Ouders lopen met de jongste deelnemers mee als hulp. Foto: Henri Walterbos
Ouders lopen met de jongste deelnemers mee als hulp. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Beltrum klaar voor 27e Survivalrun

Dit jaar op de tweede zondag van het jaar

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Het parcours en de hindernissen zijn na vele weken van noeste arbeid niet alleen zo goed als klaar, maar kunnen inmiddels ook de goedkeuring wegdragen van de deelnemers. Zo bleek afgelopen zondagmorgen. Om 9.00 uur verzamelden zowel de jongste deelnemers als de routinejongens en –dames van de Stichting Survival Beltrum (SSB) zich op het Mariaplein om het veld in te trekken voor een proefrondje. "De deelnemers zijn opgetogen over het parcours. Het belooft zondag een mooie wedstrijd te worden," kijkt Stef Beunk terug op de reacties na het verkennen van het parcours. 'Alleen het weer kan zijn tol eisen. Daarom heet het ook de Strijd tegen de Elementen."

Hindernissen in 4- en 5-voud
Paul Geessinck, tot en met de 27e editie voorzitter van SSB, en daarna opgevolgd door Mark Ribbers, kijkt tevreden terug op de voorbereidingen maar ook vol vertrouwen vooruit naar zondag. "We liggen op schema, het verloopt prima. Afgelopen zaterdag zijn we nog met 35 man aan 't bouwen geweest. Komende vrijdag is alles af. Dan hebben we 61 hindernissen gebouwd, allemaal in 4-voud of 5-voud, zodat de deelnemers niet hoeven te wachten op elkaar. Zaterdag komt de parcourscommissie de hindernissen controleren op veiligheid."
"We hebben dit jaar 400 meter meer aan touwhindernissen gebouwd. Het is dus wel iets zwaarder. Tonny Nahuis hielp mee maar hij heeft de schrik al in de benen. Hij doet mee aan de hele run en heeft niet zoveel geoefend. Ja, dan is het geen gemakkelijke opgave, maar voor de geoefende atleten is het goed te doen. Dat is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het weer op de dag zelf. Maar het parcours ligt er nu goed bij. Als het gaat vriezen is het nog mooier. Als het gaat regenen de komende dagen wordt het alleen maar zwaarder."

"350 vrijwilligers langs het parcours"

Bijna alle afstanden vol
In totaal zullen 1229 deelnemers aan de start verschijnen. "Dat betekent dat we helemaal vol zitten op bijna alle afstanden," vertelt de scheidend voorzitter trots. "Alleen op de hele run zijn nog een paar inschrijvingen mogelijk op de dag zelf. Wat ik zelf bijzonder leuk vind is dat we de categorie van 8 tot 9 jaar ook helemaal vol hebben. Dit is alleen voor de Beltrumse jeugd die zondag 's morgens traint. Zij lopen samen met hun ouders een apart 'parcourtje'. Schitterend om te zien". Het evenement kan terugvallen op een groot aantal vrijwilligers. "Het is onvoorstelbaar wat we ook dit jaar weer voor een medewerking krijgen van iedereen. Elke zaterdag 20 tot 30 bouwers, en zondag liefst 350 vrijwilligers langs het parcours. En dan die medewerking van de landeigenaren en de sponsoren. Geweldig!!! Zonder hen is het onmogelijk de survival te organiseren." SSB vind het niet enkel van belang om het de deelnemers naar de zin te maken maar ook haar vrijwilligers en het publiek dat ieder jaar weer massaal toestroomt. Het publiek kan in de tent op het Mariaplein en bij Spilman de, door deze krant verzorgde, gratis Survivalkrant, met daarin het parcours verkrijgen. Ook is het parcours aangegeven door middel pijlen en borden. Bezoekers wordt aangeraden om met de fiets te komen. Met de auto is er bijna geen doorkomen aan. "Om het publiek tegemoet te komen, om de wedstrijd en deelnemers goed te kunnen volgen, hebben we de hindernissen zoveel mogelijk dicht langs de weg gebouwd. Dweilorkest Valse Loch zal zowel deelnemers als publiek van een vrolijke noot voorzien. Zij dweilen over het hele parcours, evenals Jos ten Hoopen met zijn orkest, nabij de Harbers Allee. De midwinterhoornblazers van 't Slat zijn er dit jaar niet bij. Zij mogen niet spelen want het is na Drie Koningen. Jammer, volgend jaar misschien weer," lacht Geessinck.

Jägermeister in de hottub
Na de run voor velen het absolute hoogtepunt van de dag; in de hottub bij badmeester Jan Bouwmeesters, nabij sporthal de Sonders. "VION Groenlo zorgt voor een tankauto met warm water zodat er voortdurend warm water in de tubs zit. Dan kunnen de deelnemers weer op temperatuur komen en komen de mooiste verhalen los. Helemaal als Jan en z'n mannen op Jägermeister gaan trakteren," weet ook Paul uit eigen ervaring.