Bloemen van burgemeester Annette Bronsvoort voor Paul Wentink. Foto: Theo Huijskes
Bloemen van burgemeester Annette Bronsvoort voor Paul Wentink. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Paul Wentink (VVD) stopt als
raadslid in Oost Gelre

"Na tien jaar is het tijd voor nieuwkomers!"

Oost Gelre - Paul Wentink uit Lichtenvoorde heeft zijn ontslag ingediend als raadslid van de gemeente Oost Gelre. De 75-jarige fractievoorzitter van de gemeentelijke Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft inmiddels een tienjarige periode als raadslid achter de rug. In de ogen van de scheidende politicus het juiste moment om halverwege de huidige raadsperiode plaats te maken voor een ander.

Door Theo Huijskes

De ontslagaanvraag werd woensdag 6 januari jl. na afloop van het wekelijkse perspraatje met het college van burgemeester en wethouders door Wentink persoonlijk toegelicht. In het bijzijn van burgemeester, tevens raadsvoorzitter, Annette Bronsvoort gaf de VVD-leider aan dat er maar één reden is voor zijn stoppen, te weten het vrijmaken van de plek in de fractie, raad, raadscommissie en dergelijke voor aanstormende nieuwkomers.
"Inmiddels heb ik tien jaar van intensief politiek bedrijven achter de rug. Wij zijn nu halverwege de huidige raadsperiode en het doet mij deugd dat ik kan stellen, dat er binnen de raad sprake is van een goede band. De sfeer is uitstekend en de omgang met elkaar is dientengevolge bijzonder plezierig. Als VVD (in de huidige raadsperiode oppositiepartij, ThH) doen wij goede voorstellen. Daarnaast zijn wij als VVD zeer loyaal ten opzichte van het huidige college in het algemeen en de wethouders als portefeuillehouders in het bijzonder. Kortom, ik ben zeer tevreden over de huidige politieke en bestuurlijke gang van zaken in Oost Gelre."

Over zijn opvolging zegt Wentink niets

Zoals bekend was Paul Wentink, na eerst een vierjarige periode als raadslid/fractievoorzitter, in het vorige college van B&W samen met collega-raadslid en partijgenoot Karen Bonsen wethouder. Als gevolg van een nederlaag bij de in maart 2014 gehouden verkiezingen, moest hij noodgedwongen het collegepluche inruilen voor een raadszetel en dat ook nog eens in de rol van oppositieleider.
"Maar in welke rol dan ook, ik heb het tien jaar achtereen met onvoorstelbaar veel plezier gedaan. Niet alleen als raadslid, maar ook als wethouder was het voor mij een enerverende job. Ik zal dan ook met een goed gevoel afscheid nemen van de gemeentepolitiek. Dit moment is bewust door mij gekozen en dat niet uit eigen belang, maar meer in het belang van de VVD als partij. Enerzijds is er na een tweejarige periode van de huidige gemeenteraad een constructieve en stabiele situatie ontstaan en anderzijds is er nu nog een periode van twee jaar te gaan om jongere nieuwkomers wegwijs te maken in het bestuurlijke en politieke bestel van de gemeente Oost Gelre."
Over de opvolging van hem in de raad kan en wil Wentink niets zeggen.
"Dat is een zaak van het VVD-bestuur in Oost Gelre. En wie er na mij fractievoorzitter wordt, beslist de VVD-fractie. Zolang de opvolging nog niet is geregeld, blijf ik mijn werk gewoon doen."
In de vorm van een eerste bedankje bood burgemeester Annette Bronsvoort het afscheid nemende raadslid alvast een kleurrijk boeket bloemen aan.