Veel belangstelling in CC De Bron voor de informatiebijeenkomst. Foto: Theo Huijskes
Veel belangstelling in CC De Bron voor de informatiebijeenkomst. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Veel belangstelling voor bijeenkomst Groenkracht

Initiatief slaat aan bij burgers

Groenlo - "Wij leggen de lat hoog, maar het is ons streven om Groenlo in 2025 energieneutraal te hebben. Daarmee willen wij het net iets beter doen dan Achterhoek 2020, dat een energieneutrale Achterhoek nastreeft in 2030." Deze woorden sprak Paul Wallerbos, voorzitter van de Stichting Groenkracht Groenlo, die afgelopen week een meer dan succesvolle informatiebijeenkomst hield in Cultureel Centrum De Bron.

Door Theo Huijskes

Dat de burgers uit Groenlo en ook uit Beltrum, Eibergen, Zwolle en Lievelde warmlopen voor het initiatief van een grootscheepse zonnepanelenactie in Groenlo en omgeving, bleek uit de overweldigende opkomst in De Bron. Naar schatting circa 250 belangstellenden toonden interesse in het door een drietal Grollenaren via BS22 samen met de Rouwmaat Groep en AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) uitgewerkte plan. Naast het drietal Paul Wallerbos, Anke Sitter en Maria Porskamp, tevens het eerste bestuur van de Stichting Groenkracht Groenlo, waren ook Martijn Bruil en René Hoijtink, als aanwezige vertegenwoordigers namens respectievelijk AGEM en gemeente Oost Gelre, enorm blij met de grote opkomst. De omvangrijke belangstelling had tevens tot gevolg dat reeds tientallen zorgden voor de eerste inschrijving van één of meerdere zonnepanelen.
Wethouder René Hoijtink maakte zijn trotse gevoelens duidelijk door aan te geven dat Oost Gelre voorop loopt in de Gelderse Achterhoek vanwege de in de gemeente vele reeds aanwezige duurzaamheidsvoorzieningen.
Onder het motto 'Door en voor de Grollenaren', benadrukte Paul Wallerbos nog eens dat straks de in Groenlo opgewekte energie ook verbruikt gaat worden door de burgers van Groenlo. "En wat is het dan toch mooi dat vanwege de zogenoemde postcoderoos ook burgers uit Beltrum, Eibergen, Zwolle en Lievelde hiervan kunnen profiteren. Als non-profitorganisatie willen wij samen met andere partijen werken aan een krachtige regionale economie, maar dat wel op een duurzame wijze."
Belangstellende burgers kunnen reeds via de aankoop van één paneel deelnemen. Het is de bedoeling dat er in eerste instantie 450 zonnepanelen worden aangebracht op het dak van het nieuwe gebouw van de Kringloopwinkel Aktief aan de Zuidgang op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg in Groenlo. Dit gebouw, eigendom van de Rouwmaat Groep, is destijds speciaal ontworpen voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. Wanneer de belangstelling zo groot is dat dit dak niet voldoende is, zal er naar meerdere geschikte daken worden gezocht, hetzij bij de Rouwmaat Groep, hetzij elders in Groenlo. Zo heeft inmiddels ook Scholengemeenschap Marianum aangegeven, dit vanwege de inmiddels gestarte verbouw, een dak beschikbaar te willen stellen voor zonnepanelen. Schoolrector Jan Put, vorige week ook aanwezig, liet weten in het kader van de duurzaamheid en daarbij de educatieve uitwerking richting de leerlingen, graag een dak beschikbaar te willen stellen.
Voor het project heeft Coöperatie Groenkracht Groenlo in eerste instantie in ieder geval 450 panelen beschikbaar. Eén zonnepaneel gaat € 255,00 euro kosten. Bij een minimumaantal van 50 leden verleent de provincie Gelderland een subsidie van 20 procent. Gelet op het vorige week begroete grote aantal belangstellenden, gevolgd door de vele eerste inschrijvingen, is er aan die voorwaarde inmiddels voldaan. Groenkracht Groenlo zal verder gaan met het verzorgen van informatiebijeenkomsten, onder andere bij BS22 op woensdag 20 januari (aanvang: 20.00 uur). Daarnaast is men voornemens om thema-avonden te gaan organiseren, alsmede duurzaamheidsroutes, en wil men een duurzaamheidsmarkt gaan opzetten.