Peter Krabbenborg: Passion Lichtenvoorde vooral 2.0. Foto: Rob Elbers
Peter Krabbenborg: Passion Lichtenvoorde vooral 2.0. Foto: Rob Elbers Foto:

Muzikaal inspirator Peter Krabbenborg: "Muziek versterkt sfeer"

LICHTENVOORDE - Het muzieklokaal op het Marianum in Lichtenvoorde oogt eigentijds en professioneel. Het podium, de instrumenten en de belichting zouden in menig horeca-etablissement niet misstaan. Docent algemene muzikale vorming Peter Krabbenborg (55) is dan ook duidelijk in zijn nopjes met deze muzikale kraamkamer. "Menig Lichtenvoords bandje ontstond hier op het Marianum. Onze laatste 'huisband' zoals we het hier noemen, was afgelopen jaar behoorlijk succesvol op de Zomermarkt en speelde de sterren van de hemel tijdens de corso-afterparty. Het publiek ging compleet uit zijn dak."

Door Rob Elbers

Het is voor Peter geen verrassing wanneer de organisatie van de Passion Lichtenvoorde bij hem aanklopt. "Als je kijkt naar het TV-spektakel van The Passion, snap je direct dat muziek daarin een belangrijke rol speelt. En dat is ook logisch. Muziek versterkt de sfeer, veroorzaakt emoties. Muziek voegt extra dimensies toe aan een beleving. Dat mag geen kunstje zijn maar een oprechte, gevoelsmatige vertolking die - om met Marco Borsato te spreken - zorgt voor kippenvel, bij je 'binnenkomt' en je hart raakt."

Schrik om het hart
Samen met de organisatie bespreekt al snel Peter de praktische kant van de muzikale ondersteuning. Met welke (oud)leerlingen stel je de band samen, welke leerlingen zijn geschikt voor de vocale invulling. Hoe vaak en waar ga je repeteren. Tijdens schooltijd is dat niet te doen, het zou ten koste gaan van de gewone muzieklessen. "Leerlingen die worden gevraagd mee te doen zijn vereerd en zeggen direct ja. Toch slaat menigeen de schrik om het hart wanneer ze zien dat het evenement groter en groter wordt. "Gelukkig groeit het enthousiasme alleen maar. We hebben intussen al muzieknummers uitgekozen en heb ik akkoordenschema's uitgeschreven. Repeteren doen we na schooltijd."

Zangkoor NOIR ook van de partij
Dat zangkoor NOIR uit Zieuwent meedoet, is voor Peter een echte opsteker. "Bij dit koor vind je al een hoge graad van perfectie. Dat is ook absoluut noodzakelijk wanneer je mensen wilt ontroeren.

'Goed geluid is de kers op de taart'

Daarmee bedoel ik niet dat het allemaal zo verschrikkelijk professioneel moet zijn. Waar het om gaat is, dat dit evenement direct veel impact heeft. Het mag geen goedbedoelde amateuristische vertoning worden. Daar komen mensen niet voor. Hetzelfde geldt voor het lijdensverhaal zelf. Als je dat niet in de huidige context plaatst, wordt het gezapig en oubollig.

Lijdensweg versie 2.0
Thema's die gaan over saamhorigheid en eenzaamheid, over vriendschap en verraad, over leven en dood, zijn vandaag de dag actueler dan ooit. "Daarom is bewust gekozen - ik zeg het misschien wat oneerbiedig - voor lijdensweg versie 2.0. Wat dat is? Kom kijken en luisteren, zou ik zeggen." De generale repetitie is op 20 maart en worden de puntjes op de i gezet. Volgens Peter vooral voor de technicus die het geluid verzorgt een hele uitdaging.
"Naast een fascinerend schouwspel waarbij de lichttechnicus zich volledig kan uitleven, is een goede geluidsweergave toch altijd weer de kers op taart."

Betrekken bij ingewikkeld thema
Het was de bedoeling De Passion in de aula van het Marianum op te voeren. Later bedacht de organisatie dat het wel erg indrukwekkend zou zijn de lijdensweg vanaf de Markt te laten vertrekken. Een groep van 20 jongeren (waarvan 5 leerlingen) en volwassen brengen het speciaal ontworpen kruis vandaar naar het Marianum. Sommigen van hen droegen in het afgelopen jaar zelf een kruis met zich mee. "Het geeft wel aan hoe de Passion leeft binnen de scholengemeenschap. Het is ook mooi om te zien hoe je leerlingen met muziek als middel bij een ingewikkeld thema kunt betrekken. Bovendien schept het de mogelijkheid leerlingen open te laten staan voor muziek die niet in de top 40 staat, maar bij nader inzien wel de moeite waard is."