René Molenveld (midden) wordt toegelachen door Ewald Brockötter (links) en Bas Brinke en Rick Brockötter.
René Molenveld (midden) wordt toegelachen door Ewald Brockötter (links) en Bas Brinke en Rick Brockötter. Foto: Henri Walterbos

Anhangers Groenlo naar Normaal

René Molenveld:
"Ik bun d'r de hele wekke al anders van"

Door Henri Walterbos

Groenlo - Met zijn tienen reizen ze af naar het Gelredome om het optreden van Normaal bij te wonen. Diehard Normaal-Anhangers. Niet zomaar een optreden waar ze met elkaar al enkele honderden keren eerder zijn geweest. Het is het laatste optreden van hun helden. Daarna valt het doek definitief voor Neerlands meest legendarische en meest spraakmakende band, althans voor flink wat mensen.

Ze verzamelen zich deze zaterdagmiddag om 13.00 uur bij Rockcafé Taste waar enkel en alleen Normaal-klassiekers uit de speakers klinken. Uitbaatster Marion van Wijk schalt alles luidkeels mee. Het eerste pijpje Grolsch gaat er in als water. "Laten we er nog maar van genieten. Nu kan het nog. Straks moeten we het met Heineken doen," lacht Ewald Brockötter, Anhanger van het eerste uur. Hij heeft er zin in, maar ook gemengde gevoelens. "Het is toch veertig jaar van je leven geweest. Het zal een groot gemis zijn, maar het is logisch. Bennie kan niet meer. Ik hoop dat ie het vanavond volhoudt." René Molenveld is ook niet enkel en alleen in een jubelstemming, zoals meestal gebruikelijk als de reis naar een concert van Normaal aanvaardt wordt. "Ik bun d'r de hele wekke al anders van," bekent hij. "Ik denk dat Bennie 't vanoavend wal kalm an dut," verwacht hij. De meningen hierover zijn verdeeld. "Ik verwacht gewoon dat Bennie volle bak geet, al zal het vanoavond ook nog wal emotioneel worden. Ik hop zo dat Puntdroad nog effen met dut," droomt Ewald hardop. "Den heurt d'r eigenlijk toch wal bi-j," vindt hij.

"Het is toch 40 jaar van je leven geweest"

Na afloop
Als ze na het concert weer bij elkaar komen, kijken ze terug op een fantastische avond, ondanks dat er geen voormalige bandleden op het podium stonden. "Het was helemaal super, maar ik heb een tong van leer in mijn mond. Fijn bij Taste een paar jofele groene knalpotten naar binnen werken," roept Emiel Garstenveld.


Lees verder op pagina 16:
'Ajuu, de mazzel'