Het huurcontract wordt ondertekend. Foto: Eveline Zuurbier
Het huurcontract wordt ondertekend. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Marianum-leerlingen eten hun brood in oude Calixtus

OOST GELRE - Voor insiders klinkt het een beetje vreemd: brood eten in een van origine protestantse kerk en nog wel door leerlingen van een door katholieken opgerichte school. Ben Verheij is er langzamerhand aan gewend. "We hebben een bijzondere samenwerking gevonden", vertelt hij.

Door Eveline Zuurbier

Marianum heeft in de oude Calixtuskerk een oplossing gevonden voor een ruimteprobleem tijdens de middagpauze. Afgelopen vrijdagmiddag 27 november tekenden rector Jan Put en voorzitter van de Stichting Oude Calixtus Ben Verheij in de Lichtenvoordse Marianum-vestiging een huurovereenkomst. De lunchpauzes kunnen gedurende het verbouwingsproces van het Marianum aan de Deken Hooijmansingel-Lichtenvoordseweg in Groenlo, plaatsvinden in het historische kerkgebouw. De huur duurt tot aan 17 maart 2017, het moment wanneer de grootscheepse verbouwing moet zijn opgeleverd.

De klassen 1 en 2 volgen gedurende deze grote verbouwing de lessen in het voormalige Sensire-gebouw aan de Wheme in Groenlo zodat het Marianum-gebouw grotendeels vrij wordt gehouden om de verbouwing vlot en zonder al te grote overlast te kunnen realiseren. Voordat de klassen 1 en 2 van het Marianum hun tijdelijke intrek in het gebouw aan de Wheme konden innemen, heeft er in de zomervakantie een kleine verbouwing ondergaan.
Rector Jan Put: "In de beleving van ouders en kinderen was het tijdelijk onderkomen op onderdelen een beetje te benauwd voor de middagpauze. We zijn in de buurt op zoek gegaan naar een aanvullende ruimte. We hebben verschillende opties bekeken maar vonden in de kerk aan de andere kant van de parkeerplaats een oplossing. We zijn verheugd om de samenwerking met de stichting nu te kunnen aangaan."
Op zijn beurt zegt Ben Verheij dat de stichting dit met plezier voor de jeugd doet. "We hebben ervaring met de jeugd. Het botst niet met de diensten die in de weekenden worden gehouden. Voor de begrafenissen kunnen we voldoende oplossingen bieden. Met het klank- en lichtspel kunnen we schuiven en de openingstijden van de oude Calixtus passen we iets aan."
"We hebben een mooie deal gesloten. De jeugd kan de sfeer van de cultuur een beetje proeven in het gebouw", zegt een tevreden Jan Put. "En wij vinden het leuk dat de jeugd de kerk ziet," knikt Verheij instemmend, terwijl hij de overeenkomst tekent.
De kosten voor de huur betaalt Marianum uit het budget van de bouwkosten. "We hebben een post onvoorzien opgenomen om deze extra uitgave te kunnen betalen. Er zit ruimte in het budget en ook om het te verantwoorden."


Rondumdekarke nu een stichting

GROENLO - In september was er de eerste editie van de najaarstoer van Rondumdekarke, een sportieve autotoertocht voor teams van twee tot vier personen. Sinds maandag 30 november is de organisatie een officiƫle stichting. De formele handeling is verricht op het kantoor van Roerdink en Stevelink Notarissen te Groenlo. "Met deze stap verwachten wij een mooi begin te hebben gemaakt voor de toekomst van onze te organiseren evenementen. Momenteel zijn we bezig om naast de najaarstoer ook eventueel een wintereditie te gaan organiseren."


www.rondumdekarke.nl