Gemeente Oost Gelre wil noodopvang bieden aan 350 asielzoekers, zo maakte burgemeester Annette Bronsvoort zaterdagmiddag bekend. Foto: Eveline Zuurbier
Gemeente Oost Gelre wil noodopvang bieden aan 350 asielzoekers, zo maakte burgemeester Annette Bronsvoort zaterdagmiddag bekend. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Oost Gelre wil 350 vluchtelingen opvangen

LICHTENVOORDE – Gemeente Oost Gelre wil op korte termijn 350 vluchtelingen opvangen. Dit aanbod heeft Oost Gelre gisteren gedaan nadat het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag alle veiligheidsregio's in het land opriep om met spoed noodopvang te regelen.

Door Eveline Zuurbier

Burgemeester Annette Bronsvoort zei dit in een toespraak op Veteranendag in zaal Hogenkamp waar een zestig oud-militairen bijeen waren. "Het is een humane opdracht. We hebben onze bereidheid verklaard aan COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om 350 vluchtelingen op te nemen."

Slaapplekken
De 350 slaapplekken kunnen binnen een halve dag geregeld en ingericht worden, als COA daarom vraagt, licht Annette Bronsvoort het aanbod toe. Particulieren hebben de opvangplaatsen aangeboden. Waar de vluchtelingen worden opgevangen wil de burgemeester nog niet zeggen. "Als er beroep op ons wordt gedaan, komen we daarmee naar buiten. Eerst zal er ook overleg zijn met de buurt." De slaapplekken worden ingericht in leegstaande kantoor- en bedrijfspanden. Daar zijn alle noodzakelijke voorzieningen al aanwezig.


Energie Coöperatie Zuwent op zoek naar tweede collectief zonnedak

ZIEUWENT - Energiezuinige oplossingen voor nieuwbouwwoningen zijn er genoeg. Maar voor de voorraad bestaande huizen en boerderijen is vele malen lastiger. Het jaartal 2030 voor een energieneutrale en duurzame Achterhoek dringt zich meer en meer op. Zieuwent bedacht de Energie Coöperatie Zuwent waarmee zij een deel van de stroomopbrengst investeren in duurzame projecten voor de Zieuwentse samenleving. Toen de eerste berichten over het initiatief in de kranten verschenen, volgde een massale belangstelling. "We dreigen nu een luxe probleem te krijgen", zegt initiatiefnemer Ruud Krabbenborg voor een volle zaal.

Rijen fietsen en geen parkeerplaats meer vrij. Afgelopen woensdag vond bij Sourcy Center een informatieavond plaats over de oprichting de Energie Coöperatie Zuwent. Om te kunnen starten zijn er 50 leden nodig en 370 zonnepanelen om de investering terug te kunnen verdienen. Binnen anderhalve week na de berichtgeving in de media had de energie coöperatie de 50 interesseformulieren binnen. En de interesse blijft groeien. "We hebben 56 interesseformulieren die goed zijn voor 450 zonnepanelen. En het zal mij niet verwonderen dat we richting de 600 zonnepanelen gaan. We moeten naarstig op zoek naar een volgende dak."

Voor het Zieuwentse energieproject stelt WOPA het dak van de werktuigenloods gratis beschikbaar. Inwoners in de roos van de postcodes 7136, 7131, 7135, 7137, 7156, 7261 en 7263 kunnen voor 250 euro een certificaat kopen die goed is voor een zonnepaneel. De energie levert de coöperatie aan de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) die elke klant beloont met een budget van 24 euro per jaar om de Achterhoek duurzamer te maken. Het wel of niet doorgaan van het coöperatieve plan, hangt af van de subsidie van de provincie.

De subsidiepot dreigt leeg te raken. En een verhoging of een tweede subsidie bij een grotere deelname is onzeker. Aan de Provincie Gelderland is een subsidie van 28.000 euro aangevraagd – dit is 25% van het investeringsbedrag voor 370 panelen. Wanneer deze subsidie er niet komt is het de moeite waarschijnlijk niet waard om het project door te laten gaan.

Ook gemeente Oost Gelre is enthousiast over het initiatief en heeft een bijdrage beloofd voor het opstarten van de Energie Coöperatie Zuwent. Het Zieuwentse project is geen lokaal netwerk. De energie die opgewekt wordt, gaat gewoon het netwerk in. Door in de coöperatie samen te werken scheelt dat energiebelasting waardoor de prijs voor energie 10,8 cent per Kwh lager is. Salderen kan en mag dus niet. Na 15 jaar levert dat een verdubbeling van de investering op.

De energieopbrengst is voor de coöperatie. Elke klant krijgt bij AGEM een budget van 24 euro per jaar om de Achterhoek duurzamer te maken. "AGEM is een eerlijk streekproduct", benadrukt Jacquo Harbers tijdens zijn uitleg op de avond. Er worden aanmeldingsformulieren voor AGEM en ledenovereenkomsten uitgedeeld. "Je kunt je er geen bult aan vallen", zegt een man aan het einde van de avond. "Dat is wal duudelijk".


ZSOM Regiojournaal

Lichtenvoorde - Ook in 2015 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en actualiteiten uit de regio in het regiojournaal. Omdat helaas een aantal vrijwilligers gestopt zijn met hun regio-journaal activiteiten, zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het u leuk om te filmen, teksten te schrijven of te monteren in onze studio, stuur een mail naar studio@zsom.nl. Deze week kunt u kijken naar het regiojournaal uit het verleden.

Natuurkijkje
Deze week gaan we weer terug naar de Natuurtuin van Henk Lammers. Het is volop mei en in de tuin groeien allerlei bloeiende planten. Ook de vogels die in een natuurtuin thuishoren kan men in dit tweede deel van mei t/m juli bewonderen.

ZSOM Regiojournaal
We gaan nogmaals terug naar het nieuws en actualiteiten uit de regio.

Bloemencorso Rekken
De opnames van het jaarlijks bloemencorso in Rekken hebben we dit jaar uitgebreid met het jeugdcorso dat 's morgens al bijtijds door de beide delen van het dorp trok. De versierde fietsen, skelters en ook enkele echte corsowagentjes werden na de tocht netjes geparkeerd op de feestweide. In de feesttent werd de jeugd onthaald op een drankje en een versnapering, waarna ze vermaakt werden door Dolf Moed, een echte kinder-entertainer. 's Middags na de opening trok het grote corso de bekende ronde om Rekken, waar tussen ook de kleine creaties meereden! Kijk en geniet van mens en kleur en waar zo'n kleine gemeenschap toe in staat is.