Prins en adjudant verwelkomen samen met Erwin Goossen van Brasserie 1888 de nieuwe munt. Foto: Theo Huijskes
Prins en adjudant verwelkomen samen met Erwin Goossen van Brasserie 1888 de nieuwe munt. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Eén uniforme carnavalsmunt

In goede samenwerking met de gezamenlijke horeca

Door Theo Huijskes

Groenlo - Aan de onduidelijkheden omtrent het muntensysteem in Groenlo lijkt langzamerhand een eind te komen. Na de succesvolle samenwerking met de organisatie van de in oktober 2015 gehouden Slag om Grolle, heeft de gezamenlijke Groenlose horeca besloten om ook met carnavalsvereniging De Knunnekes een samenwerkingsverband aan te gaan. Het gevolg hiervan is dat er tijdens de komende Drie Dolle Dagen met één groen gekleurde carnavalsmunt wordt gewerkt.

De nieuw geïntroduceerde carnavalsmunt is vanaf vrijdag 5 februari a.s. te koop bij twaalf horecabedrijven in Groenlo. De carnavalsmunt is vervolgens inwisselbaar bij alle food en non-food horecabedrijven, met uitzondering van Snackbar René. Na het jaarlijkse carnavalsfestijn is de munt nog geldig tot en met zondag 21 februari. Tot en met deze datum kunnen de munten worden ingeleverd tegen contant geld en/of consumpties/goederen. Na genoemde datum heeft de munt geen waarde meer.
Overigens hoeven de carnavalisten zich geen zorgen te maken over de verschillende 'oude' munten, die men nog in bezit heeft. Deze kunnen tijdens het carnavalsfeest 2016 nog gewoon ingeleverd worden en dat ook nog eens bij alle horecabedrijven.
Namens de gezamenlijke horeca spreken Mechteld Wissink en Erwin Goossen zich positief uit over de nieuwe gang van zaken. Mechteld geeft aan: "Een mooie tussenoplossing, waarmee wij iedereen de mogelijkheid geven om ook de oude munten te gebruiken. Een bijkomstigheid is dat wij deze munten nu uit de roulatie kunnen krijgen."
Bij succes van het nieuwe systeem is het de bedoeling dat in 2017 plaatselijke horecabedrijven alleen nog de carnavalsmunt aannemen. Tevens kan er dan met carnaval ook niet meer contant worden betaald.

Tweede succes na Slag om Grolle
Niet alleen bij de Grolse horeca, maar ook bij De Knunnekes, alsmede bij de gemeentelijke belangenbehartigers heerst alleen maar tevredenheid over het bereikte resultaat.
Evenementenmanager Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre is van mening dat men in Groenlo elkaar steeds beter kan vinden. "Daarvoor moet ik nog even terug naar de Slag om Grolle, waarbij reeds een voor alle betrokkenen aansprekende vorm van samenwerking werd bewerkstelligd. Na de Slag beschouw ik deze samenwerking als het tweede succes voor Groenlo op rij."
Ook Tonnie Peters, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oost Gelre, vindt dat de inmiddels gepleegde gezamenlijke inspanningen de nodige resultaten opleveren. "Ik merk dat iedereen van goede wil is. Vanzelfsprekend is er hier en daar nog sprake van bepaalde twijfels, maar het lijkt erop dat alle betrokkenen een nieuwe structuur zien zitten."
Mechteld Wissink: "Het moet nu verder groeien. Maar belangrijk is het gegeven dat iedereen op dezelfde trein is gestapt. Gezamenlijk moeten wij gaan zorgen dat bepaalde nog levende gevoeligheden worden weggewerkt."

Iedereen wil graag meedoen
Vincent Lette benadrukt nog eens dat de kracht van het totale verhaal erin is gelegen dat iedereen mee doet.
"Toen ik namens de gemeente Oost Gelre werd aangesteld als evenementenmanager was dat ook de belangrijkste insteek. Daarbij heb ik van meet af aan het principe gehanteerd dat het geen enkele zin heeft om te blijven trekken aan een dood paard. Degenen die niet mee willen doen, prima, even goede vrienden, maar wij gaan wel gewoon door. Ik heb er alle vertrouwen in dat het over de gehele linie in Groenlo helemaal goed komt. Waarom ik dat zo zeg? Omdat ik duidelijk bespeur dat de horeca en de organisaties van evenementen helemaal hetzelfde voor ogen hebben en dat ook in de praktijk willen brengen, namelijk een gezellig en bourgondisch Groenlo."
Penningmeester Peter Nales van carnavalsvereniging de Knunnekes is blij gestemd dat er met de invoering van de carnavalsmunt duidelijkheid is gekomen voor de carnavalist. "Wij zijn met name verheugd dat op één bedrijf na de volledige Grolse horeca, en dat zowel food als non-food, de medewerking heeft toegezegd. In dit overgangsjaar is het goed dat de oude munten nog kunnen worden ingeleverd. Carnaval in Grolle vier je samen en wij hebben het volste vertrouwen dat dit zeker met deze stap vooruit helemaal gaat lukken."