Het nieuwe planontwerp (voorzijde Kevelderstraat). Foto: Theo Huijskes
Het nieuwe planontwerp (voorzijde Kevelderstraat). Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Gewijzigd plan voor oude panden Kevelderstraat

Veel bijval van alle kanten

Groenlo - Het drastisch gewijzigde plan met betrekking tot een tweetal panden in de Kevelderstraat in hartje Groenlo, te weten de voormalige panden van Legro en Voerman, werd afgelopen maandag met open armen ontvangen door de buren en andere belangstellenden. Een en ander was het geval tijdens een gehouden informatiebijeenkomst bij BS22 die, namens de initiatiefnemers (de gebroeders Hans en Jos Klein Gunnewiek), werd geleid door Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten.

Door Theo Huijskes

De wijziging van het plan is mede het gevolg van het gegeven dat na het stripwerk van het pand Legro bleek dat er meerdere gebinten in het pand aanwezig waren, die niet onder de beschermde gemeentelijke status vielen. In opdracht van de gemeente Oost Gelre werd vervolgens mede daarom een cultuurhistorisch onderzoek verricht. Uit dit onderzoek kwam naast de vele ontdekkingen met betrekking tot de gebinten ook naar voren dat de in het pand Legro aanwezige kelder reeds in het jaar 1600 is gebouwd. Dit betekent dat deze kelder uit dezelfde periode stamt als die onder Bar De lange Gang en de kelder onder het monumentale stadhuis van Groenlo, die momenteel helemaal wordt gerestaureerd.

Aanpassing van het stegenplan
"In samenspraak met de gemeente Oost Gelre heeft dit alles ertoe geleid dat er een compleet nieuw plan is gemaakt," aldus Herman van der Heijden. "In het nieuwe plan is de kelder in zijn geheel gehandhaafd, alsmede de bestaande rechter zijgevel met gebinten van het pand Legro. Overigens komen in het nieuwe plan niet alleen de gebinten centraal te staan en wordt de aanwezige historische kelder gehandhaafd en toegankelijk gemaakt, ook krijgt de voorgevel van het pand Legro weer het aanzien, zoals dat in het verleden was. Een en ander bijvoorbeeld met de aanbouw van een erker met balkon."
Ook bevat het nieuwe plan een wijziging met betrekking tot het in de binnenstad van Groenlo geïntroduceerde stegenplan. Was er in het eerste plan een schakel van dat stegenplan voorbestemd aan de zuidwestrand van het plangebied, deze komt nu te liggen tussen de panden van Legro en Voerman in. Zoals bekend begint de zogenoemde stadssteeg in de Lievelderstraat en gaat deze straks de gerenoveerde Rabeldersteeg via een oversteek in de Kevelderstraat met de Koningssteeg verbinden. Vervolgens loopt de steeg via de overdekte Streekmarkt Hart van Grolle richting de Beltrumsestraat. Daar is het de bedoeling om dit in de beleving van vele Grollenaren nu reeds unieke wandelpad te verbinden met de Notenboomstraat, uitkomende naast de Stadsboerderij.

Vier appartementen
Waren er in het eerste plan een vijftal appartementen gepland, in het nu gepresenteerde plan zijn er dat vier, twee in het pand Legro en twee in het pand Voerman. Ook in de appartementen komen de oude aanwezige gebinten terug, aangevuld met nieuwe gebinten. Zoals eerder aangegeven, is op de benedenverdieping plaats voor onder andere daghoreca. Dit laatste past helemaal in het straatbeeld van de Kevelderstraat. In de Ontwikkelingsvisie Centrum Groenlo (2011) is gesteld dat Groenlo een levendige stad met een multifunctioneel centrum dient te zijn. De Kevelderstraat moet in die gedachtegang door de verbetering van het verblijfsklimaat kunnen uitgroeien tot een echte horecastraat.
De aanwezigen afgelopen maandagavond waren erg enthousiast over de plannen. Aan het eind van de presentatie werd er zelfs geapplaudisseerd en mocht niet alleen Herman van der Heijden, maar mochten ook de gebroeders Klein Gunnewiek de complimenten in ontvangst nemen.
Deze kwamen onder meer van de zijde van Paul Wallerbos als vertegenwoordiger van de Stichting Mooi Groenlo en van Grollenaar Roy Oostendorp op persoonlijke titel. Beide heren waren destijds bij de behandeling van het eerste plan in de gemeentelijke Monumentencommissie zeer ontevreden over met name de wijze waarop men met het pand Legro als gemeentelijk monument was omgegaan.
Ondanks dat een gedeelte van het college van B&W reeds enthousiast heeft gereageerd op de nieuwe plannenmakerij, moet de formele behandeling nog plaatsvinden. Verwacht wordt dat het plan op 26 januari a.s. in de collegevergadering aan de orde zal worden gesteld. Verder past het plan helemaal in het vigerende bestemmingsplan en hebben de welstandscommissie en de gemeentelijke monumentencommissie er reeds naar gekeken.