Het gezelschap, dat de Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo aankondigde. Foto: Theo Huijskes
Het gezelschap, dat de Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo aankondigde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo van start

Groenlo - Trotse gezichten afgelopen donderdag in de directiekamer van de Rouwmaat Groep op het bedrijventerrein Den Sliem in Groenlo. In het bedrijf van de gebroeders Hans en Jos Rouwmaat heeft zich een select gezelschap verzameld en dat niet alleen voor het drinken van een kop koffie. Het moment is namelijk aangebroken om officieel bekend te maken dat de nieuwe Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo in oprichting samen met de Rouwmaat Groep en AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) een groot zonnedak met minimaal 450 panelen gaat realiseren.

Door Theo Huijskes

De eerste panelen komen te liggen op het dak van het nieuwe gebouw van de Kringloopwinkel Aktief aan de Zuidgang op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg in Groenlo. Dit gebouw, eigendom van de Rouwmaat Groep, is destijds speciaal ontworpen voor een grote hoeveelheid zonnepanelen.
"Als bedrijf, dat doorlopend het motto 'Samen werken aan duurzaamheid' hanteert, hebben wij altijd veel interesse gehad in het opwekken van energie door middel van zonnepanelen. Maar omdat het alleen bedrijfsmatig nooit interessant was, is het er nooit van gekomen," vertelt directeur Hans Rouwmaat. "Nu deze coöperatieve kans zich voordoet, hoeven wij niet lang na te denken om medewerking te verlenen. Een initiatief dat helemaal past bij onze bedrijfsfilosofie oftewel de duurzame ambities van de Rouwmaat Groep en Kringloopwinkel Aktief. Het dak voor de eerste 450 panelen wordt belangeloos beschikbaar gesteld. En is de belangstelling onder de burgers van Groenlo en omgeving van dien aard dat het aantal panelen uitgebreid moet worden, dan hebben wij nog daken voldoende om aan die vraag te kunnen voldoen."

Activiteiten coöperatie
Het eerste voorlopige bestuur van de Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo wordt gevormd door Paul Wallerbos, Maria Porskamp en Anke Sitter.
Woordvoerder Paul Wallerbos zegt dat de kleine kernen Zieuwent en Vragender het nodige voorwerk, beter gezegd pionierswerk hebben verricht, waar Groenlo baat bij heeft. "Inmiddels zijn wij binnen BS22 meer dan een jaar met elkaar aan het brainstormen geweest. En dat niet zonder resultaat. Want reeds tijdens ons eerste gesprek met Hans Rouwmaat vielen de puzzelstukjes gelijk in elkaar. Het is nu de bedoeling om over te schakelen naar een hogere versnelling. Zo zullen zo spoedig mogelijk de notariële aspecten worden behartigd en gaat er begin februari een aanvraag voor een provinciale subsidie van 20% van de investering de deur uit. Ons uitgangspunt is om in de loop van 2016 de eerste stroom aan de plaatselijke en regionale huishoudens te kunnen leveren."
Onder het van toepassing zijnde Postcoderoosproject vallen naast Groenlo ook Eibergen, Beltrum, Zwolle en Lievelde. Het belangrijkste financiële voordeel voor de belangstellende burgers zit hem in de onderliggende belastingregeling. Het schaalvoordeel, de provinciale subsidie én gegarandeerd 15 jaar lang een forse korting op energiebelasting resulteren in een zeer gunstig rendement voor elke deelnemer.
"De totale insteek is van dien aard dat ook burgers met een smalle beurs, alsmede burgers met een ongunstig dak op het huis, denk aan huizen omsingeld door bomen en bewoners van appartementen, lid kunnen worden van de coöperatie. Zo'n lidmaatschap krijgt invulling nadat er certificaten zijn gekocht voor bijvoorbeeld één of twee zonnepanelen," aldus Wallerbos, die verwacht dat er samen met de AGEM binnen drie weken een concreet aanbod aan de inwoners van Groenlo en omgeving kan worden gepresenteerd.
Bovendien worden er voor de belangstellende bevolking op korte termijn inloopavonden georganiseerd, waarbij alle gewenste informatie zal worden verstrekt.

AGEM en gemeente
Wat de AGEM betreft, kan de coöperatie in oprichting alle medewerking verwachten van deze maatschappij. Zo zal de AGEM per klant vijftien jaar achtereen een maatschappelijke bijdrage aan de coöperatie leveren. Bovendien verdubbelt de AGEM deze bijdrage gedurende de eerste drie jaar. Dit met de bedoeling om een snelle start mogelijk te maken.
Ook de gemeente Oost Gelre wil op alle mogelijke manieren faciliteren. Hierbij valt met name te denken aan een duurzaamheidslening onder gunstige voorwaarden en naar verwachting binnenkort ook aan een subsidieregeling. Wethouder René Hoijtink, afgelopen week eveneens aanwezig, is zeer blij met het genomen initiatief.
"Vergeet niet dat de doelstelling een energieneutrale Achterhoek in 2030 is en om dat te kunnen bewerkstelligen moeten er nog diverse stappen worden genomen. Met de komst van Groenkracht Groenlo betekent dat weer een stap in de goede richting. Bovendien hebben wij met dit initiatief andermaal te maken met een moderne vorm van 'noaberschap', die zo kenmerkend is voor onze gemeenschap en de Gelderse Achterhoek. Ook wordt er op deze manier een bijdrage geleverd aan de koolstofdioxide(CO2)-reductie."
Paul Wallerbos ter afsluiting: "Wij hopen binnenkort met een aantrekkelijk en tegelijkertijd concurrerend aanbod richting de burgers te kunnen komen. Wij streven ernaar het zo interessant te maken dat het gunstiger is om voor een aansluiting bij de coöperatie te kiezen dan in eigen beheer en dus individueel zonnepanelen op het eigen dak te laten plaatsen. Wij gaan er vanuit dat de beschikbare 450 paneelplaatsen bij lange na niet genoeg zijn. Daarom zijn wij nu reeds in onderhandeling voor een tweede en derde bedrijfsdak, al dan niet bij de Rouwmaat Groep."