Vader en zoon Jolink eerder op de Zwarte Cross. Foto: Henri Walterbos
Vader en zoon Jolink eerder op de Zwarte Cross. Foto: Henri Walterbos

Bennie Jolink blijft høken op Zwarte Cross

Optredens en nieuwe cd

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - We zagen hem al weer volop in beeld voorafgaande aan de wedstrijd De Graafschap – Vitesse, waar hem de eer te beurt viel om voormalig Graafschap-oefenmeester en cultheld Simon Kistemaker toe te spreken en hem ten overstaan van een volle Vijverberg mede te delen dat hij benoemd was tot Erelid van de Doetinchemse eredivisionist. Superboer Jolink (69) was uitgedost in zijn Graafschap-outfit die hij ook droeg tijdens het afscheidsconcert in het Gelredome, 19 december jongstleden. Jolink trad hiermee, sinds het slotakkoord in het Gelredome en een welverdiende vakantie, voor het eerst weer openlijk in de publiciteit. Afgelopen week liet hij weer van zich horen. Met een voor velen verheugende mededeling. Hij maakte wereldkundig zijn gitaar van alle stof te ontdoen en weer om te hangen. Met de Motorband en de Pensionado's.

Vrijbrief
In een eerder interview met Bennie Jolink in deze krant, in de aanloop naar het naderend afscheid van Normaal, was de Normaal-frontman op een vraag dezer scribent, of het misschien tot de mogelijkheden zou kunnen behoren dat hij met Normaal alsnog op zou treden tijdens de Zwarte Cross 2016, zeer duidelijk. Een oprecht gemeend 'nee' was zijn antwoord. Hendrik Jan Lovink, die tijdens het gesprek naast hem zat, voegde daar aan toe dat Bennie een vrijbrief zou krijgen voor de Zwarte Cross. "Hij mag zelf weten wat hij gaat doen. Ook al wil hij alleen maar zijn schilderijen exposeren. Allemaal prima." Een Zwarte Cross zonder de oervader is voor velen dan ook ondenkbaar. Ze kunnen opgelucht ademhalen.

Motorband
Liefhebbers van Normaal en Zwarte Cross vroegen zich hardop af wie het gat op zou gaan vullen op zondagmorgen 12.00 uur, het vaste aanvangstijdstip van Normaal. Het antwoord is inmiddels helder. Wederom Bennie Jolink, deze keer met de Motorband echter, bijgestaan door zoon Gijs, Hendrik Jan Lovink op drums en voormalig Normaalmaatje Jan Wilm Tolkamp op gitaar. Al eerder traden ze op op de Zwarte Cross. De Motorband is dan wel geen høken in de hoogste versnelling, zoals bij Normaal gebruikelijk was vier decennialang, het blijft 'gestampte pot' en høken, één tandje lager. Jolink geeft op zijn eigen Facebook-pagina aan er ontzettend veel zin in te hebben.

Pensionado's
Naast de Motorband maakt Jolink nog deel uit van de Pensionado's, waarmee hij aankondigde een cd op te gaan nemen en op te gaan treden. Naast het boegbeeld van de dialectmuziek in Nederland maken onder meer Bennie Migchelbrink op drums, de man waar hij talloze Normaalhits mee schreef, maar ook Alan Gascoigne, oftewel 'de Gaspiepe', sologitarist in twee periodes Normaal, deel uit van de band. Met zijn collega-'oude knarren' zal hij spelen op Manana Manana, vrijdag 17 juni (van 14.00 tot 15.00 uur), op 26 juni tijdens het koffieconcert in Toldijk tijdens het weekend 'Høken in Toldiek' en op 3 september tijdens het Høkersweekend in Zelhem. Laatstgenoemde twee optredens staan de Pensionado's geprogrammeerd op de plek die Jolink altijd tot voor kort zelf innam, maar dan met Normaal. "Ondanks mijn gezondheid ga ik deze optredens wel doen met de Pensionado's," laat hij weten op zijn Facebookpagina. "We weten niet of het geplande album dan al klaar is want daar nemen deze oudjes gewoon even de tijd voor." Indien het herstel van Bennie Jolink voorspoedig zal verlopen en stand zal houden na voornoemde optredens, zullen in het najaar nog enkele optredens gegeven worden. Onder voorbehoud echter.

Verkoop studio
In dezelfde week dat Bennie zijn muzikale plannen aankondigde, werd tevens melding gemaakt van het in de verkoop doen van zijn atelier en woonruimte in Haaksbergen, waar tevens de eigen Commodorestudio in gevestigd is, waar diverse Normaal-cd's opgenomen werden. Onlangs nam de nieuwe dialectformatie Dokter Watjes er haar zojuist verschenen cd op. Willem Terhorst zette op zijn beurt zijn complete Marshall basinstallatie te koop, waar de bassist tot en met het afscheidsconcert in het Gelredome nog op speelde. Over belangstelling niet te klagen.