Op de hoek Lichtenvoordseweg - Lievelderstraat komen drie woningen. Foto: Theo Huijskes
Op de hoek Lichtenvoordseweg - Lievelderstraat komen drie woningen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Plan De Gracht voorziet definitief in woningbouw

Alleen fractie D66 is tegen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Officieel moet het nog bekrachtigd worden door de gemeenteraad van Oost Gelre, die op dinsdag 22 december vergadert. Echter afgaande op de behandeling in de raadscommissievergadering van de aflopen week, is het zeker dat er eindelijk schot komt in de uitvoering van het plan De Gracht (hoek Lievelderstraat-Lichtenvoordseweg) in Groenlo. Zoals bekend kent de herontwikkeling van deze locatie inmiddels een lange geschiedenis, die de gemeente en dus de gemeenschap bakken met geld heeft gekost.

De eerder dit jaar kenbaar gemaakte instemming met het ontwerpbestemmingsplan 'Woningbouw De Gracht', alsmede met het beeldkwaliteitsplan betekende in feite al dat er op deze locatie op termijn drie royale, vrijstaande woningen kunnen worden gebouwd. Het gaat hier om woningen die ieder op een perceel met een omvang van ruim 600 vierkante meter kunnen worden gerealiseerd. Het gaat hier om de locaties Lichtenvoordseweg 2-4. Het betreft dus niet alleen de plek waar voorheen een horecabedrijf van eerst de familie Kock en later de familie Van Leuteren was gevestigd, maar ook het voormalige bedrijfspand van het naar de Barkenkamp in Groenlo verhuisde Projectbureau LBA.

De PvdA-fractie vroeg zich bij monde van Peter Baks af of er niet moet worden gewacht op een mogelijke provinciale subsidie. Woordvoerder Hans Bongers van OOG toonde zich benieuwd naar de mogelijke belangstelling voor een woning op de bewuste locatie. Yvonne Winkel (CDA) had het over een prachtige zichtlocatie, waar de keuze voor een drietal statige woningen, zeker in het kader van het Programma Stad Groenlo, helemaal gerechtvaardigd is. VVD'er Karel Bonsen sprak van een prima plan, waarbij hij liever geen beren meer op de weg wilde zien.

Dit laatste in tegenstelling tot D66-fractievoorzitter Jerry van der Meulen, die pleitte om het terrein zo te laten zoals het nu is. "Ik ben er een groot voorstander van om niets te ondernemen en te wachten op betere tijden. Wij krijgen nu de zoveelste bestemmingsplanwijziging ter behandeling onder ogen. Wanneer de bouw van de drie woningen niet doorgaat omdat ze niet worden verkocht, is dan de volgende versie van een wijziging op komst? In de afgelopen tien jaar heeft dit tijdrovende en geldverslindende project de gemeente maar liefst een miljoen euro gekost, omgerekend honderdduizend euro per jaar. Voor onze fractie redenen voldoende om tegen te stemmen."

Wethouder Vincent van Uem benadrukte nog eens dat het plan in samenspraak met de raad tot stand is gekomen.

"Wachten op een mogelijke provinciale subsidie heeft geen zin. Die is om duidelijke reden afgewezen. Het plan is goed met de buurtbewoners besproken. Of er inmiddels al belangstelling voor bestaat, is mij niet bekend. Wel ben ik er helemaal van overtuigd dat dit een betere optie is dan de realisatie van een zorgcentrum ter plekke. Dat is een op voorhand kansloze insteek."