De energie spat van het podium. Foto: Lawrence Mooij
De energie spat van het podium. Foto: Lawrence Mooij Foto: Lawrence Mooij

CD-presentatie 'De kat en vier muren' van De Gracht

Lievelde - Met een lach werd er vooraf eerst nog teruggekeken op de cd-presentatie van het eerste album van De Gracht, 'Bevroren jaren', januari 1996 in de ABTB-loods in Groenlo. Duizend mensen kwamen eropaf. Het werd een historische avond, mede omdat het deze avond min 19 graden was. De Gracht was echter hot. De band mag zich wederom in een grote belangstelling verheugen met de nieuwe cd 'De kat en vier muren'. Werk, gerijpt als de beste wijn. De Gracht heeft met 'De kat in vier muren' volgens verschillende reacties een pareltje afgeleverd in het genre. Niet enkel lokaal of regionaal. Van meerdere kanten wordt er langzamerhand aan de band getrokken. En niet onterecht. Prachtige songs, zowel tekstueel, muzikaal als qua productie van Caspar Falke. Niet voor niets stroomde de grote zaal van Loco Lievelde vrijdagavond vol met enkel liefhebbers van de band. Oude getrouwen maar ook nieuwe liefhebbers. Grote kracht van de band is misschien wel dat de band één is met haar aanhang. Vlak voor het optreden begint staan de mannen nog gewoon tussen de bezoekers, alsof ze zelf een avondje uit zijn, met hen. Als Ernesto Oosthuizen op het podium enkele mensen bedankt voor hun inzet en bijdrage aan de promotie van de avond, staat Onno Zijdel achter in de zaal nog met vrienden te praten. Zenuwachtig is hij niet. "Nee joh. Ik heb er ontzettend veel zin in." En met hem ruim 600 mensen meer!

Door Henri Walterbos

Het optreden van de band is een mix van een lekker avondje uit voor elke liefhebber van goede muziek maar heeft ook iets van een reünie, in de trant van Roomse Herrie. Er worden vele handen geschud, er vinden omhelzingen plaats, en er wordt volop gelachen. Als Onno Zijdel zijn eerste akkoorden aanslaat van het openingsnummer van de avond, 'De kat en vier muren,' tevens het openingsnummer van de cd, staat het optreden van meet af aan als een huis. De toon is direct gezet. Het enthousiasme spat er vanaf, evenals de muzikaliteit en de onderlinge chemie. De eerste set bestaat enkel uit nummers van het nieuwe zilveren schijfje. Het is een goede zet geweest van de band om bij de aanschaf van een polsbandje voor deze avond direct de cd er bij 'cadeau' te doen. De nieuwe liedjes worden al volop meegezongen. Iedereen geniet.

Bekend werk
Na de pauze enkel bekend werk, met als opening 'Hou je me dan vast'. Verliefde stellen vallen elkaar in de armen en schuifelen het gehele nummer door op één en dezelfde vierkante meter. Een mooi plaatje! Uiteraard komen juweeltjes als 'Niemand zoals jij,' en 'Alles wat je nodig hebt' voorbij. Natuurlijk kan de band niet om 'Twee perfecte handen' heen. Als de song ingezet wordt geven enkele dames elkaar een 'high five' van blijdschap. Het nummer stond begin jaren 2000 op het randje van de hitparade en beleeft in de Oost-Achterhoek al een ware cultstatus. Het nummer heeft alles in zich van een klassieker. Het nummer was zooo 2000 maar ook zooo 2015, dus wie weet, ooit! De band heeft alles in zich, en fans geloven heilig in de band en de liedjes. Niet voor niets beleven enkelingen maar aandringen op een De Gracht 'deel 2.' Het begin is er.

Voorbestemd
Voor Marc van Venrooij is de avond wel een heel bijzonder weerzien met De Gracht. "Het was eind jaren negentig toen ik in 'De Likkepot', een kroeg in Rosmalen, als afwasser werkte en De Gracht daar optrad. Vond ik echt te gek. Ik kocht de cd 'Bevroren jaren' en vond het nummer 'Twee perfecte handen' toen al helemaal te gek. En dan twintig jaar later sta ik hier op de live-presentatie van de nieuwe cd omdat mijn vriendin Chantal Kiens uit Groenlo komt. Toen ik haar ontmoette en hoorde dat ze uit Groenlo kwam was één van de eerste dingen die ik haar vroeg of zij misschien De Gracht kende. Daar was ze zelf ook dol op. Dat schept direct een band hè! Het kan niet anders dan dat dit ooit allemaal voorbestemd is," is hij enthousiast.

"Nog nooit zo goed"
Na afloop zoeken de bandleden familie en vrienden op en gaan ze op in de afterparty met DJ H.E.N.K. "Ik heb ontzettend lekker gespeeld. Volgens mij hebben we nog nooit zo goed samen gespeeld," proost bassist Martin Hummelink met een bezoeker. Ook Ernesto Oosthuizen geniet volop na van avond. En nu? Hij lacht. "Ons doel was deze cd, deze avond. Daarna zien we wel." Wat de bezoekers betreft smaakt deze avond naar meer, naar veel meer! De band heeft nog nooit zo goed geklonken als anno 2015.