André Kempers uit Groenlo Koninklijk Onderscheiden. Foto: Theo Huijskes
André Kempers uit Groenlo Koninklijk Onderscheiden. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Koninklijke Onderscheiding voor André Kempers

Veertig jaar vrijwilligerswerk beloond

Door Theo Huijskes

GROENLO - Na de eucharistieviering op eerste pinksterdag kreeg een totaal verraste André Kempers uit Groenlo in de RK Calixtusbasiliek door burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. De 65-jarige Kempers, die zich al veertig jaar als vrijwilliger inzet ten behoeve van de samenleving, werd daarmee gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

"U hebt veel aandacht voor de medemens. Daardoor bent u in staat om veel mensen bij elkaar te brengen. Uw verdiensten als verbinder zijn mede daarom niet in woorden uit te drukken. Alle daarbij door u ontplooide en nog steeds te ontplooien vrijwillige activiteiten zijn afgestemd op kerkelijk terrein, educatie en cultuur," aldus burgemeester Bronsvoort.
De eerste burger van Oost Gelre hield haar lofrede staand achter het spreekgestoelte op het priesterkoor van de kerk, direct nadat pastoor Herman de Jong de Pinksterviering had afgesloten en de vele aanwezigen had gevraagd om nog even te blijven zitten. Bronsvoort tipte in haar toespraak aan dat Kempers mag pronken met een enorme staat van dienst ten behoeve van zowel de Lichtenvoordse als de Groenlose gemeenschap. "Bij de uitvoering van die, in uw geval dagelijkse, werkzaamheden hebt u doorlopend aangetoond een sociaal zeer bewogen mens te zijn met het hart op de goede plaats. De medemens had en heeft daarbij te allen tijde een centrale plek. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat het jongerenwerk een passie van u is en dat u tevens een man bent van de communicatie. Dit laatste is op uw lijf geschreven. De werkzaamheden, dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. De totale lijst van alle werkzaamheden wil ik dan ook aanmerken als een oeuvre."

Gepassioneerd
Naast de burgemeester van Oost Gelre spraken ook pastoor Herman de Jong en Gerard Slotman als waarnemend voorzitter van het bestuur van de St. Paulusparochie lovende woorden aan het adres van de gedecoreerde. "Wij hebben inmiddels een basiliek met een lintje, maar nu daarbinnen ook een gepassioneerde vrijwilliger met een lintje," aldus De Jong. Slotman prees André Kempers vanwege zijn veelzijdige kwaliteiten op het kerkelijk terrein, waarna het dames- en herenkoor achter in de kerk de jubilaris huldigde met 'Hij leve lang!' Kempers zelf was zo overdonderd, dat zijn dankwoord uit slechts enkele, maar wel veelzeggende woorden bestond: "Dit is een complete verrassing. Ik wist echt van niets. Hier ben ik heel blij mee. Iedereen ontzettend bedankt."
In een uitgebreid interview ten behoeve van deze krant verklaarde André Kempers enkele maanden geleden dat het vrijwilligerswerk altijd een groot deel van zijn leven heeft beheerst. Wat de kerk betreft variëren de activiteiten op dat terrein van acoliet, vanaf het allereerste moment, tot het bekleden van de meest uiteenlopende bestuursfuncties, van het zijn van coördinator van diverse werk- en stuurgroepen, tot het deel uitmaken van de locatieraad met het onderdeel communicatie, tot bovenal het mogen zijn van ceremoniarius (ceremoniemeester bij kerkelijke plechtigheden).
Een opsomming van het vrijwilligerswerk van André Kempers: Lid schoolbestuur St. Ludgerusschool Lichtenvoorde; Vrijwilliger op Scholengemeenschap Marianum Groenlo; Vrijwilliger en acoliet bij de St. Bonifatiusparochie in Lichtenvoorde en St. Paulusparochie Groenlo; Notulant parochiebestuur St. Bonifatiusparochie Lichtenvoorde, redacteur Parochieblad; Kerkwerk St. Paulusparochie Groenlo; Zitting in stuurgroep fusie van zeven Achterhoekse geloofsgemeenschappen; Secretaris Commissie Proclamatie Basiliek tot verheffing van de H. Calixtuskerk tot basilica minor in Groenlo.