Een beeld van de buutavonden in 2015. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de buutavonden in 2015. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Groenlo klaar voor vijf
buutavonden

Groenlo - Het carnavalsgekke Grolle staat weer twee bijzondere weken te wachten. Deze en volgende week vinden er in het carnavalstheater City Lido, in het kader van de carnavalscampagne 2015-2016 van de plaatselijke carnavalsvereniging de Knunnekes, weer vijf galazittingen oftewel buutavonden op rij plaats. De vijf uitverkochte avonden, goed voor de aanwezigheid van in totaal pakweg 2.500 enthousiaste carnavalisten, vinden deze week plaats op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 januari en volgende week op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari.

Door Theo Huijskes

De Grolse buutavonden genieten grote bekendheid in Groenlo zelf en in de gehele regio. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de uitstraling van Groenlo als carnavalsstad in het algemeen en de Knunnekes als carnavalsvereniging in het bijzonder. Wat Oldenzaal als carnavalsoord betekent voor de regio Twente en 's-Heerenberg voor de regio Liemers, betekent Groenlo voor de regio Achterhoek. Onder het toeziend oog van het 53e prinsenpaar zal een keur van plaatselijke artiesten zorgen voor een bomvol programma. Muziek, zang, dans en humor door pure amateurs van eigen bodem. De feestcommissie, onder aanvoering van voormalig stadsprins en voormalig president Michel Huijskes, doet zoals altijd geen enkele mededeling over de inhoud van het programma. Beleefde Miquel Porskamp tijdens het prinsenbal op vrijdag 13 november jl. zijn vuurdoop, het komende kwintet pronkzittingen staat onder de algemene leiding van deze nieuwe vorst. Hij krijgt daarbij volop medewerking van diverse commissies met daarnaast tal van specialistische krachten op het gebied van techniek, licht en geluid.

KAPSTOK
De carnavalsdriedaagse vindt dit jaar bijzonder vroeg in het seizoen plaats, op zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 februari. Dit betekent dat het totale programma inclusief alle aanloopactiviteiten in een tijdsbestek van slechts vijf weken wordt afgewerkt. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd in geheel Groenlo huis aan huis het kleurrijke magazine 't Knunneke verspreid. Een geleding binnen de Knunnekes, die deze weken ook niet stilzit, is de groep KAPSTOK (Karnavals Activiteiten Promotie Stichting Onder Knunnekesvlag). Binnen de Knunnekes organiseert KAPSTOK tal van activiteiten, waardoor financiƫle ondersteuning kan worden verleend aan het Grolse carnaval. Ook tijdens de komende buutavonden zal KAPSTOK met een stand (Knunnekes- sjaals, vlaggen en dergelijke) aanwezig zijn in de hal van City Lido.