Carla Klein Breteler ontfermt zich over Jainaba . Foto: Henri Walterbos
Carla Klein Breteler ontfermt zich over Jainaba . Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Stichting SKB4Gambia maakt
vorderingen in General Hospital Gambia

"Ik heb er wel vertrouwen in dat het daar goed komt"

Door Henri Walterbos

Winterswijk/Beltrum - Ze gingen er met zijn vieren naar toe als voorbereiding op de trip van januari aanstaande, wanneer een team van 15 personen afreist naar Gambia, als voortzetting van de vele goede werkzaamheden die er al verricht werden de afgelopen jaren, namens de Stichting SKB4Gambia. Carla Klein Breteler van SKB4Gambia kijkt een dag na terugkomst uit Gambia terug op een enerverende en vooral weer indrukwekkende week. Ze loopt ondanks dat ze dik aangekleed is, rillend door haar huis in Beltrum. "Ik kan maar niet warm worden vandaag," lacht ze. "Het temperatuurverschil is wel weer even wennen."

General Hospital Serekunda
De vrijwilligers van het Streekziekenhuis zijn inmiddels kind aan huis in het General Hospital in Serekunda (SGH), en even zo graag geziene gasten. "We hebben daar al best het een en ander bereikt met elkaar, al is het soms wel een kwestie van de lange adem," bekent de Beltrumse. "De simpelste dingen moet je blijven herhalen. De ruimte waar de voorraad en deels geschonken medicatie, verband en aanverwante zaken staan is steeds weer een puinhoop, merken we bij terugkomst. Het wordt steeds beter, maar je moet er steeds op blijven hameren. Nu is daar vanuit het ziekenhuis iemand opgezet en is er langzamerhand een systeem en structuur zichtbaar. Dat is toch mooi om te zien," geniet Carla toch van de vorderingen, al zijn ze klein en gaan ze stapvoets. "Het was lange tijd water naar zee dragen, maar er zitten inmiddels gemotiveerde personen naast de directie."

Beste ziekenhuis West-Afrika
Dat de stichting goed werk verricht ontgaat ook de Gambiaanse overheid niet. Tijdens het laatste bezoek vond er zelfs een onverwachte ontmoeting plaats met de verantwoordelijk minister van Health and Social Welfare (Volksgezondheid). "We hadden geld bij elkaar gehaald om iemand een studie te laten volgen voor het ziekenhuis, want uiteindelijk moeten ze het zelf doen straks. Het ministerie heeft aangeboden dat over te nemen en daarnaast nog drie gemotiveerde mensen op te leiden. Dat is een mooi gebaar en nu kunnen wij een ander iemand laten studeren van het geld dat we daarvoor beschikbaar hadden." De minister sprak lovende woorden over het ziekenhuis dat zich ontwikkelt mede dankzij de komst van de Nederlandse ploeg en de Canadezen die er ook goed werk verrichten. Er is in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van het SKB. Ook is namens SKB4Gambia aan de minister verzocht om mee te werken om het Serekunda General Hospital het beste ziekenhuis te maken van Gambia en van West-Afrika.

Bekendheid
De stichting geniet inmiddels grote bekendheid bij instanties en individuen die ieder op hun manier een binding met het Afrikaanse land hebben. Zo wordt de stichting bij tijd en wijle weleens benaderd om aan een verzoek tegemoet te komen. Zo ook Monique Mengers uit Winterswijk, die contact met de stichting zocht naar aanleiding van een groot aantal kaartjes, cadeautjes en knuffels die zij thuis had liggen en een goede bestemming verdienden. "Monique is de moeder van de driejarige Isa die een jaar geleden aan kanker leed en middels een oproep van haar zusje om kaarten vroeg, met als gevolg zakken vol kaarten en knuffels uit het gehele land. Toen Isa niet veel later, in april, overleed werd nagedacht over een goede bestemming voor de knuffels, kleertjes, stickers, dekentjes en sieraden, die Isa ontvangen had. Ze vroeg of wij interesse hadden en er een bestemming voor wisten in Gambia." Dat had de stichting wel.

Jainaba
Het team van SKB4Gambia was in aanraking gekomen met Jainaba, een vierjarig meisje, waar een voet van geamputeerd was, na een zwaar ongeluk van een vrachtwagen die tegen een muur reed en zij delen van die muur op haar voet kreeg. "De voet is toen niet zorgvuldig geamputeerd en verzorgd. De wond wilde maar niet helen. Daarom hebben wij er ons samen met de verpleegkundigen van de chirurgie van het SGH over bekommerd. Zij zullen het blijven verzorgen tot het dicht is en daarna zal de fysiotherapeut van het SGH gaan oefenen met de geschonken kinderkrukken. Met knuffels, een stickervel en een prinsessenjurkje van Isa, konden wij het ijs breken. Jainaba was er zo ongelofelijk blij mee. Toen we foto's maakten van haar met de jurk is dat best wel mooi, maar heftig tegelijk. Zeker voor Isa's moeder. Ze reageerde meteen op de foto's. De wens van haar en haar man om door de geschonken cadeautjes nogmaals een kind te laten glimlachen is zeker gelukt!"

Eind januari gaat een medisch/technisch team, bestaande uit 15 personen, weer richting Gambia, om hun taken voort te zetten. 'Ik heb er wel vertrouwen in dat het daar goed komt in dat ziekenhuis,' klinkt Carla echt overtuigd. Donaties zijn nog altijd welkom om nog meer te bereiken. Wilt u een bijdrage te doen, dan kan dit op rekening nummer IBAN: NL77RBRB0850136717, t.n.v. Stichting SKB4Gambia.