De organisatie van het Glazen Huus. Foto: Henri Walterbos
De organisatie van het Glazen Huus. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Vijf jaar Glazen Huus Beltrum

'Het wordt weer een mooi gebeuren'

Door: Henri Walterbos

BELTRUM - Om de overlast tijdens de 'oud- en nieuwviering' een halt toe te roepen kwamen enkele Beltrumers op het idee een festijn te gaan organiseren deze overlast te voorkomen en gezamenlijk feest te vieren. Het werd de eigen Beltrumse variant op 'het glazen huis' van 3FM, Serious Request. En gewoon op zijn Beltrums; 'Het Glazen Huus.' Een schot in de roos.

Na drie jaar radio-uitzendingen te hebben verzorgd vanuit De Witte Olifant, en feest te hebben gevierd in een kleine feesttent, vond afgelopen jaar alles al plaats in de alweer grotere tent. Dit jaar het eerste lustrum derhalve, met een wederom iets grotere, maar ook nog eens luxere tent. Wederom aanpassingen in het programma, allemaal verbeteringen. "We trekken de lijn van afgelopen jaar door maar hebben nu onder meer ook een houten vloer in de tent en betere faciliteiten, zoals zitgelegenheid en een stamtafel. Dat is toch iets comfortabeler en warmer," vertelt Richard Stortelder. "De radio-uitzendingen, waarvan de frequentie nog niet bekend is, komen weer vanuit de kassa-unit, die vanuit de tent bereikbaar en zichtbaar is." Evenals andere jaren kunnen er weer verzoekjes aangevraagd worden en zullen gasten de 'mobiele studio' bezoeken voor een praatje voor in de ether. Burgemeester Van Oostrum is één van de gasten.

'Plaatselijke MC's'
Het evenement heeft zich de afgelopen vier jaar ruimschoots bewezen en voorziet duidelijk in een behoefte, zo kan de geconcludeerd worden na de eerdere edities. Een top-evenement en gezellige radio bovendien. De radio-uitzending begint op 29 december om 20.00 uur en eindigt op 31 december om 18.00 uur. Op 30 december kan vanaf 20.00 uur genoten worden van drie plaatselijke duo's die hun plaatjes draaien voor de aanwezigen, die bij hen ook verzoekjes in kunnen dienen. "Onze plaatselijke MC's", lacht Luc Nijhuis.

Oliebollenactie
De start van de radio-uitzending is tevens het startsein voor het bakken van de oliebollen voor de oliebollenactie ten bate van de kas van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). Werden de oliebollen tijdens de eerste vier edities gebakken in De Wanne, dit jaar worden de nieuwjaarslekkernijen voor het eerst gebakken in de tent. "Prins Sander en zijn adjudant zullen het startsein geven", roept Luc Nijhuis lachend, terwijl Sander Esselink en Richard Stortelder in hun hoedanigheid als mede-organisatoren van het Glazen Huus elkaar lachend aankijken. "Ach dan doo'w dat toch. Wi-j bunt d'r toch", lacht Richard. "We bakken door tot 30 december 12.00 uur. De oliebollen zijn dan 's morgens warm te koop in de tent, maar worden ook huis-aan-huis verkocht door jongeren, voor het SJB. Ook in het buitengebied om Beltrum heen.' De oliebollen worden met de beste ingrediënten van bakkerij Batist gebakken. "En met hun recept, dus dat zit wel weer goed", belooft Sander. "Het is sowieso fijn dat het gehele Glazen Huus-gebeuren plaatsvindt met medewerking van de Beltrumse ondernemers."

Derde kerstdag
Op 27 december, 'derde kerstdag', vindt al de pre-party voor het oud- en nieuwfestijn plaats in de tent op het Mariaplein. Vanaf 16.00 uur kan er genoten worden van live muziek van Bjorn Wouters, CCR Tributeband en DJ Roel. Het Glazen Huus 2015 wordt afgesloten in de nieuwjaarsnacht, met een groot nieuwjaarsfeest van 00.30 tot 04.30 uur. "Het wordt weer een mooi gebeuren", is Sander zeker van zijn zaak. 'De jongeren hoeven zich met oud en nieuw niet te vervelen in Beltrum", vult zijn adjudant, ook bij SJB, hem aan.