
Alle mantelzorgers binnen de gemeente waren uitgenodigd om aan te schuiven bij een diner in buffetvorm. Daarvoor hadden de organisatoren vier locaties uitgekozen, te weten De Molenberg Stichting Marga Klompé in Groenlo, Woon- en Zorgcentrum Careaz Antniushove en de Mariënhof in Lichtenvoorde, alsmede het dorpshuis 't Kempken in Harreveld.
Portefeuillehouder wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre kwam persoonlijk op bezoek en dat bij de gasten in Harreveld en Groenlo. Bij die gelegenheden liet Hoenderboom nog eens nadrukkelijk horen dat de mantelzorgers onmisbaar zijn binnen de samenleving. "In het kader van de Wmo 2015 wordt het de gemeenten opgedragen om mantelzorg voor hun burgers mogelijk te maken. En dat doen wij maar al te graag, want 'Uw zorg is onze zorg!'. Blij en trots ben ik in dat verband met de goede samenwerking die wij hebben met VIT. Bestuur en medewerkers van deze organisatie zijn aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde niet alleen buren van de gemeente, ook wat de organisatie en werkwijze betreft van de mantelzorg in de thuissituatie, zitten wij met elkaar helemaal op één lijn. De Dag van de Mantelzorg is een uitstekend initiatief. Dit alleen al omdat dan niet alleen met een brief de mantelzorgwaardering wordt kenbaar gemaakt, maar ook met een persoonlijk contact. Als wethouder hoor je op zo'n dag persoonlijke verhalen, die je nog dichter bij de mantelzorg van elke dag plaatsen."

Op dinsdag 10 november jl. kwamen in circa 200 gemeenten de mantelzorgers bij elkaar voor het in ontvangst nemen van een persoonlijke waardering. In Oost Gelre hebben in totaal circa 160 vrijwilligers gehoor gegeven aan de uitnodiging voor een dinerbuffet. Met uitzondering van Antoniushove in Lichtenvoorde, waar nog een eigen keuken aanwezig is, werd het eten op de overige locaties verzorgd door restaurant-catering Spilman uit Beltrum.