Wilma van der Donk overhandigt Susan Lensink de cheque. Foto: Theo Huijskes
Wilma van der Donk overhandigt Susan Lensink de cheque. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Ruim tweeduizend euro van Wereldwinkel voor Nepal

Susan Lensink zet zich in voor Nepalese schoonfamilie

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wereldwinkel Groenlo beleefde afgelopen vrijdag een bijzonder, tevens emotioneel moment. In het bijzijn van onder andere de vrijwilligers van de winkel in de Beltrumsestraat werd een cheque overhandigd ter waarde van € 2.269,48. Het ingezamelde bedrag komt ten goede van de bevolking van Nepal, die eerder dit jaar getroffen is door een aardbeving.

Het was voorzitter Wilma van der Donk van Wereldwinkel Groenlo, die de cheque overhandigde aan de in Groenlo geboren Susan Lensink, gehuwd met de Nepalees Pema Lama, momenteel samen met hun dochtertje Sarahfay woonachtig in Delft.
De actie ten behoeve van de zwaar gedupeerde bevolking van Nepal kwam begin mei spontaan op gang via Gonnie Lensink, de moeder van Susan. Zij is als vrijwilliger actief bij Wereldwinkel Groenlo. De onvoorstelbaar tragische gevolgen van de aardbeving in het Aziatische land Nepal waren namelijk ook de schoonfamilie van Susan ten deel gevallen. Na dagen achtereen in onzekerheid te hebben verkeerd over het lot van de familie in het noorden van Nepal aan de grens met China, kreeg men uiteindelijk het goede nieuws te horen dat de familie in Nepal de ramp had overleefd, maar dat hun dorp Bridhim hoog in de bergen ten noorden van Kathmandu helemaal was weggevaagd. In het gehele gebied aldaar is 90% van de huizen verwoest en is er naast het grote aantal doden sprake van gigantisch veel schade.

Emotionele reactie
Terwijl zij haar emoties nauwelijks in bedwang kon houden, vertelde Susan Lensink afgelopen vrijdagavond over de ontwikkelingen sedert 25 april, de datum waarop de aardbeving plaatsvond.

Kansen om bevings-bestendig te herbouwen

"In het bergdorp Bridhim zijn 55 van de circa 60 huizen verwoest. En nu, bijna acht maanden later, wonen de meeste dorpelingen nog steeds in door henzelf gebouwde tenten. De vele naschokken en aardverschuivingen, die momenteel nog steeds voorkomen, bezorgen de bewoners veel onzekerheid en vooral angst. Daarbij komt dat een dorp, zoals die waarin mijn schoonouders wonen, geen aandacht van de overheid krijgt. Zij moeten het hebben van hulp van buitenaf, die maar heel moeizaam op gang komt."
Susan Lensink is met haar man Pema Lama op zoek gegaan naar partijen, die kunnen helpen om Bridhim bevingsbestendig te kunnen herbouwen.
"Daarvoor hebben wij goede contacten kunnen aanboren met Startruimte 010. Een collectief, opgericht met het doel een broedplaats te bieden voor jong ontwerptalent op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschaps- en interieurontwerp. Eind januari, begin februari gaat een architect van dit collectief samen met mijn man Pema naar het woonoord van mijn schoonouders in Nepal. Ter plaatse zal worden onderzocht wat er wel en niet haalbaar is."

Meer bronnen aanboren
Susan Lensink gaf verder aan dat er alles aan gedaan wordt om meer steun en geld te verzamelen. "Het is op dit moment heel moeilijk te zeggen hoeveel geld er nodig is. Een heel eenvoudig, klein huisje gaat al gauw 5.000 euro kosten. En het is daarom overbodig om te zeggen dat er veel geld nodig is om het gehele dorp te kunnen herbouwen. Maar met dit mooie bedrag zijn wij al super blij. Iedere euro zal bijzonder verantwoord besteed worden", aldus een emotionele Susan Lensink.

"Ik vind het mijn plicht om hier het woord te richten tot al die fantastische vrijwilligers. Maar van tevoren heb ik aangegeven dat mij dat niet gemakkelijk afgaat. Zeker wanneer ik eraan denk in welk een erbarmelijke situatie mijn schoonouders en de verdere familie daar op dit moment moeten leven en wonen, schieten mij telkens de tranen in de ogen. Wereldwinkel Groenlo enorm bedankt!"


Eindejaarsactiviteiten Wereldwinkel

GROENLO - De vestiging van de Wereldwinkel in Groenlo houden ook dit jaar eindejaarsactiviteiten.

De meest in het oog springende activiteiten zijn de 'Share en Like actie', de actie 'Win een kerstboom' en de actie 'Eindejaarspakket'.
De inmiddels afgesloten Share en Like actie liep via Facebook. Voor Wereldwinkel is deze actie bedoeld om de kerstpakketten goed in beeld te brengen. Onder de volgers van Facebook wordt een kerstpakket verloot. Ook de actie, waarbij men een kerstboompje, opgetuigd met Fair Trade-versiering, kan winnen, is inmiddels afgesloten. Aan winnaar Arjan Hagens uit Groenlo werd afgelopen vrijdag het boompje overhandigd. Hagens liet op zijn beurt het boompje weer ten goede komen voor de in BS22 gevestigde Stadskamer, wekelijks op dinsdag en donderdag geopend.
De derde actie, waarbij een eindejaarspakket de hoofdprijs is, loopt nog tot en met 30 december. De klant krijgt een lootje bij iedere 10 euro die besteed wordt. Op 31 december wordt het winnende lootje getrokken.

Levert Wereldwinkel gedurende het gehele jaar het bewijs dat het een winkel is, waar in een gezellige ambiance kennis kan worden gemaakt met een bijzonder gevarieerd aanbod van internationale artikelen, in de decembermaand is de aankleding en inrichting van de winkel extra sfeervol.