De betreffende groenstrook nabij de Schaepmanstraat. Foto: Theo Huijskes
De betreffende groenstrook nabij de Schaepmanstraat. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Aanleg Slingepad dwars door groenstrook

Groenlo - Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn laatste vergadering van 2015 besloten om het Slingepad nabij de Schaepmanstraat in Groenlo dwars door de groenstrook te laten lopen. Daarbij is wel de aantekening gemaakt dat alles erop gericht zal zijn om de bomen en planten zoveel mogelijk te behouden. Dit gedeelte van het Slingepad maakt onderdeel uit van het nieuwe fiets- en wandelpad vanaf de brug in de Hartebroekseweg richting de zogenoemde 'Kapotte brug'. Een recreatieve fiets- en wandelverbinding die uitkomt bij het Stadspark De Grolse Weiden.

Door Theo Huijskes

Het is de bedoeling dat de route wordt opgenomen in het regionale netwerk van fietsknooppunten. Als gevolg daarvan wordt het pad tevens onderdeel van het toeristisch netwerk. Dit heeft ook mede te maken met het feit dat de verbinding financieel mogelijk kan worden gemaakt dankzij een door de Regio Achterhoek toegezegde subsidie in het kader van het project 'Rivierenconcept'. Omdat tot op heden een klein gedeelte van de route nog door de Schaepmanstraat loopt, was het wachten op definitief uitsluitsel van het college van b&w. Gekozen kon worden uit een drietal beleidskeuzes, waarbij door het college dus een streep werd gehaald door de opties instemmen met aanleg van het pad door de groenstrook langs de uiterste noordzijde en niet instemmen met de aanleg van het pad door de groenstrook. De argumenten, die hebben geleid tot de uiteindelijke beslissing, bestaan volgens het college van b&w uit het feit dat de realisatie van het pad door de groenstrook extra kwaliteit oplevert, dat behoud van beplanting voor landschap en ecologie wordt gegarandeerd, dat bovendien de veiligheid veel beter wordt gegarandeerd en dat een pad enigszins slingerend door de groenstrook goedkoper is.
"Aanleg van het pad door de groenstrook betekent dat recreanten en toeristen in een groene ambiance langs de Slinge kunnen fietsen. De route wint daarmee aan kwaliteit. Het pad wordt zo ver mogelijk van de woningen af aangelegd. We slingeren daarbij om de grote struiken en bomen heen, die daardoor worden gespaard. Door het sparen van de randbeplanting houden we een veilige buffer tussen het pad en het steile talud. Als we de grote struiken sparen, besparen we kosten. Als we de struiken moeten rooien aan de rand, zal er ook schade ontstaan aan het wallichaam. Hier zullen direct, maar ook in de toekomst, extra kosten ontstaan om de stabilisatie te garanderen, met name vanwege uitspoeling", aldus het college van b&w.

Slechte communicatie
De buurtbewoners in de Schaepmanstraat zijn erg teleurgesteld over de gehele gang van zaken. Oprichter Ronald Woeltjes van de voor deze kwestie speciaal in het leven geroepen werkgroep vindt dat er van meet af aan sprake is geweest van een slechte communicatie. "Wij zijn gewoon niet serieus genomen door dit gemeentebestuur. Hiermee zijn wij al bijna twee jaar bezig. In eerste instantie, en dat met name ten tijde van de verkiezingen, wordt er veel beloofd maar vervolgens wordt alles overgelaten aan een ambtenaar. Tegenwoordig wordt op allerlei manieren het zogenaamde burgerinitiatief gepromoot. Maar wanneer wij als buurt daarmee op de proppen komen, krijg je geen enkele ondersteuning." Woeltjes is van mening dat men de buurt aan het lijntje heeft gehouden. "Wij hadden zelf twee opties op het oog. Allereerst een pad onderlangs de Slinge. Hiervoor zou het Waterschap geen toestemming geven. Vreemd genoeg loopt thans het laatste gedeelte richting de Borculoseweg wel onderlangs de Slinge. De tweede optie van onze kant betrof de aanleg van het pad langs de uiterste noordzijde van de groenstrook. Maar met de nu genomen beslissing blijkt nog eens dat er op geen enkele wijze rekening wordt gehouden met onze wensen en de daarbij aangereikte argumenten."
De kosten van de door het college vastgestelde variant bedragen € 20.000,00. De nu nog te volgen procedure gaat circa twee maanden duren, waarna de aanleg van dit gedeelte pad slechts enkele dagen in beslag zal nemen. Mocht de eerst te volgen procedure vertraging oplopen, is er mogelijk sprake van een stagnatie, dit omdat men dan rekening moet houden met het komende broedseizoen. Overigens is men van gemeentewege voornemens om na afloop van de aanleg van het laatste traject in overleg met de aanwonende buurt een feestelijke opening voor te bereiden.