Harrie klein Gebbink in de showroom van Auto Kolkman. Foto: Theo Huijskes
Harrie klein Gebbink in de showroom van Auto Kolkman. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Harrie klein Gebbink 40 jaar in dienst van Auto Kolkman

Groenlo - Op dinsdag 17 november jl. was zijn vertrouwde werkplek bij Auto Kolkman versierd met slingers en ballonnen. Afgelopen zaterdag werd er in kleine kring een feestje gevierd met een etentje. Dit alles ter ere van Harrie klein Gebbink (61) vanwege zijn veertig jaar trouwe dienst bij het automobielbedrijf aan de Borculoseweg in Groenlo. "Het is hier goed werken in een mooi en modern bedrijf. Daarnaast is de sfeer uitstekend. Daarom ga ik nog iedere dag met plezier naar mijn werk," zegt de op 28 april 1954 aan de Eefselerweg in Groenlo geboren Harrie klein Gebbink.

Door Theo Huijskes

Als kind zijnde was de aandacht van Harrie klein Gebbink, getrouwd, twee kinderen en woonachtig aan de Bontwerker in Groenlo, reeds gericht op auto's.
"Na de lagere school heb ik de LTS in Lichtenvoorde bezocht. Daar eerst de 3-jarige opleiding metaal gevolgd om mij vervolgens te richten op de 2 jaar durende opleiding motorrijtuigentechniek. Om mij het vak van automonteur in theoretische zin helemaal eigen te maken, heb ik verder nog de Streekschool bezocht en cursussen gevolgd. Echter, eerste automonteur kun je alleen worden wanneer je in de praktijk presteert." Klein Gebbink ging als automonteur van start bij Gerlo Diepenmaat aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo. Na hier gewerkt te hebben, alsmede na vervulling van zijn militaire dienstplicht, begon hij op 17 november 1975 bij Bennie Kolkman. "Ik heb hier hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Op vakgebied veel geleerd van de diverse dealerschappen, zoals Simca en Talbot en reeds sedert 1983 het automerk Peugeot. Het voordeel van het hebben van een dealerschap is dat je, in dit geval via Peugeot Nederland in Utrecht, merkgerichte technische trainingen krijgt aangeboden. Een goede zaak, omdat het belangrijk is om alle nieuwe ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen. En die zijn er in de afgelopen vier decennia veel geweest. Kon ik in het begin niet zonder tang en schroevendraaier, wat wil ik heden ten dage nog beginnen zonder uitleesapparatuur. Vonden beurten van auto's in mijn beginperiode om de 5 duizend kilometer plaats, tegenwoordig is dat om de 30 duizend kilometer. Verder heeft de invoering van de APK keuring in 1985 gezorgd voor een grote verandering in het werk van automonteur."

Marathonschaatsen
Harrie klein Gebbink lacht breeduit. "Ik zal nog wel moeten blijven werken tot mijn 67e. Geen enkel probleem, wanneer de gezondheid maar geen roet in het eten gooit." Wat dit laatste aspect betreft, leeft Harrie heel gezond en doet bijzonder veel aan sport. Met name het marathonschaatsen is zijn lust en zijn leven. Dat onderwerp aansnijdende, zit de Grolse automonteur direct helemaal op de praatstoel. "Naast wielrennen en skeeleren is de marathonschaatssport mijn grootste hobby. In bepaalde periodes van het jaar train ik daarvoor vijfmaal per week. Daarbij rijd ik iedere week wel een wedstrijd in de regio Noord-Nederland. Wat het huidige seizoen 2015-2016 betreft, voer ik momenteel zelfs de ranglijst van de klasse 40+ aan. Schaatsen is altijd een geliefde bezigheid van mij geweest. Een prachtige sport en dat bij voorkeur in de openlucht, in de natuur. Als inmiddels 61-jarige moet ik het vooral hebben van mijn ervaring en techniek." En het rijden van de Elfstedentocht? "De Tocht der Tochten heb ik tweemaal over gereden en dat in 1985 en 1986. Bij de tocht in 1997 was ik niet ingeloot. Maar dit laatste overkomt mij hopelijk niet in het geval dit hoogtepunt in het leven van iedere schaatser in de komende jaren nog weer eens voorbij komt."