Gezamenlijke aanpak van jeugdhulp. Foto: PR
Gezamenlijke aanpak van jeugdhulp. Foto: PR Foto: Theo Huijskes

Oost Gelre tevreden over financiering jeugdhulp

Oost Gelre - Wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre is tevreden over de gezamenlijke aanpak van de jeugdhulpverlening door de acht Achterhoekse gemeenten. "Ik moet nog een slag om de arm houden, maar het lijkt erop dat wij er financieel gezien met betrekking tot het jaar 2015 goed uitspringen."

Door Theo Huijskes

De samenwerking binnen de acht gemeenten in de Gelderse Achterhoek spitst zich toe op een drietal zaken, te weten de inkoop van de jeugdhulp, de financiering van de jeugdhulp, alsmede het met elkaar vereffenen van de financiële risico's. Hoenderboom stipt daarbij nog eens aan dat gemeenten weliswaar de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp vanuit de Rijksoverheid en de provincie met ingang van 1 januari 2015 hebben overgenomen, maar dat zij het tegelijkertijd wel moeten zien te rooien met minder beschikbare financiële middelen.
"De acht gemeenten in de regio Achterhoek hebben voor 2015 met elkaar afgesproken dat ze voor jeugdhulp samenwerken op enkele belangrijke terreinen. Hierover zijn afspraken gemaakt. Hoewel de administratieve processen nog niet voldoende op orde zijn voor zowel aanbieders als gemeenten, hebben wij op basis van de beschikbare cijfers en factureergegevens wel een voorlopige berekening gemaakt om te kunnen bepalen hoe wij er eind 2015 voor staan. Op basis van de op dit moment beschikbare cijfers, verwachten wij er voor 2015 uit te komen met het geld dat hiervoor door het Rijk beschikbaar is gesteld. In 2016 zal het Rijk minder financiën beschikbaar stellen. Concreet betekent dit dat in 2016 de Achterhoekse gemeenten € 62,7 miljoen ontvangen voor jeugdhulp. Dat is € 4,1 miljoen minder ten opzichte van 2015. Dat betekent dat er volgend jaar en met het oog op de toekomst gekeken blijft worden naar andere mogelijkheden om jeugdhulp effectief en passend in te zetten binnen de Achterhoekse gemeenten."