Sinterklaas tussen de Nederlandse en Duitse kinderen in de klas.
Sinterklaas tussen de Nederlandse en Duitse kinderen in de klas. Foto: Henri Walterbos

Nederlandse en Duitse kinderen vieren samen Sinterklaas op Willibrordschool

Kinderen genieten van tweetalig Sinterklaasfeest

Groenlo - De Goedheiligman is inmiddels al weer onderweg naar warmere oorden, en kan uit gaan rusten na een drukke periode in een koud Nederland. Vele duizenden kinderen verraste hij wederom met een bezoekje op school, thuis of op de sportclub. Ook dit jaar was het Sinterklaasgebeuren weer één groot feest. En niet alleen voor alle Nederlandse kinderen deze keer. Op de Willibrordusschool waren het 15 Duitse kinderen, en enkele docenten van de Hordtschule uit Stadtlohn, die uitgenodigd waren het grote kinderfeest mee te vieren.

Door Henri Walterbos

"Doel is het om kinderen met elkaar in contact te brengen. Elkaars cultuur te leren kennen," vertelt directeur Ben Bomers van de Willibrordusschool. "Sinds enkele jaren hebben we contact met deze school. Daarbij proberen we van elkaar te leren. We hebben ooit enkele jaren contact gehad met een school in Canada. Enkele leerlingen daarvandaan, met Nederlandse roots, zijn een keer bij ons op school geweest, maar een tegenbezoek is er nooit van gekomen. Het contact is verwaterd. En waarom zou je zo ver gaan, als je niet eens weet wat er op 10 minuten van je vandaan gebeurt? Op een feestje een paar jaar geleden kwam ik in contact met iemand van die school en kwamen we aan de praat over het opbouwen van een contact. Van het een komt dan het ander. Dit jaar geven wij op vrijdagmiddag in groep 5 Duitse les. Duitse kinderen leren Nederlands in die Niederländisch AG. Ook hebben we dit jaar twee projecten afgesproken. Op beide scholen een."

Sinterklaastraditie
Onlangs waren het enkele docenten van de Willibrordusschool die de Duitse kinderen vertelden over de Nederlandse Sinterklaastraditie. "Daarbij gebruikten we een presentatie met een letterspel (Buchstabenspiel) en daarna was het knutselen en zongen de Duitse kinderen 'Sinterklaas kapoentje'. Ondertussen trakteerden wij op pepernoten, iets wat ze helemaal niet kenden."

Nikolausliedje
Afgelopen vrijdag vierden de Duitse kinderen samen met hun leeftijdsgenoten het Sinterklaasfeest mee in de hal van de Willibrordusschool, en later in het klaslokaal van groep 5. Sinterklaas was zeer in zijn sas met de gezamenlijke viering en bedankte de Duitse kinderen voor het zingen van Sinterklaas Kapoentje en een Duits Nikolausliedje en wenste ze 'Viel Spass zu.' Het was Piet Mollie (de ÜbersetzungsPiet volgens Sinterklaas) die de kinderen in vloeiend Duits iets uitgebreider toesprak en nogmaals weer iets over de traditie vertelde. Daarna vertelden de Duitse kinderen op hun beurt iets over hun Nikolausumzug in de eigen stad. De viering werd afgesloten met het overhandigen van een zak cadeau's voor zowel de Nederlandse kinderen als ook de Duitse leerlingen. Ben Bomers kijkt tijdens het uitpakken tevreden toe. "De Duitse kinderen vinden het prachtig. Ze kijken hun ogen uit, vertelde een Duitse juffrouw me net."