Ruth Oude Luttikhuis en Carmen Raben staan te popelen om dinsdag al het publiek te ontvangen. Foto: Eveline Zuurbier
Ruth Oude Luttikhuis en Carmen Raben staan te popelen om dinsdag al het publiek te ontvangen. Foto: Eveline Zuurbier

Carmen Raben en Ruth Oude Luttikhuis: "Verbinden niet veroordelen"

LICHTENVOORDE - Dinsdag 22 maart staat Lichtenvoorde volledig in het teken van The Passion. Het tot de verbeelding sprekende verhaal over de laatste levensdagen van Jezus Christus. Een vertelling over saamhorigheid en eenzaamheid, over vriendschap en verraad, over leven en dood. Carmen Raben (16) en Ruth Oude Luttikhuis (17), beiden scholieren van het Marianum, zitten in het pr- en communicatieteam van Passion Lichtenvoorde.

Door Rob Elbers

De dames zijn vriendinnen van elkaar. "Zeg maar gerust hartsvriendinnen", zegt Carmen. "We delen bijna alles met elkaar en hebben veel dezelfde interesses." Aan communicatie en evenementenorganisatie hebben beiden hun hart verpand. Geen wonder dat ze eind 2015 een bijzondere kerstviering organiseerden op het Marianum voor 700 leerlingen, 25 leraren en 30 oorlogsvluchtelingen….

Van Kerstmis naar Pasen
Ruth vertelt dat tijdens de voorbereidingen van de kerstviering het haar opviel hoeveel en hoe vaak jongeren desinteresse tonen in de vluchtelingenproblematiek. "Ik schrok van al die ongenuanceerde uitlatingen over vluchtelingen, ook hier op school. Daarom besloten Carmen en ik ons idee van kerstviering breder te trekken en te verbinden aan het vluchtelingendrama. Die opzet heeft veel impact gehad. Het resultaat was prachtig en ontroerend, echt een fantastisch kerstcadeau." Toen de dames werd gevraagd mee te doen aan het organiseren van de Lichtenvoordse versie van The Passion, hoefden ze dan ook niet lang te denken.

Taakverdeling
Ruth vertelt dat het eerst veel overleggen was. "Nu zijn de taken verdeeld. Marie Louise Venema, medewerker PR en Communicatie van het Marianum, coördineert de activiteiten op school, medescholier Eva Jansen ontwierp het themalogo en wij doen de communicatie op Facebook. Dat gaat hartstikke goed. Op de dag zelf, instrueren we de dragers van het kruis. Die groep van twintig jongeren (jongeren en volwassen waarvan sommigen in het afgelopen jaar zelf een kruis hebben moeten dragen) bestaat, naast de vijf leerlingen van het Marianum uit tien afgevaardigden van de protestante en katholieke kerk en vijf van LICHT, de nieuwe kerk van Lichtenvoorde. Bij aankomst op het Marianum ontfermen wij ons over de sponsoren en houdt Ruth een welkomstoespraak."

Naastenliefde en medemenselijkheid
Dat de kerken nadrukkelijk aanwezig zijn bij de organisatie van dit evenement is voor Carmen en Ruth geen enkel probleem. Carmen: "Of je nou wel of niet gelooft, of je nou christen of moslim bent, geloof geeft velen houvast en steun. Dat is mooi. Geloof kan mensen inspireren iets over te hebben voor een ander en te verbinden. Het lijdensverhaal van Jezus is voor iedereen een voorbeeld van naastenliefde en medemenselijkheid."

Belachelijk die vooroordelen
De beide 'Marianummeiden' zijn gepassioneerd en gedreven. Als ze vertellen spat het vuur uit hun ogen. Ruth: "Het is toch belachelijk dat we niet meer zoeken naar zaken die mensen verbinden, maar veroordelen op vooroordelen. Ik bedoel, je kunt je kop niet in het zand blijven steken en denken 'leven en laten leven, zoek het maar uit. We missen empathie. The Passion vertelt op eigentijdse wijze hoe Jezus het gezag van kwaadsprekers en lasteraars ondermijnt, hun schijnheiligheid ontmaskert en hun ware bedoelingen doorziet en benoemt. Dat is toch wel Iets om over na te denken."

Ruth en Carmen staan op dinsdagavond te popelen u te begroeten bij Marianum. Stel ze niet teleur!