Bekend bij iedereen: ’t Reijrinkspad in Zwolle in winterse sferen. Foto: Theo Huijskes
Bekend bij iedereen: ’t Reijrinkspad in Zwolle in winterse sferen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Tweede fietspad en sanering bouwterrein
in Zwolle

Zwolle - Als het aan de raadscommissie van Oost Gelre ligt, wordt niet alleen de eerste fase van de fietsverbinding tussen Groenlo en Zwolle zo snel mogelijk gerealiseerd, maar komt daar vrij snel of het liefst nog direct de tweede fase achteraan. Zo was het de PvdA-fractie, die alleen al met het oog op de verkeersveiligheid, beide fases tegelijkertijd uitgevoerd wil hebben. Alle fracties konden zich verenigen met de financiële consequenties.

Door Theo Huijskes

De totale kosten voor de aanleg van het eerste stuk (vanaf de afslag naar de tennisbanen tot iets over de Slinge-brug) zijn geraamd op € 650.000. De helft van dit bedrag neemt de provincie Gelderland voor haar rekening. Dit gebeurt in de vorm van een co-financiering,een projectsubsidie van 50% van de werkelijke kosten met een maximum van € 325.000. Volgens wethouder René Hoijtink is het de bedoeling dat de uitvoering van de eerste fase in het voorjaar van 2016 plaatsvindt. Met betrekking tot de tweede fase liet Hoijtink weten dat er drie opties beschikbaar zijn: 't Reijrinkspad als optie 1, een fietspad parallel aan 't Reijrinkspad als optie 2 en een fietspad circa 200 meter langs de Slinge en dan rechtsaf richting de Meddoseweg in Zwolle als optie 3. Desgevraagd zegt voorzitter Harry Bos van de Contactgroep Zwolle dat de voorkeur van deze belangenorganisatie uitgaat naar optie 1, maar dat hiervoor toestemming van de grondeigenaar van het pad ontbreekt. "Daarom gaan wij voor optie 2, waarbij aan het begin de paden circa 10 meter van elkaar komen te liggen en aan het eind praktisch naast elkaar. Van de gemeente hebben wij begrepen dat de bestemmingsplanwijziging in gang is gezet en dat men ernaar streeft om de financiering zo spoedig mogelijk rond te krijgen."

Bouwplan Zwolle
Ook met het collegevoorstel om vaart te zetten achter de ontwikkeling van het bouwplan Zwolle kon de raadscommissie zich verenigen. Alle fracties toonden zich alleen al voorstander, omdat daarmee eindelijk zicht is op een einde van de reeds jarenlang bestaande puinhoop in het hartje van het buurtschap. Carla Heming-Borgijink (CDA): "Waarschijnlijk komt er nu eindelijk een einde aan het hart van Zwolle dat zeven jaar achtereen gebroken is geweest." Wel vroegen alle partijen zich af of en in hoeverre er belangstelling bestaat voor nieuwbouwwoningen ter plekke. Wethouder Vincent van Uem herhaalde dat de kosten van de sanering van het terrein ad € 250.000 voor de helft voor rekening komen van ontwikkelaar Arnold Bosman Vastgoed BV uit Halle. "Ons aandeel in de saneringskosten, € 125.000, betalen wij niet eerder dan nadat de saneringsgoedkeuring van de provincie binnen is. Bosman geeft aan gegadigden te hebben voor woningbouw. In het geval dat niet aan de orde is, hebben wij voor € 125.000,00 in ieder geval weer een schoon en mooi terrein." Ook bij Zwollenaar Harry Bos overheerst een tevreden gevoel over dat het terrein mogelijk al op korte termijn schoon wordt gemaakt. "Wat ons betreft vindt de sanering nog liever vandaag dan morgen plaats. Over interesse voor woningbouw ter plekke is ons niets bekend. Wel dat er mogelijk belangstelling van omwonenden is om bepaalde stukken grond uit te ruilen."