Een beeld van de Grolse Kermis, toen nog met mooie attracties. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de Grolse Kermis, toen nog met mooie attracties. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Kermisexploitanten hebben geen interesse
in de Groenlose kermis

Groenlo - De klaagzang van met name ouders en verzorgers van kinderen over de omvang en vooral de kwaliteit van de kermisattracties in Groenlo, kan voorlopig nog geen halt worden toegeroepen. Afgaande op de door het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre gedane gunningen, zal ook de Grolse Kermis 2016 geen hoogstaand lunapark kunnen bieden. Dit tot teleurstelling van het bestuur van de Stichting Grolse Kermis en betrokkenen.

Door Theo Huijskes

Namens het college van B & W onderkent wethouder Vincent van Uem de klaagzang van de Groenlose bevolking. "Ook voor ons is het een grote teleurstelling. Ook dit keer hebben wij het systeem van een open inschrijving gehanteerd. De belangstelling van de exploitanten is helaas matig tot slecht. Ook nu zijn er weinig reacties of inschrijvingen binnengekomen. Daar komt bij dat de kwaliteit van de ingeschreven attracties als erg matig moet worden aangemerkt." Van Uem laat in het midden of de geringe belangstelling te maken heeft met het feit dat er in de situatie Groenlo met alleen eenjarige contracten wordt gewerkt, in verband met de op handen zijnde aanpassingen van het kermisterrein op de Wheme. Wel meldde hij dat er voor de nog openstaande plekken een advertentie in verschillende vakbladen zal worden geplaatst. Ook is het college voornemens om met betrokken organisaties en personen in overleg te gaan.
Marcel Oldenkotte, voorzitter van de Stichting Grolse kermis, deelt mee dat niet zijn stichting maar de gemeente belast is met de organisatie van de kermisattracties. "Die heeft dat geheel zelfstandig in handen. Voorheen als gemeente Groenlo hadden wij Duursma als tussenpersoon, die het een en ander regelde. Nu wordt er met ons wel overlegd, maar kunnen wij niet meer dan onze eigen bevindingen en de bij ons binnengekomen signalen aanreiken. Zolang de gemeente de gehele organisatie en de gunning aan zichzelf houdt, zal er met spoed iets moeten worden ondernomen."
Ook Erik Mentink van Groenlo Vestingstad Promotion is erg teleurgesteld over de kermisattracties in de afgelopen jaren. "Wij hollen op deze manier alleen maar achteruit. Er zijn nu al vele gezinnen met kinderen, die de Grolse Kermis aangrijpen om een pret- of avonturenpark elders in Nederland te gaan bezoeken Op een dergelijke manier wordt het aantal dat Groenlo ontvlucht alleen nog maar groter. Met spoed een overleg beleggen om het tij alsnog te keren, zou een goede zaak zijn. Bij de Voorjaarskermis oftewel Meimarkt, waarbij de attracties worden binnengehaald door Marktvision uit Groenlo, schijnt het geen probleem te zijn. Of is het in dat geval mogelijk door de jaarlijkse Dweilorkestendag op de donderdag voorafgaande aan de kermis, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op de exploitanten? Dat Lichtenvoorde geen moeite heeft om kermisexploitanten te begroeten en dientengevolge kwalitatief hoogstaande attracties weet vast te leggen, zal ongetwijfeld te maken hebben met het bloemencorso."
Eén van de ouders van kinderen, die zich de laatste jaren in hevig heeft gestoord aan de kwaliteit van de kinderkermis en met name aan de ouderwetse, vervallen en veel te dure attracties, is Rob Porskamp. "Ik denk dat de gehele aanpak niet deugt of niet meer van deze tijd is. Er moet op korte termijn een andere wind gaan waaien. Zo ben ik er een voorstander van om van ouders met kermisvierende kinderen een vast bedrag te vragen, waarvoor dezelfde kinderen zich de gehele kermis in de attracties kunnen vermaken. Je bent dan verzekerd van een vast en hoog bedrag aan inkomsten en hebt dientengevolge de mogelijkheid om mooie attracties naar Groenlo te halen."