Ontwerp: Eva Jansen
Ontwerp: Eva Jansen

Passie voor Passion Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - De landelijke uitvoering van The Passion is enorm populair. Het trekt op de live-locaties volle stadspleinen met mensen uit de verre omtrek. In de close-ups zie je dat het spektakel mensen ontroert. De sferen van deze passiongebeurtenis grijpen je aan. Lief en leed komen zonder woorden samen op het stadsplein waar de televisiepassion zich voltrekt. Bij de kijkers thuis is er volop medeleven. Hoe kan dat het lijdensverhaal van Jezus Christus zoveel mensen aanspreekt terwijl het al bijna 2000 jaar in kerken wordt verteld?

Passie
De betrokken belangstelling rondom de landelijke Passion is de line-up voor een lokale versie: Passion Lichtenvoorde en wel op dinsdagavond 22 maart. Net zoals bij de landelijke uitvoering zijn ook hier de kerken de initiators die samen met Marianum en mét steun van de promotors van Lichtenvoorde er een gepassioneerde avond van willen maken. Het lijdensverhaal van Jezus is een eigentijdse uitvoering met in het verhaal passende bestaande Nederlandstalige nummers. De schoolband van Marianum en koor NOIR zingen de nummers. De vijf hoofrolspelers zijn bekende mensen uit Oost Gelre die regelmatig de publieke bühne betreden. Verteller is Willem te Molder, bekend van Boh Foi Toch en als organisator van Roomse Herrie. Vertolker van Jezus is schooldecaan Sjaak Welboren. Kroegbaas Manus van Ooijen neemt de rol van Petrus op zich. Pilatus is een rol die weggelegd is voor de rector van het Marianum Jan Put en Judas is Ben Donderwinkel, bekend van de beatmis 2013 en van de Notenkrakers uit Zieuwent. De regie en de coördinatie is in handen van Peter Krabbenborg (muziekdocent Marianum) en Sander Esselink (docent beeldende vorming, techniek en LOB).

Passion
Midden op het marktplein staat een podium waar Passion Lichtenvoorde begint. Om zoveel mogelijke tegemoet te komen aan de essentie van het verhaal is het podium sober ingericht. Op de Markt zal de burgemeester van Oost Gelre, Annette Bronsvoort, met een openingswoord Passion Lichtenvoorde laten beginnen, direct gevolgd door koor NOIR uit Zieuwent. Intussen is een verlicht kruis de Markt opgedragen. Het kruis weegt 160 kilo en zal door in totaal twintig mensen (40 handen en voeten) op de schouders gedragen worden naar de aula van Marianum aan de Ariënsstraat 1. Het getal van veertig handen en voeten staat symbool voor de vastenperiode van veertig dagen. Dit zijn dagen van soberheid en inkeer die voorafgaan aan Pasen. Wat zou je aan jezelf willen verbeteren? Wat zou je willen aanpakken? En voor wie wil jij het kruis dragen? Onder de dragers zijn leerlingen van Marianum en enkelen die in het afgelopen jaar zelf een zwaar kruis hebben gedragen.

Door Lichtenvoorde
Vanaf de Markt wordt het kruis door de centrumstraten (Dijkstraat en Van der Meer de Walcherenstraat) naar het Marianum gedragen waar Passion Lichtenvoorde in de aula en op het schoolplein een vervolg krijgt. Wie op de Markt is of langs de route staat, kan bij deze stille tocht aansluiten. De stille tocht is een tocht met fakkels en lichtjes. Daarom vragen wij zelf een lichtje(s) mee te brengen.
Het kruis wordt op het schoolplein opgericht. Daar krijgen mensen gedurende de uitvoering en na afloop van de uitvoering de gelegenheid een licht aan te steken of bloemen te leggen bij het kruis. Ook is er gelegenheid om persoonlijke passies te delen c.q. wensen op te schrijven en deze op het kruis te bevestigen. Bij Marianum kunnen mensen met een entreekaart de aula binnen waar Passion Lichtenvoorde wordt vervolgd. De organisatie verwacht veel meer toeschouwers dan dat er naar binnen kunnen. Daarom is het schoolplein ingericht met een groot videoscherm waarop de Passion Lichtenvoorde goed te volgen is.


Afbeelding