Norbert Kuypers, enkele jaren voor zijn overlijden op het sportpark van Longa ’30. Foto: Theo Huijskes
Norbert Kuypers, enkele jaren voor zijn overlijden op het sportpark van Longa ’30. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Veertigste editie van het
Norbert Kuypers jeugdtoernooi

Oost Gelre - Een absolute mijlpaal, waaraan niet ongemerkt voorbij mag worden gegaan. Het betreft hier de veertigste editie van het jaarlijkse Norbert Kuypers jeugd(zaalvoetbal)toernooi, dat traditiegetrouw in de Kerstvakantie wordt georganiseerd. Zo ook dit jaar wanneer meer dan duizend kinderen op een tweetal locaties vol overgave en met veel enthousiasme strijden om de hoogste eer. Het sportieve indoor voetbalgebeuren vindt plaats in Sourcy Center aan de Zegendijk in Zieuwent, alsmede in sporthal De Sonders aan de Avesterweg in Beltrum.

Door Theo Huijskes

Het zal Norbert Kuypers, gezeten aan de hemelstamtafel, als oprichter van dit in de regio erg populaire toernooi goed doen dat zoveel voetballertjes op een drietal dagen in actie komen. Hierbij telt extra het gegeven dat maar liefst negen voetbalverenigingen jeugdselecties voor deelname hebben ingeschreven, te weten AZSV Aalten, Erix Lievelde, Grol Groenlo, KSH Harreveld, KSV Vragender, Longa '30 Lichtenvoorde, Mariënveld Mariënvelde, RKZVC Zieuwent en Vios Beltrum. Deze clubs zullen met diverse teams F-, E- en D-pupillen hun voetbalkunsten vertonen op zondag 27, maandag 28 en dinsdag 29 december aanstaande.
Zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk, worden de wedstrijden ongetwijfeld gadegeslagen door een groot publiek, waarbij het iedere keer opvallend is hoeveel ouders, begeleiders, opa's en oma's, overige familieleden en anderen het jonge voetbalkroost komen aanmoedigen.

Boegbeeld van Longa '30
De op 15 april 2011 op 85-jarige leeftijd overleden Norbert Kuypers neemt een bijzondere plaats in wanneer we het hebben over de historie van de voetbalvereniging Longa '30. Een boegbeeld van de club, dat terecht als Lid van verdienste is opgenomen in de Eregalerij van de Lichtenvoordse voetbalclub.
Norbert alias Antoon Kuypers werd in 1925 geboren in een arbeidersgezin met maar liefst elf kinderen, inderdaad een compleet voetbalelftal. Dat hij ook Antoon wordt genoemd, heeft te maken met het feit dat zijn grootmoeder hem direct na de geboorte zo noemde. Dat is altijd zo gebleven tot het moment dat hij als militair werd uitgezonden naar Indië en bij de keuring uit de officiële papieren aan het licht kwam dat hij toch echt Norbert heette. Dezelfde Norbert Kuypers meldde zich in 1949 aan als lid van Longa '30 en heeft zich vervolgens op een praktisch onnavolgbare wijze ingezet voor de jeugdafdeling van deze voetbalclub. De jeugd heeft altijd zijn volle voorliefde gehad. Naast het lidmaatschap van verdienste en de zilveren KNVB-speld, is hem als clubman pur sang mede daardoor een bijzonder eerbetoon gegund, te weten een jaarlijks terugkerend jeugdvoetbaltoernooi dat naar hem is vernoemd. Behalve zijn ongekend grote inzet ten behoeve van de jeugd en dit vooral in de functie van elftalbegeleider, heeft Norbert Kuypers ontelbare hand- en spandiensten verricht voor de club, waarvan hij meer dan zestig jaar lid en supporter is geweest. Daarnaast heeft hij zich in de gehele regio bijzonder sterk gemaakt om het jeugdvoetbal van 6- tot 12-jarigen in club- en competitieverband van de grond te krijgen. Vooral deze inspanningen en zijn enthousiasme voor de jeugd hebben ervoor gezorgd dat zijn naam aan dit jaarlijkse (Kerst)toernooi is verbonden. Norbert liet de organisatie altijd haar gang gaan, maar was wel degelijk betrokken. Hij financierde jaarlijks de medailles en genoot van de voetballende jeugd. Ook de prijsuitreikingen waren voor hem hoogtepunten. Het gegeven dat er een toernooi naar hem is vernoemd en dat hij daar jarenlang van heeft kunnen genieten, maakte hem trots.