Een schitterend beeld van één van de voorgaande edities van de THC. Foto: pr
Een schitterend beeld van één van de voorgaande edities van de THC. Foto: pr Foto: Theo Huijskes

Col de la Madeleine in Tristan Hoffman Challenge

Regio - Nog zes maanden te gaan: op vrijdag 24 juni is het weer zover. Dan staat de zevende editie van de Tristan Hoffman Challenge (THC) op de rol. En evenals in voorgaande edities, gaat het ook in 2016 maar om één doel en dat is zoveel mogelijk geld inzamelen voor Kanjers voor Kanjers. Een stichting die zich inzet om kinderen, voor wie het niet zo vanzelfsprekend is, te laten bewegen, spelen en sporten.

Door Theo Huijskes

Onder het motto 'Uitdaging, sport en het goede doel komen samen' kijken alle betrokkenen van de THC al weer vooruit naar het sportspektakel, waarbij de strijd zal worden aangegaan met de Col de la Madeleine in Frankrijk. Dat is een 1.993 meter hoge berg in de Franse Alpen, die al 25 keer is opgenomen de Tour de France. De THC gaat op 24 juni volgend jaar van start in het plaatsje La Léchère. De deelnemers krijgen vervolgens te maken met een beklimming van 26 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,3% en de maximale hellingsgraad is 11%.
Naamdrager Tristan Hoffmann, voorheen profwielrenner en tegenwoordig ploegleider van Tinkoff-Saxo, raakt eigenlijk niet uitgepraat over het succes van het jaarlijkse evenement. "In het begin denk je, kunnen wij deze lijn ieder jaar doortrekken? Maar de praktijk leert ons dat de belangstelling om deel te nemen niet afneemt en zelfs niet stabiliseert. Iedere keer is het weer een verademing om iedereen met een ongekend grote dosis inzet en enthousiasme bezig te zien. En dat niet alleen wat betreft de sportieve prestaties op de dag zelf, maar ook wanneer het gaat om het inzamelen van sponsorgelden vooraf. Echt geweldig!"

Werkers van het eerste uur
Wanneer we het hebben over werkers van het eerste uur, dan hebben we het onder andere over Vera Hoffman uit Groenlo (de echtgenote van Tristan) en Maikel Sellink uit Varsseveld. Fanaten die vanaf dag één hun hele ziel en zaligheid in de THC investeren. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zowel Vera als Maikel onderdeel uitmaken van de THC-kerngroep. In deze groep hebben verder zitting: Erwin de Roo, John Theissen, Marcel Piek, Kitty Tolkamp, Petra te Woerd en Sabine Hoitink.
Maikel Sellink (43) heeft aan alle zes voorgaande edities deelgenomen en zal ook in 2016 weer van de partij zijn. "Dit wel met de aantekening dat ik de klim met een aantal andere deelnemers al op de dag ervoor ga doen. Dit omdat ik op de dag zelf veel te druk ben met allerlei organisatorische en andere activiteiten. Wat dat betreft wil ik alles wel doen voor de THC en indirect voor Kanjers voor Kanjers, maar mijn sponsors wil ik niet teleurstellen door zelf de challenge niet te rijden."
Varssevelder Sellink staat bij Kanjers voor Kanjers bekend als een enthousiast vrijwilliger. "Kanjers voor Kanjers is opgericht in 2009 en amper een jaar later ben ik erbij gekomen. Echt fantastisch werk om te doen en dat niet in de laatste plaats vanwege die fantastische groep vrijwilligers, waarmee het allemaal moet gebeuren. Want wat wil je alleen beginnen. Het teamwork bij KvK is helemaal top en dat motiveert enorm."

Maximaal 150 deelnemers
Het zal niet bij iedereen bekend zijn, maar deelname aan de Tristan Hoffman Challenge is niet alleen mogelijk voor recreatieve of prestatieve wielrenners. Ook hardlopers of wandelaars worden in de gelegenheid gesteld om de uitdaging aan te gaan, anders gezegd in gevecht te gaan met in dit geval de Franse bergreus Col de la Madeleine.
Volgens kerngroeplid Erwin de Roo uit Groenlo is het maximaal aantal deelnemers vastgesteld op 150. "Uit ervaring weten wij dat dit aantal een garantie is voor succes. Meer deelnemers toelaten, betekent dat er een kans bestaat om de controle en zeker het overzicht uit het oog te verliezen, hetgeen alleen maar teleurstellende gevolgen heeft voor niet alleen de deelnemers zelf, maar ook voor de organisatie. Bovendien moet iedere deelnemer na afloop kunnen spreken van een onvergetelijke ervaring. En dit laatste mag niet teniet worden gedaan door het feit dat deelnemers slechts opgaan in een veel te omvangrijke massa."
Belangstellenden, die als fietser, hardloper of wandelaar op zoek zijn naar een sportieve uitdaging en die zich graag willen inzetten voor het goede doel, kunnen zich nu reeds aanmelden voor de Tristan Hoffman Challenge 2016. Het niveau waarop men de sport bedrijft, doet er niet toe. Ook ongetrainde enthousiastelingen kunnen met begeleiding van een aantal trainers klaargestoomd worden voor het jaarlijkse spektakel. Aanmelding kan geschieden via www.tristanhoffmanchallenge.nl.