Martin Geessinck (tweede van rechts) en Ans Post (achter Geessink) hebben plezier tijdens de inpakavond. Foto: Kyra Broshuis
Martin Geessinck (tweede van rechts) en Ans Post (achter Geessink) hebben plezier tijdens de inpakavond. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Rotary Achterhoek Oost vult voedselpakketten + OOG

LICHTENVOORDE - Voor de vierde keer levert de Rotary Club Achterhoek Oost in de kerstperiode voedselpakketten aan de Voedselbank Oost-Achterhoek. Dat het leeft bij de leden van de club is duidelijk, van de 39 leden zijn er 30 deze maandagavond aanwezig bij het Zwaantje in Lichtenvoorde om dozen in te pakken.

Door Kyra Broshuis

"Dit is echt iets waar onze leden zich graag voor inzetten", vertelt Ans Post van de organiserende club. Samen met Therèse Wolters is zij belast met de jaarlijkse actie. "We doen dit alweer voor het vierde jaar voor de voedselbank. We begonnen met 125 dozen, een jaar later leverden we 150 dozen, het jaar erop 175 en dit jaar dus 200. Het is helaas zo dat het aantal aanmeldingen bij de voedselbank nog steeds groeiende is."
Rotary Club Achterhoek Oost heeft bewust voor dit goede doel gekozen. "Dat zijn de mensen die het het hardst nodig hebben. De Voedselbank levert normaliter alleen de nodige levensmiddelen, wij willen de mensen in deze periode ook graag iets extra's en iets feestelijks geven." Het pakket bestaat dit jaar uit onder andere hagelslag, worst, kaas, koekjes, chocola, jam en chocolademelk.

De intekenlijst
De leden pakken gezamenlijk de pakketten ter waarde van 60 euro in. "We hebben een lijst met producten waarop onze leden kunnen intekenen. Binnen een paar dagen is het rond en heeft iedereen ingetekend voor een product, het is een hele geliefde actie. De pakketten worden door ons vanavond direct naar de voedselbank gebracht."
Het is aan de leden zelf hoe ze de producten regelen. "Sommigen regelen sponsoring bij supermarkten of andere bedrijven. De leden betalen ook zelf een bedrag en de rest komt uit het speciale fonds dat we hier voor hebben."

Handgeschreven wensen
Ook wordt er bij elk pakket een handgeschreven anonieme kaart van één van de leden gevoegd. "De teksten variëren van 'fijne feestdagen' tot een heel verhaal. Wij weten uiteraard niet bij wie de pakketten terecht komen. Dat regelt de voedselbank. De klanten worden zorgvuldig gescreend, het is niet zo dat iedereen bij de voedselbank terecht kan, de regels zijn streng."
Krijgen de Rotary-leden ook wel eens een reactie terug? "Jazeker, we krijgen wel eens kaartjes of briefjes terug via de voedselbank. Mensen zijn vaak ontzettend dankbaar. Daar doen we het voor."
De organisatie gaat er niet vanuit dat er volgend jaar nog meer pakketten geleverd gaan worden. "Meer dan 200 is logistiek gezien niet te regelen." Het is duidelijk dat de actie wordt gedragen door de leden van de Rotaryclub. Het is hard werken om alle pakketten te vullen maar de sfeer is goed. "Ja, het is inderdaad ook nog eens heel gezellig!"


OOG vindt dat wij anders moeten gaan denken over groei

De huidige klimaatveranderingen zien wij als een aarde die protesteert. Wij doen aan roofbouw op onze aarde. We doen onder andere aan luchtvervuiling. Wij produceren een hoeveelheid CO2 die onze aarde niet meer aankan. Het gevolg is dat de temperatuur op aarde stijgt en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Wij moeten daarom anders gaan denken over groei. Natuurlijk regel je dat niet vanuit Oost Gelre, maar om te denken dat anderen dit voor ons gaan doen is ook niet goed. OOG wil het streven naar een duurzamer leefklimaat hoger op de agenda. Het is niet alleen een mooie gedachte voor onder de kerstboom. Het moet anders en het kan anders. Begin dus bij jezelf. Begin in eigen regio.

Wij citeren uit een lezing van prof. dr. ir. Pier Vellinga, inmiddels oud-hoogleraar van de Universiteit Wageningen: om het klimaatprobleem een halt toe te roepen, is naast de energietransitie een doorbraak in de landbouw nodig. "Wij moeten naar een andere landbouw met gemengde bedrijven, lokale productie en een gezonder dieet met minder dierlijke eiwitten." De klimaatconferentie van Parijs gaat Vellinga niet ver genoeg: Er moet ook aandacht uitgaan naar landbouw, grondgebruik en voedsel. De landbouw moet daarbij van de energietransitie leren. Met een verdere intensivering van de landbouw en een efficiencyslag is het wereldvoedsel- en het broeikasgasprobleem niet op te lossen. "Wij hebben een doorbraak nodig," zegt Vellinga, "een verandering van strategie van kwantiteit naar kwaliteit en kringlopen. Nog steeds investeren jonge boeren in intensivering, maar eigenlijk zou de energie moeten gaan naar een gemengd bedrijf, het sluiten van kringlopen, en naar meer plantaardig voedsel. Als consumenten overschakelen op een gezonder dieet met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, is genoeg voedselproductie voor de wereld mogelijk met veel minder uitstoot van broeikasgassen."

Het moet anders en het kan anders. Recent sprak Erik Back, voorzitter van LTO Noord tijdens een bijeenkomst op 8 december jl. in Lievelde. Die bijeenkomst werd georganiseerd door de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Het verraste ons eerlijk gezegd dat de voorzitter van het LTO zonder voorbehoud pleitte voor een andere landbouw en veeteelt. Zo maar enkele citaten uit zijn betoog: "Groei is niet de oplossing, onze grond is als gevolg van intensief gebruik minder productief, we moeten de kringloop weer sluiten, mestverwerking is niet de oplossing, we moeten van lineair naar circulair, het nageslacht heeft straks niks meer, het rentmeesterschap is onderbelicht, meer biodiversiteit, minder CO2, etc." Kortom, een geweldig pleidooi voor een duurzame leefomgeving en een ommezwaai bij de boeren. OOG stelde met genoegen vast dat haar jarenlange pleidooi voor een andere landbouw nu ook door een voorman van de boeren zelf wordt uitgesproken.

Boeren, burgers en buitenlui delen met elkaar het buitengebied. Daar wordt gewerkt, maar ook gewoond en gerecreëerd. Veelal is de grond van de boeren, maar het landschap is van ons allemaal. Duurzame leefomgeving, wat is dat eigenlijk? Het principe is eigenlijk simpel: je moet net zo veel teruggeven als dat je gebruikt. Dat betekent dat wij anders moeten gaan denken over onze consumptie en productie.

namens de fractie van OOG, Frits Schmidt, schmidt.frits@gmail.com

OOG voor mens en milieu