Joost in de rol van Sinterklaas en Martijn in de rol van Zwarte Piet. Foto: Theo Huijskes
Joost in de rol van Sinterklaas en Martijn in de rol van Zwarte Piet. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Sprankelende buutavond van de BOF

Groenlo - Voor de 20e maal organiseerde de Grolse vriendengroep BOF afgelopen zaterdagavond een buutavond voor eigen leden en genodigden. In de achterzaal van Brouwhuys Grolsch De Lange Gang werd gezorgd voor een stijlvol, gevarieerd programma, dat bol stond van muziek, zang en humor. Eregasten waren deze avond de nieuwbakken stadsprins Michaël I en zijn stadsadjudant Christof met hun familieleden, alsmede een forse afvaardiging van de carnavalsvereniging De Knunnekes.

Door Theo Huijskes

De vierde lustrumparty van de BOF werd deze keer gepresenteerd door Joost Adema, nadat voorzitter Eugène Huis in 't Veld de aanwezigen welkom had geheten. Het is een traditie bij de BOF dat ieder jaar een ander lid van de club deze taak voor zijn rekening neemt. Mede door de medewerking van het, de Grolse carnavalisten vertegenwoordigende Tof- of was het deze keer het Top-orkest, was er van meet af aan sprake van een gezellige sfeer, waarin iedereen zich helemaal thuis voelde. Over en weer werden er diverse onderscheidingen uitgereikt, waarbij de collega-vriendengroep De Snikkels, waartoe de beide hoogheden van deze carnavalscampagne behoren, zich zowel in beeld als geluid met enkele deze groep kenmerkende ludieke acties prominent onderscheidde. Ook prins Michaël en adjudant Christof zorgden voor een vrolijke inbreng, al was het alleen maar door de muzikale bijdragen van de adjudant. Kostelijk was de aankondiging en ook de wijze van overhandiging van de prinselijke onderscheiding aan Streekgids-mediaman Marcel Houwer, vanwege zijn omgaan dit jaar met 'Het best bewaarde geheim in Grolle!' Eerst zong Noël Versteegen-Ebbers, geflankeerd door de zusjes Janine en Karin Tops, de nieuwe carnavalsschlager 2015-2016; de Grolse zangers Jeroen (Donny) Doest en Thomas Oesterholt wisten daarna 'de hut van Oom Tom' met hun zang op kop te zetten.
Het hoofdgerecht van de geslaagde avond werd zoals gebruikelijk gevormd door de verschillende buuts. Maakte Jeroen Doest, na een jaartje afwezigheid in verband met zijn verplichtingen als adjudant, een beloftevolle rentree, ook aan de rol van Sinterklaas en Zwarte Piet wist het bekende duo Joost en Martin een kolderieke en smakelijke uitvoering te geven. In de persoon van Bas Brinke diende zich verder een aanstormend talent aan, dat wellicht binnen afzienbare tijd te bewonderen is op het grote podium van het carnavalshoes City Lido. Als 'Simon Spinola' blikte hij op een spitsvondige wijze terug op de Slag om Grolle van dit jaar. Van de beide niet-Grolse buutreedners, Bennie Blind en Mans oet Twente, scoorde laatstgenoemde met overmacht het hoogste cijfer. Hij zorgde als Kardinaal Schöttelkamp voor een spraakwaterval doorspekt met een ieder aansprekende vorm van humor en werd beloond met een staande ovatie.