Prins Wout (links) en Adjudant Ruben proosten op het aankomende carnavalsfeest.
Prins Wout (links) en Adjudant Ruben proosten op het aankomende carnavalsfeest. Foto: Henri Walterbos

Wout en Ruben 38e paar de Maïspotters

VOOR-BELTRUM - Het was een onthulling op zijn Maïspotters: veel spektakel en een dolle boel. Nadat Adjudant Toon (Pasman) en Prins Jochem (Beunk) afgevoerd zijn door de buurt nadat ze afgetuigd waren van al hun hoogwaardigheidsattributen, weer door het leven gaan als Teun en Jochem en hen een volledig onverzorgde reis naar Marokko aangeboden was, met de tandem, werd alles in gereedheid gebracht voor het onthullen van het grote Maïspotters geheim: wie worden de nieuwe Prins en Adjudant en gaan voorop in de polonaise in Maïspottersland de komende carnavalscampagne?

Door Henri Walterbos

De spanning wordt opgebouwd in een speciale live uitzending van De Wereld Draait Door, gepresenteerd door Mathijs van Nieuwkerk (Eef Klein Gebbink). Uiteraard niet zonder een eigen versie van 'De TV draait door,' met in de hoofdrol deze keer diverse Voor-Beltrumse prominenten die fragmenten uit onder meer 'Blik op de weg' en 'Expeditie Robinson' met naakte mensen naspelen. Volop hilariteit. Diverse keren klinkt bulderende gelach. Af en toe een schuin woord gaat er ook in als koek. De dansmarietjes die onder het filmdoek gezeten meekijken en meeluisteren zijn de enigen die niet lachen. Tussendoor wordt er live geschakeld met de helikopter met daarin Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima die aanstonds de kleine Maïskoele zullen betreden, zo belooft 'Mathijs.' Beelden tonen aan dat beiden eerder op de dag al een rondvlucht boven Voor-Beltrum hebben gemaakt en danig in hun sas zijn. Diverse keren steken ze hun duim op ten teken dat Voor-Beltrum 'Oké' is.

Erehaag
Dan krijgt 'Mathijs' in zijn oortje gefluisterd dat Willem-Alexander en Máxima hun landing boven de Maïskoele in gaan zetten. Door een grote erehaag komen zij aan gelopen, voorafgegaan door security uiteraard. Het Wilhelmus klinkt. Deze keer in de versie van Normaal. Als de hoogheden het podium op klimmen moet Voor-Beltrum nog heel even wachten op de 'balkonscène', het moment suprême. 'Veiligheidsfunctionaris' Joost Tuinte waakt over de hoogheden waarvan hij bekent hun echte identiteit niet te kennen. "Ik zol neet wetten wee 't bunt," vertelt hij, terwijl zich achter een groot wit laken een grote metamorfose plaatsvindt. Als de weken lang gegeven aanwijzingen uitgelegd worden weet hij het nog niet. Dan ineens verschiet hij iets van kleur. "Dat is mien breur Wout wee hier achter steet. Zeker weten." Niet vanwege de uitleg van de aanwijzingen, bekent hij. "Ik herken ziene stemme. Dan is 't met Ruben Arink," roept hij met een iets verhoogde hartslag inmiddels en een big smile. Als het doek valt en de nieuwe hoogheden tevoorschijn komen, blijkt Joost gelijk te hebben en direct volgt een stevige high five tussen de broers. Prins Wout Tuinte en Adjudant Ruben zijn uitzinnig van vreugde en hebben er duidelijk zin in. Het publiek laat met luid gejuich en roepen weten dat het bijzonder ingenomen is met de keuze. In een proclamatie stellen beiden zich voor aan hun volgers, in een volgepakte Maïskoele. "Van vluchtelingen hebben wi-j hier gelukkig nog gin last, moar ze hadden d'r hier ok neet bi-j in epast," roepen ze. Gezamenlijk sluiten ze af met de leus waaronder de Voor-Beltrumse carnaval zich zal voltrekkendit jaar; 'Met ne goeien ondergrond, komt wi-j wal rond.'

Survival
Het feest kan nu echt beginnen en stroomt de Maïskoele nog voller, met in allerijl opgeroepen buurt en familie. Ook Lucie Arink – Ottink, moeder van de Adjudant, komt binnen. Er is bijna geen doorkomen aan voor haar. Ook niet omdat ze al vele felicitaties in ontvangst mag nemen. Ze is zichtbaar trots. Aan een tafel tussen vrienden staat Wieke Klein Gebbink te genieten van de sfeer en zijn biertje. Twaalf uur later moet hij aan de start verschijnen van de Survival Beltrum, in de groepsrun met zijn vader Frank en zijn zussen Aukje en Miep. "Ik doo 't wal röstig an," lacht hij, terwijl hij aan zijn glas nipt.