De warming-up. Foto: PR
De warming-up. Foto: PR Foto: PR

Nieuws van Runningtherapie Achterhoek

Groenlo - In januari 2016 wordt er weer gestart met een cursus Running. Heb je altijd al willen hardlopen maar ben je er niet aan toe gekomen omdat je: meer tijd en begeleiding nodig hebt vanwege lichamelijke of psychische klachten, last hebt van overgewicht, moeite hebt om je aan te sluiten bij een reguliere loopgroep, denkt dat je veel te langzaam loopt, problemen hebt met de ademhaling tijdens het hardlopen, liever leert hardlopen in een kleine groep, altijd excuses hebt om het niet te doen terwijl je het eigenlijk heel graag wilt? In al die gevallen kan een cursus van Runningtherapie Achterhoek iets voor jou zijn.

De groepscursus Running is bedoeld voor mensen die moeite hebben om op eigen kracht in beweging te komen. De deelnemers gaan 12 weken lang 2 keer per week onder begeleiding hardlopen voor een opgeruimd hoofd, betere lichamelijke conditie en meer energie. Het hardlopen in een kleine groep wordt geleidelijk opgebouwd en iedereen kan deelnemen, ongeacht basisniveau of conditie. Op de maandagavond is er de loopgroep 'Blauwe Maandag'. Dit is een loopgroep die speciaal is voor deelnemers die al een tijdje bezig zijn of weer willen starten (en eventueel een vervolg van de cursus Running) en moeite hebben om aansluiting te vinden bij een reguliere hardloopvereniging. Deze club is voortgekomen uit de loopclinic maatje XL. Deze trainingen zijn te volgen ongeacht niveau en conditie. Deze groep kan meer betekenen voor elkaar dan alleen maar hardlopen, waarbij bewegen wel centraal staat. En bij belangstelling kan er middels een schema getraind worden naar een evenement toe. Je eigen persoonlijke doelstellingen zijn leidend. Vraag vrijblijvend naar de inhoud van de groep en trainingen en doe mee en ervaar het zelf. De cursus Running start op maandag 4 januari 2016. De trainingen zijn op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur en donderdagavond van 18.15 tot 19.15 uur. De loopgroep 'Blauwe Maandag traint op maandagavond van 20.15 tot 21.15 uur.
Meer informatie of aanmelden kan via de website www.runningtherapieachterhoek.nl, telefonisch bij Christian Reinders 06-51113531 of via mail info@runninghterapieachterhoek.nl.


Kampioenschap kruisjassen

Vragender - Traditiegetrouw wordt aan het eind van het jaar gekruisjast om het Vragenders kampioenschap bij Beneman. Dit jaar zal het spektakel plaatsvinden op 30 december (woensdag). De aanvang is om 19.30 uur omdat er vier boompjes gekaart gaan worden. Dit kampioenschap is niet alleen voor alle inwoners van Vragender, ook alle oud-inwoners zijn van harte welkom. Geef je nu op als paar bij Beneman, zie Keitjes en Gidsjes.

Komt allen naar Beneman en maak mee wie de opvolgers van het paar Spijkers/Schuirink, de 2014-kampioen van Vragender, gaan worden. Voor wie al vast wat wil oefenen: op maandag 28 december is er de reguliere kaartavond. Onlangs hebben alle kampioenen onderling uitgemaakt wie zich de keizer van het koningskaarten 2015 mag noemen. Na een zeer spannende strijd won Alfons Lageschaar met een miniem verschil. Hij zal 30 december zeker ook van de partij zijn.


Naschoolse opvang en dagbehandeling

OOST GELRE - Door samen te werken is meer mogelijk, maatwerk bijvoorbeeld. Twee zorginstellingen, Pluryn en De Lichtenvoorde laten dat in de Achterhoek zien. Zij bieden naschoolse opvang en dagbehandeling, op maat aan kinderen en jongeren én hun gezin, dichtbij huis. Afhankelijk van de vraag worden nieuwe locaties geopend.

Kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en/of autisme en bijkomende problemen kunnen niet altijd overal terecht. Voor de thuissituatie is het wel belangrijk om het gezin wat meer te kunnen ondersteunen. Pluryn en De Lichtenvoorde bieden nu overal in de regio naschoolse opvang. De kinderen en jongeren kunnen na schooltijd in groepsverband deelnemen aan verschillende ontwikkelingsgerichte activiteiten.
Naast de naschoolse opvang is ook naschoolse dagbehandeling mogelijk. Dit is een deeltijd behandelvorm voor kinderen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek en hun gezin. Het gezin dreigt dan vast te lopen. Het doel van dagbehandeling is de opvoedingsrelatie tussen ouders en hun kind(eren) te ondersteunen en/of te herstellen.

Openingstijden
De naschoolse opvang en dagbehandeling zijn geopend op werkdagen, van einde schooltijd tot het begin van de avond. De exacte tijden worden in onderling overleg vastgelegd. De kinderen krijgen bij de opvang en dagbehandeling een warme maaltijd aangeboden. Naschoolse opvang en dagbehandeling is ook tijdens de schoolvakanties mogelijk.

Multidisciplinair team
Begeleiders en systeemwerkers van Pluryn en De Lichtenvoorde verzorgen de naschoolse opvang en dagbehandeling. Zij krijgen ondersteuning van een teamleider, maatschappelijk werker en orthopedagoog. Verder werkt het team nauw samen met ouders, het sociaal wijkteam en school.


www.pluryn.nl / www.delichtenvoorde.nl