Van links naar rechts: Hans Hinkamp, Casper Pikkemaat en Kees van de Beek. Foto: Eveline Zuurbier
Van links naar rechts: Hans Hinkamp, Casper Pikkemaat en Kees van de Beek. Foto: Eveline Zuurbier

Van de bron tot de uitvoering

LICHTENVOORDE - Via social media zag dominee Hans Hinkamp enthousiaste berichten verschijnen van een collega-predikant uit Cothen bij Wijk bij Duurstede. 'De lokale uitvoering van de passie verbindt mensen'. En met de ervaring van The Passion vorig jaar in Enschede zou een lokale uitvoering toch ook boeiend kunnen zijn? In eerste instantie omdat 'eigentijds' en een Bijbelverhaal samengaan. En ten tweede: de uitvoering hoeft niet te meten met het landelijk multimedia-spektakel. We kunnen het ook doen met de mensen die je in het dorp tegenkomt?

Door Eveline Zuurbier

Hans Hinkamp legde de uitwerking van zijn collega op de tafel van de oecumenische werkgroep. (een werkgroep die gezamenlijke activiteiten ontplooit voor de katholieke – en de protestantse gelovigen met als doel eenheid te bevorderen, red.) "Zij reageerden direct enthousiast op het idee. Marianum werd benaderd: want hoe zou je anders jongeren kunnen benaderen? En daar zagen ze ook veel in een lokale uitvoering van het passieverhaal. Toen we met Jan Put (rector Marianum) aan tafel zaten reageerde hij: dit is iets om iets meer te laten zien van de identiteit van Marianum."
Marianum is van origine een katholieke school, maar omdat de school ook vindt dat ze leverancier zijn van het voortgezet onderwijs voor iedereen in Oost Gelre is dat aspect in de naamgeving van de school losgelaten. Momenteel wordt in Groenlo het lyceum grondig 'vernieuwbouwd'. Als eerbetoon aan de stichters, de paters Maristen, wordt de voorgevel en de aula in originele staat van 1959 - de tijd van de wederopbouw - teruggebracht.

Kees van de Beek, predikant bij LICHT, is vorig jaar naar Enschede geweest en ondervond de kracht die het verhaal uitstraalt. Het passieverhaal gaat over lijden, dood, verdriet, opstanding, hoop. Die elementen dringen binnen als je weet dat de universiteitsstad ruim vijftien jaar geleden een groot trauma opliep door de vuurwerkramp. "Nu is herdenken in Lichtenvoorde geen drama, maar er is wel een kruisgang die wezenlijk van belang is. Er zijn mensen die met een grote persoonlijke reden erachter willen lopen. En wie je ook vraagt voor deelname of een bijdrage: er is niemand die 'nee' zegt. In de sportschool zei iemand me: het is een oud verhaal. Met andere woorden: wat doet het ertoe? Toen hij op aanraden van mij de 'televisiepassion' had bekeken, zei hij: het is mooi, een verhaal waar je iets mee kan".
Voor Kees van de Beek is de symboliek van de opstanding uit een moeilijke periode; de bereidheid en de kracht zien te vinden om je schouders eronder te zetten om het kruis te kunnen dragen, het begin van een nieuw begin. "Je mag opnieuw beginnen."
"De boodschap van het evangelie, spreekt klaarblijkelijk nog steeds mensen aan", relativeert pastoor Casper Pikkemaat. "Het evangelieverhaal over de lijdensweg van Jezus ontroert, omdat het nog steeds realiteit is. Je merkt het specifiek aan de ongekende betrokkenheid van leerlingen van het Marianum. Iedereen is bereid bij te dragen om dit project maar doen te laten slagen. Rector Jan Put is een belangrijke schakel geweest. Er is een enorme dynamiek los gekomen. Het heeft een samenwerking op gang gebracht tussen kerk en school. Het is niet de bedoeling om de jeugd kennis te laten maken met het lijdensverhaal, maar om de boodschap naar boven te halen en deze uit te dragen. Dit doen we met eigen mensen, want we hebben niet de professie van de televisiemensen, maar wel gepassioneerde mensen om Passion Lichtenvoorde te organiseren. Dit alles geeft veel vertrouwen en schept onderling een hechte band."