De Besselinkschans in Lievelde. Foto: Theo Huijskes
De Besselinkschans in Lievelde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

€ 575.000,00 nodig voor
visie Besselinkschans

Oost Gelre - Burgemeester en wethouders van Oost Gelre vragen de gemeenteraad in te stemmen met een krediet van € 575.000,00 voor de visie Besselinkschans. Met dit bedrag kan niet alleen de reeds door de raad vastgestelde visie, maar ook de breed gedragen schetsschuit met tal van goede ideeën worden uitgevoerd. Wanneer de raad, na behandeling op 16 februari in de commissie, op 1 maart zijn instemming geeft voor het krediet, kan men daadwerkelijk aan slag met de door alle betrokkenen omarmde visie.

Door Theo Huijskes

Tijdens de in november 2014 gehouden begrotingsvergadering haalde verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem nog bakzeil. Ondanks zijn pleidooi, waarbij hij de volle steun kreeg van zijn eigen OOG-fractie, werd een door het CDA ingediend amendement voor een gefaseerde aanpak met 15 stemmen voor en 6 tegen (OOG en D66) aangenomen. Het CDA kreeg het daarmee voor elkaar dat er behoudens het onderdeel waterbeheersing nog geen middelen beschikbaar werden gesteld voor het plan de Besselinkschans in zijn totaliteit.

In het collegevoorstel van nu stellen burgemeester en wethouders dat er met de steun van de raad een gebiedsproces Besselinkschans op gang is gebracht, waarin heel nadrukkelijk alle betrokkenen en belanghebbenden zijn meegenomen. Dit laatste begint met een breed gedragen schetsschuit met ideeën en uiteindelijk in 2014 de vaststelling van de visie Besselinkschans door de gemeenteraad. Wethouder Van Uem: "De visie biedt een richting voor de toekomst van het gebied. Samen met veel betrokkenen en belanghebbenden zijn we eind 2014 aan de slag gegaan met de uitwerking van de visie Besselinkschans. Dit hebben wij gedaan in vier themagroepen van elk gemiddeld tien personen met een verschillende achtergrond en een grote betrokkenheid. Samen zijn wij erin geslaagd om de soms tegenstrijdige belangen met elkaar in balans te brengen en tot een breed gedragen plan te komen. Dientengevolge hechten wij als college er daarom grote waarde aan om dit gebiedsproces te voltooien en waar mogelijk de plannen tot uitvoering te brengen." Wanneer de raad instemt met het krediet, kan er gevolg worden gegeven aan een aantal belangrijke maatregelen ten behoeve van de Besselinkschans. Zo zullen de reeds aanwezige kwaliteiten op het gebied van landschap, water, cultuurhistorie, recreatie én evenementen worden versterkt. Zullen deze kwaliteiten op een integrale manier middels een netwerk van routes en eenheid in uitstraling worden verbonden. Zal het gebied geschikter worden gemaakt voor evenementen en zal een duurzaam watersysteem rondom Lichtenvoorde worden gerealiseerd en zullen tenslotte in samenspraak met alle betrokkenen de belangen in het gebied op een duurzame manier worden afgewogen. Volgens portefeuillehouder Vincent van Uem heeft de uitvoering van de plannen een belangrijke maatschappelijke én economische meerwaarde tot gevolg en daarnaast wordt er recht gedaan aan het met de belanghebbenden én de burgers ingezette participatieproces.

Als belangrijkste argumenten om het krediet beschikbaar te stellen en tot snelle uitvoering van de plannen over te gaan, draagt het college verder onder andere aan dat de Besselinkschans, landschappelijk gezien, uniek voor de Achterhoek is. Daarnaast draagt het gebied terdege bij aan de ambitie om als evenementengemeente aangemerkt te worden. Verder is men van mening dat de cultuurhistorische omgeving Engelse Schans gezien en benut moet worden. Bovendien wordt erop gewezen dat de Besselinkschans een toeristische en recreatieve aantrekkingskracht heeft. Wat dit laatste betreft wijst wethouder Van Uem op onder andere de regionale fiets- en wandelroutes die er doorheen lopen, de Grolse Linie 1627, maar ook op bedrijven en verenigingen, die toeristische en sportieve activiteiten in de Besselinkschans ontplooien. Op 11 januari jl. is de gemeenteraad geïnformeerd over de uitwerking en voortgang van de visie Besselinkschans.