Noël Versteegen - Ebbers en Tom Smits zetten de laatste puntje op de i. Foto: Henri Walterbos
Noël Versteegen - Ebbers en Tom Smits zetten de laatste puntje op de i. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

De Knunnekes presenteren nieuwe schlager-cd

'Optocht in Grolle' en meer Grols Gold

Door Henri Walterbos

GROENLO - Net voor de jaarwisseling was het Tom Smits die de laatste hand legde aan de mix van de zes kersverse Grolse schlagers die met elkaar streden om de titel Schlager 2016, de elfde van de elfde. Glorieus winnaar werd 'Optocht in Grolle' van de hand van Peter Wekking, Tim Ebbers en Tom Smits. De nummers waren een avond eerder al opgenomen om dit stukje Grols cultuurgoed vast te leggen voor het nageslacht. Wie kent niet nummers als 'Woar zal mien prinsken sloapen,' 'De veugeltjes op de Halve Moane,' en 'Mechollum van Grolle'. Nummers die ieder jaar weer voorbij komen in de grote bonte carnavalsoptocht en in volle cafés uit de speakers knallen.

Diversiteit
De Knunnekes zijn trots op dit stukje eigen identiteit, iets waarmee de Grolse carnavalsvereniging zich onderscheidt van andere verenigingen in carnavalsland. "Grolle is een prachtig stadje en de Grollenaren een prachtig volkje. Zowel Grolle als zijn inwoners, uit heden en verleden, en de vele feestjes en tradities zijn dan ook niet voor niets een dankbaar onderwerp in schlagers," vertelt Patrick Pos van de Schlagercommissie, zelf eveneens een zeer verdienstelijk en gepassioneerd schlagerschrijver. "Het is prachtig als je ieder jaar weer de nieuwe teksten leest en de bijbehorende muziek en arrangementen hoort. Alles origineel en altijd weer verrassend, en nog van een hoog niveau ook." Ook de verscheidenheid en diversiteit roemt hij. "Je hebt nummers met een hoog hoempa-, feest-, en polonaisegehalte, maar ook nummers met teksten die mensen gewoon raken. Of met een actueel onderwerp."

Monnikenwerk
Pos werd ook dit jaar met zijn mede-schlagercommissieleden Hans Zwijnepoel, Tim Ebbers en Henri Walterbos weer enorm verrast door de zes inzendingen, met titels als 'Optocht in Grolle', 'Dat Grolse jungske', 'Muntencrisis,' Grolle is vol leaven,' 'Grolle, mien Grolle,' en 'De Knunnekes viert carnaval'. "Als je de titels al ziet dan krijg je nog meer zin in carnaval," lacht Pos. "Nu ik het eindresultaat gehoord heb, dan denk ik, jongens wat mogen we hier weer enorm trots op zijn."
"Tom Smits heeft een stukje vakmanschap afgeleverd met de eindmix," vindt Henri Walterbos. "Monnikenwerk met alle gepas en geknip, maar een heus huzarenstukje. Een aantal riedeltjes klonken niet Knunnekeswaardig en heeft Tom er een avond aan gespendeerd om enkele muziekinstrumenten deels opnieuw in te laten spelen. Tom is een perfectionist. Naast de schlagerband verdient met name Noël Versteegen – Ebbers een zeer groot compliment voor haar zang. De herenzangers konden dit jaar geen van allen dus werd zij gevraagd. Haar kwaliteiten staan buiten kijf maar dialect zingen is wel even heel andere koek. Dat heeft ze perfect gedaan."

Gratis te downloaden en op cd
De cd werd mede mogelijk gemaakt door Café Kras, Brouwhuys de Lange Gang, Achterhoek Nieuws Groenlose Gids, Intercom, City Lido, Maarse Drukwerk en Ard Gelinck. De liedjes zijn gratis te downloaden op www.knunnekes.nl, maar ook als cd verkrijgbaar. De cd wordt op de aanstaande pronkzittingen aangeboden voor een consumptiemunt van City Lido. Naast de zes schlagers van dit jaar op de cd 11 extra schlagers uit het rijke Knunnekesarchief, waaronder 'Woar zal mien prinsken sloapen', ' 'Wi-j bunt familie', 'Buve's Bakkeri-je', 't Spul kump d'r an' en 'Leaf Grolle leaf'.