De situatie bij de Wilhelminabank in Groenlo na de jaarwisseling. Foto: Theo Huijskes
De situatie bij de Wilhelminabank in Groenlo na de jaarwisseling. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vandalen houden huis bij Kanonswal

Groenlo - Als gevolg van de tijdens de jaarwisseling op en in de directe nabijheid van de Wilhelminabank in hartje Groenlo aangerichte schade, vormde het Grolse Mussenbergbolwerk tijdens het traditionele Kanonschieten op Nieuwjaarsdag bepaald geen visitekaartje voor Groenlo. Het Noorderbastion, in de volksmond beter bekend als de Kanonsbulten, kende op de eerste dag van het nieuwe jaar een troosteloze aanblik. De veroorzakers zijn een aantal vandalen, die - mede door het op een vernielzuchtige wijze omgaan met vuurwerk - de aangerichte ravage hebben veroorzaakt.

Door Theo Huijskes

Vele wandelende en fietsende voorbijgangers, waaronder toeristen maar met name Grollenaren zelf, storen zich gigantisch aan de asociale vernielzucht van een aantal jongeren. De oproep van velen binnen de gemeenschap Groenlo richting gemeente en politie is dan ook, dat deze vorm van vandalisme een halt moet worden toegeroepen. De gracht en directe omgeving is het meest populaire uithangbord van de vestingstad Grolle. Talrijke personen, waaronder diverse vrijwilligers, zetten zich ervoor in om velen hiervan te laten genieten en tegelijkertijd is het een relatief kleine groep die erop uit is om al die goede bedoelingen te dwarsbomen.
Grollenaar Toon Heinsman, bestuurslid van Belangenvereniging Groenlo, is het langzamerhand spuugzat. "Omdat ik dicht in de buurt woon, zie ik bijna dagelijks wat er op die plek gaande is. Als Belangenvereniging hebben wij het gemeentebestuur tot vervelens toe gewezen op hetgeen er aan de hand is. Zo is het verplaatsen van een op een domme plek geplaatste afvalbak nog steeds niet gebeurd, is de zitting van de Wilhelminabank nog altijd niet zo gemaakt dat er geen afval, zoals chipszakken, frisdrankblikjes en dergelijke, meer in en tussen kan worden gestopt. Overigens ziet de gehele onderhoudstoestand van de Wilhelminabank en het aangrenzende gedeelte er niet uit. Groen uitgeslagen, tevens bekladde muren, een vernield en verwaarloosd grasveld en ga zo maar door. Juist een uitnodiging richting de naar vandalisme op zoek zijnde jongeren om er een nog grotere bende van te maken." Heinsman is er tevens van overtuigd dat de vernielde verkeersborden en het hekwerk bij de opgang naar de Kanonsbulten bewust met vuurwerk is opgeblazen. "De desbetreffende jongeren dienen eens te beseffen dat wij als gemeenschap en dus ook zij opdraaien voor de kosten hiervan. De hoogste tijd dat deze gasten worden opgepakt en een overeenkomstige straf krijgen."
Als voorzitter van de Groenlose Hengelsport Vereniging betreurt ook Erik Mentink de gehele gang van zaken. "Daar waar vrijwilligers van onze vereniging er alles aan doen om de stadsgracht, de trots van geheel Groenlo, schoon te maken en te houden, zijn het deze vandalen die het voor iedereen verpesten. Het gaat hier om jongeren die er praktisch dagelijks komen. Jongeren die zich vervelen en er dientengevolge op uit zijn om kattenkwaad uit te halen. En dat niet alleen op tijden dat er vuurwerk wordt afgeschoten, maar ook gewoon doordeweeks en daarbij niet alleen afval op allerlei plekken achterlaten, maar ook roekeloos plantjes en bloemen uit de bakken trekken en andere vernielingen aanrichten."
Buurtbewoners, die vanwege wraakacties niet met naam in de krant willen, hebben het in koor over pure vernielzucht. "Niet wekelijks, maar dagelijks ergeren wij ons aan de doelbewuste, agressieve vernielactiviteiten van jongeren. Bovendien zorgt men voor het achterlaten van allerlei afval met het gevolg dat het hier één gore bende wordt. Buitenstaanders hebben er geen weet van hoeveel afval wij zelf als buurt hier op jaarbasis opruimen. Men gelooft het niet, maar het gaat om tonnen." Terwijl de ene buurtbewoner aangeeft dat hij 's nachts wakker wordt omdat men zijn auto op kop in de vijver heeft gewerkt, klaagt de andere buurtbewoner over het gericht vernielen van een pas aangelegd voetpad. "Het pad ligt er nog maar net of ze komen op bromfietsen aangereden om er als dwazen overheen te crossen en er dientengevolge een puinzooi van te maken. Overigens zijn het gasten, die dit niet alleen hier doen maar op meerdere plekken in Groenlo." Weer een andere buurtbewoner wil niet alleen met de vinger richting de gemeente en de politie wijzen, maar ook scholen en met name ouders oproepen om te zorgen voor een doelgerichte opvoeding en voorlichting. "Wanneer op Nieuwjaarsdag 's morgens om 5.00 uur nog minderjarige jongeren in Groenlo rondlopen en voor vuurwerkoverlast zorgen, moeten toch ook de ouders en begeleiders van deze baldadige jeugd zich eens achter de oren krabben."
Als woordvoerder namens de politie laat wijkagent Harrie van Balen Blanken weten dat er reeds een onderzoek gaande is naar de daders van de aangebrachte vernielingen. "De gemeente Oost Gelre doet aangifte en wij hebben inmiddels enkele tips met daarbij namen van de mogelijke veroorzakers. Voor zover nu bekend gaat het om een groep jongeren." Over de overlast nabij de Wilhelminabank in zijn algemeenheid, spoort Van Balen Blanken omwonenden en anderen aan dat te melden. "In het verleden was er ter plekke sprake van veel overlast. Wanneer dat heden ten dage nog steeds zo is, moet men het ons melden. Wij gaan dan direct actie ondernemen. Want dit kan en mag natuurlijk niet gebeuren."