Foto: Eveline Zuurbier
Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Heilige deur in Groenlose basiliek geopend

GROENLO – In de Calixtusbasiliek in Groenlo heeft hulpbisschop Ted Hoogenboom zondagmorgen 13 december op plechtige wijze de heilige deur voor het Jaar van Barmhartigheid geopend. Dit gebeurde aan het begin van een druk bezochte hoogmis.

Door Eveline Zuurbier

Ongeveer een kwartier voor aanvang werd voor de deur aan de zijkant van de basiliek aan alle toegestroomde gelovigen het Heilig Jaar van de Barmhartigheid aangekondigd door de bul van de paus voor te lezen over het mysterie van barmhartigheid. Dit gebeurde in het bijzijn van een groep vormelingen en hun vormheer, vicaris Hans Pauw.

Heilige deur: poort naar betere wereld

De Heilige deur symboliseert de poort naar een betere wereld, onder gelovigen wel verstaan als de Zeven werken van barmhartigheid waarop vormelingen worden voorbereid. In de parochie Sint Paulus zal de groep van ruim 65 jeugdigen het sacrament van het Heilig vormsel in mei 2016 ontvangen. Monseigneur Hoogenboom zei de aanwezigheid van de vormelingen een prachtige combinatie te vinden. Het jubileumjaar is een initiatief van paus Franciscus waarop hij aandacht vraagt voor zachtmoedigheid, verdraagzaamheid en vergeving. Nadat de paus dinsdag 8 december in de Sint Pieter in Rome opende, vond dit weekend in de rest van de bisdommen in de wereld deze plechtigheid ook plaats.
In het aartsbisdom Utrecht werden drie deuren geopend, waarvan die in Groenlo de enige in Gelderland is.

Jubeljaar
Het Heilig Jaar ook wel een jubeljaar genoemd, duurt tot aan 20 november 2016. Het valt op de vijftigste verjaardag van de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie. Deze vergadering van bisschoppen onder leiding van de toenmalige paus die enkele jaren voortduurde, moest de katholieke kerk weer bij de tijd brengen.

Een Heilig jaar is er normaal gesproken één keer in de 25 jaar: het jaartal dient ook deelbaar te zijn door 25, maar de paus kan van die regel afwijken. De laatste keer vond dat in 1983 plaats. Toen herdacht de kerk dat Christus 1950 jaar eerder aan het kruis was gestorven.

Gedurende het jaar kunnen gelovigen via de Heilige deur de basiliek naar binnengaan. "De deur is de toegang naar barmhartigheid", legde Hoogenboom uit in zijn overweging. "Barmhartigheid, de Zeven werken van barmhartigheid, gaan over de relatie met God en dat betekent dat wij altijd weer een nieuwe kans krijgen om het goed te doen." Het gaat over omzien naar elkaar, de vluchtelingen onderdak bieden, naastenliefde bieden, vrede en verdraagzaamheid uiten, vertelde hij en riep in navolging van de paus de gelovigen op deze werken van barmhartigheid ook uit te voeren. Er werd tijdens de voorbeden gevraagd om moed en vrede.