De Optochtcommissie van De Knunnekes. Foto: Kyra Broshuis
De Optochtcommissie van De Knunnekes. Foto: Kyra Broshuis Foto: PR

De optochtcommissie nodigt u uit

Groenlo - Als het aan de optochtcommissie van carnavalsvereniging De Knunnekes ligt, wordt de komende carnavalsoptocht nog groter en spectaculairder dan vorige jaren. "Het nieuwe prinsenpaar is afkomstig uit vriendengroep De Snikkels. Zij staan al jaren garant voor spectaculaire acties tijdens de optocht. De verwachting voor de komende optocht zijn dan ook hoog gespannen," zo vertelt optochtcommandant Mike Ruikers.

Door Kyra Broshuis

De optochtcommissie heeft twee nieuwe leden, Mark Baten en Maurice Piepers. Al jaren zorgt deze commissie voor een kwalitatief prachtige optocht. Het is de grootste optocht uit de regio. "Dat is ook precies wat we graag willen. Kwaliteit. De Snikkels gaven al het goede voorbeeld met hun deelname waarbij interactie met het publiek is. Dat is prachtig om te zien én om mee te maken als je langs de kant staat. Dat zouden we heel graag meer willen zien in de optocht. Het publiek vermaken, een soort straattheater tijdens de optocht."

De Grolse optocht start sinds het vertrek van de Grolsch uit Groenlo niet meer vanaf het Grolsch-terrein. De tocht komt sindsdien vanaf de Winterswijkseweg de stad in. Met de afronding van de nieuwe brug aan de Mattelierstraat komt de bezoeker via de imposante 'poorten' nu echt de stad binnen. "Daar gaan we gebruik van maken. De brug wordt hét beginpunt van de optocht en dat zal dan ook heel duidelijk te zien zijn. De brug en de poorten worden straks intensief betrokken bij de carnavalsoptocht."

De Grolse optocht mag zich verheugen in een enorme deelname. Vorig jaar telde de bonte stoet ruim 1200 deelnemers. Deelname is mogelijk in verschillende categorieën. Zo is er de groep grote wagens (tot 7 meter), kleine wagens, grote loopgroepen, kleine loopgroepen, kindergroepen en (dweil)orkesten. Zeker in de categorie kindergroepen ziet de optochtcommissie nog ruimte. "Er doen veel grote groepen, zowel wagens en lopers, mee met kinderen erbij. Het is natuurlijk prachtig om met de hele familie mee te doen. Maar kinderen kunnen uiteraard ook zelfstandig meedoen. Gelukkig stijgt het aantal jonge deelnemers nog elk jaar. Belangrijk, want dat zijn de carnavalisten van de toekomst!" Bovendien is het prachtige manier om je voor te bereiden op de drie dolle dagen, zo leggen de mannen van de optochtcommissie uit. "Die voorpret, dat is fantastisch. We gaan elk jaar de groepen langs om te kijken wat ze bouwen of welke pakken ze aan het maken zijn. Dan zie je de beleving van de Grollenaren."

Kinderen die graag mee willen doen maar niet weten hoe het ze aan moeten pakken, kunnen altijd terecht bij een van de heren van de commissie. "Natuurlijk, daar zijn we voor." Via de site www.knunnekes.nl kunnen de deelnemers zich vanaf nu aanmelden voor de Grolse optocht. De commissie heeft nog één wens. "We willen heel graag dat mensen verkleed naar de optocht komen kijken, dan wordt het nog mooier. Ook dit jaar komt TV Gelderland weer opnames maken. Het zou toch mooi zijn dat de rest van de provincie ziet hoe carnavalsminded we hier zijn."