Bas Brinke op weg naar de buutton. Foto: Kyra Broshuis
Bas Brinke op weg naar de buutton. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Bas Brinke debuteert op
Grolse buutavond

Groenlo - Enkele uren voor zijn allereerste optreden op de buutavond van de Knunnekes is er niets aan Bas Brinke te merken. De 22-jarige Grollenaar is onverstoorbaar, zo lijkt het. "Vanmiddag thuis was ik wel zenuwachtig, maar nu niet meer. Ik hoop dat het zo blijft," aldus de sympathieke student vastgoed & makelaardij.

Door Kyra Broshuis

Voor ingewijden is het geen verrassing dat Brinke meedoet aan de Grolse buutavonden. Hij maakte al furore met eerdere optredens bij zijn voetbalclub de SV Grol en bij de BOF-zitting van afgelopen jaar. Toch weten zijn vrienden tot aan de eerste buutavond niet van zijn deelname. "De vriendengroep is een weekendje weg, ik zit zelf in de organisatie en ga vanavond melden dat ik niet meega. Hoe? Ik denk met een fotootje van het optreden."
Bas maakt deel uit van twee verschillende vriendengroepen, te weten Wielerteam Smulhoek Eddy en de Slappe Helden. Met deze laatste groep doet hij ook al jaren mee aan de Grolse carnavalsoptocht. Vorig jaar gooiden ze hoge ogen met de act 'pupil van de week' met Max de Vries jr. in de hoofdrol.

Leermeester Rob Porskamp
In september 2015 is de jonge Grollenaar gaan studeren aan de HBS, de Hogere Buut School. Daar heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd. "Rob Porskamp is mijn grote leermeester. Hij heeft me overal mee geholpen. Hij is ook degene geweest die me vroeg voor de buutavond. Het was al na 1:00 uur, daarom heb ik denk ik ja gezegd. Het is allemaal begonnen naar aanleiding van een buut die ik gedaan tijdens een avond voor oud-prins Remco en oud-adjudant Jeroen. Zij zitten bij mij in het elftal en we hebben toen een en ander voor hen georganiseerd. Rob heeft me begeleid en zo is het eigenlijk allemaal gekomen."

"Eigenlijk ben ik een weekend weg"

Geen lolbroek
Toch is Bas niet het prototype lolbroek met een grote mond en het hoogste woord. "Helemaal niet, ik ben altijd heel rustig, maar ik vind dit wel superleuk om te doen. Mijn vrienden zitten pas de laatste avond in de zaal, dat lijkt me wel prachtig."
Collega Martijn Gelinck steekt Bas nog even een hart onder de riem vlak voor zijn optreden. "Geniet ervan jongen, het gaat helemaal goed komen!" En dat kwam het. Ook op het podium is Bas de rust zelve. Hij blijft kalm en beschikt over een uitstekende timing. Achter hem kijkt nestor Rob Porskamp tevreden toe. Bas brengt zijn buut met verve en het is voor de Knunnekes te hopen dat Bas een vaste waarde wordt voor de buutavonden in de komende jaren.
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari kunnen de vele carnavalisten genieten van de scherpe en actuele grappen van Bas Brinke. Wederom een groot talent van eigen bodem.