Christian Pillen (midden), recordhouder met acht eindoverwinningen. Foto: Theo Huijskes
Christian Pillen (midden), recordhouder met acht eindoverwinningen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

35e editie Nieuwjaarsloop S.V. Grol

Groenlo - De voetbalvereniging S.V. Grol staat bekend als een club, die niet alleen het voetbalgedeelte voor alle geledingen goed voor elkaar heeft, maar ook van wanten weet wanneer het om de organisatie gaat van nevenactiviteiten. Een jaarlijks terugkerende nevenactiviteit is de Nieuwjaarsloop. Een loopgebeuren voor alle leeftijden, dat voorafgaat aan de in het Sportcafé op het sportpark Den Elshof te houden, altijd bijzonder gezellige Nieuwjaarsreceptie.

Door Theo Huijskes

De Nieuwjaarsloop, in het begin ook wel Prestatieloop of Snertloop genoemd (dit mede vanwege de destijds jaarlijks door wijlen Carel Cuppers bereide erwtensoep), werd in 1982 op initiatief van Chris te Winkel uit Doetinchem, destijds hoofdtrainer bij de S.V. Grol, voor de eerste maal georganiseerd. Van meet af aan konden de deelnemers kiezen uit de korte afstand (3,5 kilometer) of de lange afstand (10 kilometer). Aan de eerste loop, waarvoor oud-penningmeester wijlen Theo Nahuis in die tijd een wisseltrofee beschikbaar had gesteld, namen circa 100 sportieve belangstellenden deel. In de beginjaren waren het met name de Te Veluwe's, die een goede uitslag wisten neer te zetten. Zo geeft de uitslag van de eerste Nieuwjaarsloop in 1982 aan dat na winnaar Patrick te Walvaart Laurens te Veluwe, Erwin te Veluwe en Erik te Veluwe op respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats eindigden. Vanaf 1982 heeft de prestatieloop onafgebroken ieder jaar plaatsgevonden, zodat zondag 3 januari 2016 de 35e editie op de rol staat. Recordhouder wat betreft het aantal overwinningen, is Christian Pillen, die van 2005 tot en met 2012 op de lange afstand achtmaal achter elkaar als eerste over de finish kwam. Het record aantal deelnemers stamt uit het jaar 2009, toen er 289 lopers aan de start verschenen. Werd er vanaf 1982 tot en met 2004 gelopen om de Theo Nahuis-wisseltrofee, sedert 2005 gebeurt dat om de Ferry Froeling-wisseltrofee. Ferry Froeling, overleden op 22 augustus 2003, was vele jaren achtereen secretaris in het hoofdbestuur van de S.V. Grol. De organisatie van de Nieuwjaarsloop hoopt dat deze keer het recordaantal deelnemers van 2009 wordt gebroken.

Verdere activiteiten
Naast de Nieuwjaarsloop, waaraan vanzelfsprekend ook de allerjongste jeugd kan deelnemen, organiseert de commissie nevenactiviteiten van Grol ook andere zaken gedurende de winterstop ten behoeve van de Groljeugd. Zo staat er op zaterdag 9 januari aanstaande een bezoek aan de bioscoop Skopein in Winterswijk op het programma voor de E-, F- en G-jeugd (zowel jongens als meisjes). Voor die gelegenheid heeft de club beide zalen in de Winterswijkse bioscoop afgehuurd om niemand te hoeven teleurstellen. De jongens en meisjes van alle A-, B-, C- en D-teams kunnen om zondag 10 januari en op zaterdag 16 januari aanstaande deelnemen aan een onderling zaalvoetbaltoernooi in de sporthal Den Elshof.
Wat betreft het programma van Grol 1 oftewel de hoofdmacht van de Groenlose voetbalvereniging. De eerstvolgende competitiewedstrijd (uit tegen SDOUC Ulft) staat gepland voor zondag 24 januari aanstaande (aanvang 14.30 uur). Voor het geval tegen die tijd de weersomstandigheden roet in het eten gaan gooien, zijn er vriendschappelijke, zogenaamde schaduwwedstrijden vastgesteld. Maar alvorens het zover is, wordt er voor de eerste selectie van trainer-coach Jeroen Burghout en assistent-trainer Bjorn Koldeweij eerst nog een trainingsweekend georganiseerd. Deze trainingsdriedaagse vindt plaats in het weekend van 15, 16 en 17 januari aanstaande in Bödefeld in het Duitse Sauerland.