Het gedicht van Jan Nales enige momenten voor de onthulling. Foto: Mark Ebbers
Het gedicht van Jan Nales enige momenten voor de onthulling. Foto: Mark Ebbers Foto: Mark Ebbers

Johan von Goethe en Jan Nales op Grolse muren

Groenlo - Rik Gockel van de groep Muurgedichten Groenlo is tevreden over het eerste jaar van het bestaan van de groep: "We hebben het tempo er best mooi in gehouden." Hij zegt het op de middag van de onthulling van het vijfde en zesde muurgedicht in de vestingstad. Twee gedichten op twee locaties op de voorlaatste dag van 2015, met glühwein, koffie, bier en oliebollen voor de belangstellenden.

De zes muurgedichten zijn tot stand gekomen in minder dan acht maanden: op 1 mei 2015 werden de eerste twee gedichten onthuld, op Rockcafé Taste. Enige maanden later volgde een gedicht op Het Heydenrijck en eind november op de tunnelbak aan de Lichtenvoordseweg, dit als onderdeel van een buurt-schoolproject.
Met de twee gedichten die afgelopen week werden onthuld, heeft Groenlo nu muurgedichten in drie talen. Waren de eerste vier in het Nederlands, afgelopen woensdag werden daar een gedicht in het Duits en een in het Grolse dialect aan toegevoegd. Op de zijgevel van het herenhuis van de familie Cannegieter aan de Notenboomstraat prijkt 'Ginkgo Biloba' van Johan Wolfgang von Goethe; goed te zien vanaf het pad dat naar de Kanonswal voert. Het idee voor dit gedicht, althans een aantal fragmenten eruit, kwam van Jaap Cannegieter zelf. Ginkgo Biloba staat voor Japanse notenboom, waarvan er bij zijn pand, en ook op andere plekken in de Notenboomstraat, enkele decennia geleden een aantal zijn geplant. Jan Ruikers zocht voor zijn gevel in de Goudsmitstraat een gedicht uit van de Grolse dichter Jan Nales: 'Schriever', uit de bundel 'Poëzie in een Zeskant'. De enige jaren geleden overleden Nales had zelf geen kinderen, maar zijn nicht Vera van Uem-Nales was er wel - samen met haar zus - en droeg het gedicht van 'ome Jan' voor.
In 2016 worden er zeker weer een aantal gedichten aangebracht in Groenlo. Volgens de groep Muurgedichten - die naast Rik Gockel bestaat uit Ferry Broshuis en Mark Ebbers - zijn er verschillende gevels en gedichten "in behandeling", op verschillende plekken in Groenlo. Die plekken zijn allemaal binnen de grachten, hoewel dat geen vereiste van de groep is - dat blijkt wel uit het tunnelbakgedicht.