Vocales en Muziekvereniging Groenlo tijdens het Kerstconcert 2015. Foto: Theo Huijskes
Vocales en Muziekvereniging Groenlo tijdens het Kerstconcert 2015. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vocales en Muziekvereniging Groenlo zetten toon
voor Kerst 2015

Veel belangstelling voor gezamenlijk Kerstconcert in Calixtusbasiliek

Door Theo Huijskes

Groenlo - Het bewijs dat twee plaatselijke culturele verenigingen tegelijkertijd circa 350 tot 400 belangstellenden aan zich weten te binden, werd afgelopen zondagavond in de Calixtusbasiliek geleverd. Het in Groenlo erg populaire koor Vocales zorgde samen met Muziekvereniging Groenlo voor een gevarieerd Kerstconcert, dat goed in de smaak viel. Werd er begin 2014, en dat toen met een Nieuwjaarsconcert, voor de eerste maal een succesvol gezamenlijk optreden verzorgd, ook deze keer kreeg het opgekomen publiek een voor amateurbegrippen zeer aantrekkelijk programma voorgeschoteld.

Twee amateurgezelschappen, waar Groenlo trots, meer dan trots op mag zijn. De insteek van zowel Vocales als MVG is helemaal duidelijk. Geen van beide speelt deze avond de hoofdrol of in dit geval de eerste viool. Het gaat er niet om wie de beste is. Waar gaat het dan wel om? Met veel inzet zorgen voor zang en muziek met het gevolg dat alle mensen blij en voldaan huiswaarts keren. Dat passie, enthousiasme en plezier bij beide gezelschappen de belangrijkste basisvoorwaarden zijn, is helemaal duidelijk. Dat komt dan ook op alle mogelijke manieren bij tal van programmaonderdelen tot uiting. Dit laatste in ieder geval bij het gezamenlijk ten gehore brengen van het overbekende slotnummer, dat deze weken over de gehele wereld te horen is: 'Happy New Year', een van de vele evergreens van Abba.

Swingend karakter
Een anderhalf uur durend concert zonder pauze, dat de liefhebber gratis wordt aangeboden. Wel wordt er bij het weggaan een vrije gift gevraagd en dat is helemaal terecht.
De gezamenlijke opening van de avond met de medley 'Christmas Time' is direct raak. Het swingende karakter, een kenmerk van zowel Vocales als MVG, laat zich dan ook van meet af aan gelden. Helemaal top is ook het nummer 'Have yourself a merry little Christmas', waarbij koor en orkest voorbeeldig op elkaar inzingen en inspelen.

Opgaande lijn
Muziekvereniging Groenlo kent de laatste jaren een opgaande lijn. Dirigent Marcel Loff uit Oldenzaal heeft daar een duidelijke hand in. Deze keer heeft hij zelfs zijn muzikale zoon Jelle meegebracht,die bij 'End of the year special' met een uitmuntende baritonsolo voor een belangrijke inbreng zorgt. MVG timmert verder uitstekend aan de weg met 'A Christmas Fantasy', met slagwerker Maarten Scholten in een vooraanstaande rol. Een ruime voldoende verdient ook het door een kopergroep gespeelde, door Marcel Loff gearrangeerde werk 'Amigos Para Siempre' (Vrienden voor het leven), waarbij het zestal Marieke Ressing, Edwin Papen, Pascal Roerdink, Fons Walterbos, Peter Woertman en Maarten Scholten hun muzikale kunnen demonstreren.

Transparant en blijmoedig
Vocales kan vooral worden aangemerkt als transparant en blijmoedig. Kenmerken die het koor bij elkaar houdt in niet alleen goede, maar ook minder goede tijden. Het koor houdt duidelijk van variatie en zingt daarom niet alleen kerkelijke liederen, maar schakelt vrij gemakkelijk over van bijvoorbeeld kerstliederen naar populaire popsongs. Onder leiding van de vakbekwame regie van tijdelijk dirigent Mark Ebbers is er doorlopend sprake van een grote inspiratiebron, die het koor springlevend houdt en aanzet tot steeds een nieuwe ambitie. Overigens was het 'Ebbers-gehalte' afgelopen zondag vrij groot. Speelt vader Henk Ebbers mee bij de MVG, naast zoon Mark als algemeen leider zijn ook zoon Tim in de muzikale begeleiding en dochter Noël als (solo)zangeres nauw en gepassioneerd betrokken bij Vocales. Wat verder niet onvermeld mag blijven, is de dubbelrol die de dames Sylvia ten Broeke en Ursula Everink vertolken. Beide dames zijn niet alleen klarinettist bij MVG, maar zingen ook mee bij Vocales. Sylvia te Broeke ook nog eens in de rol van solist. Het moet gezegd worden, beiden vervullen de dubbelrol met veel verve.
Was het Kim Stammers, voorzitter van Muziekvereniging Groenlo, die het openingswoord voor haar rekening nam, Patrick Pos als voorzitter van Vocales boog zich over het slotwoord om daarbij tevens de aandacht van iedereen te vragen voor een aantal personen, dat zich extra heeft ingespannen om het concert te doen slagen.