Maarten Wolters aan het karbonades hakken bij Slagerij Boenders. Foto: Henri Walterbos
Maarten Wolters aan het karbonades hakken bij Slagerij Boenders. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Maarten Wolters, Neerlands beste jonge slager

EIBERGEN/GROENLO - Hij straalt met zijn gehele gezicht. Maarten Wolters (19), sinds afgelopen dinsdag mag hij zich de beste jonge slager van Nederland noemen. Op de Young Butchers Competition in Houten werd hij Nederlands kampioen en ging hij aan de haal met de prijzen, een beker en een ticket voor de Europese kampioenschappen, op 6 en 7 mei in Frankfurt. Voor het NK was hij afgevaardigd als de beste jonge slager van Noord Oost Nederland, een 'titel' die hij een maand eerder al in de wacht sleepte, in Zwolle, waar de jonge Grollenaar ook zijn opleiding volgt.

Door Henri Walterbos

Dat hij met zijn kunde ooit de strijd met andere jonge slagers aan zou gaan binden kwam door het aanstekelijke enthousiasme van collega Wiebe Houwers en zijn baas Gerwin Starink van Slagerij Boenders in Eibergen, die beiden ook al eens deelgenomen hadden. "Zowel Gerwin als Wiebe zijn al eens Nederlands kampioen geweest. Wiebe zelfs Europees kampioen uitbenen. Beiden vertelden zo enthousiast over deze wedstrijden dat ik dacht, ach waarom ook niet. Dat ik winnaar werd in Zwolle had ik niet op gerekend, maar wel leuk. Toen ik hoorde dat ik naar het NK mocht besloot ik dat ik voor niets minder zou gaan dan voor de titel. Als het dan lukt is het helemaal mooi."

Rendabel
Met zeven deelnemers meer diende Maarten de strijd aan te gaan. Vier opdrachten kregen de deelnemers om uit te voeren. Het uitbenen/verdelen van een ham, het vliezen van een runderlende, een barbecueschotel klaarmaken en een opdracht die de kandidaten twee minuten voor aanvang van de opdracht gegeven werd. "Je kreeg een mandje met daarin de materialen die je moest gebruiken. Een lamsbout met allerlei zaken om in te verwerken. Zaak is dan ook om zo rendabel mogelijk te werken met de materialen. Je moet zo min mogelijk overhouden. Van kleine deeltjes gehakt kun je dan bijvoorbeeld nog een kleine hamburger maken. Ik heb enkel vier botjes overgehouden."

Schone werkplek
Niet alleen efficiënt omgaan met de materialen en zijn presentatie vielen op, hoorde Maarten na afloop. "Als ik klaar was dan pakte ik een bezem, ruimde ik alles eerst netjes op. En tussendoor zorgde ik dat ik netjes kon blijven werken, messen aan de kant leggen zodat ik een schone en veilige werkplek had. Is toch leuk om te horen." Over zijn eigen kansen had hij nogal zijn twijfels na afloop. "Ik dacht dat ik een paar dingen had laten liggen en een eerste plak er niet in zou zitten. Toen ze enkel de top 3 bekend maakten, en nummer 3 en 2 bekend waren, wist ik voor mezelf wel zeker dat ik dus niet bij de eerste 3 zou zitten, tot ze toch ineens mijn naam noemden als winnaar. Mensen achter mij hadden het eerder door dan ik. Ik reageerde pas een seconde later," lacht Maarten.

Aanpakken
Het slagersvak is zijn passie. Op zich niet vreemd dat hij slager werd gezien zijn afkomst. Moeder Maritha oefent het vak uit, en bracht hem veel bij in de aanloop naar het 'NK'. Daarvoor was het eerst al haar vader, en Maarten's opa, die de het slagersvak uitoefende. Opa Bennie Wopereis deed het op dezelfde plek zelfs als waar nu dochter en kleinzoon het ambacht uitoefenen. "Het zal er vast mee te maken hebben," lacht Maarten. "Al bedenk je je dat pas echt als je ermee in aanraking komt." Toen hij nog op het Marianum zat was voor hem nog niet geheel duidelijk welke richting hij op wilde. Wel wist hij dat hij geen liefhebber was van al die 'vage vakken' aldaar, zoals hij het zelf verwoordt. Zijn zaterdagbaantje bij Slagerij Boenders beviel hem echter dermate goed dat hij besloot de Slagers Vak Opleiding (SVO) te gaan volgen. "Sinds 2012 werk ik op zaterdag bij Slagerij Boenders. Ik had nog geen opleiding en mocht gehaktballen draaien, satés maken. Het ambachtelijke is leuk, en nooit is één dag hetzelfde. Inmiddels werk ik er door de week 4 dagen en een dag school. Een mooie combinatie. Dat bevalt prima. Ook hier bij Slagerij Boenders .Erg leuk om te doen. Niet de gehele dag stilzitten, maar gewoon lekker bezig zijn. Aanpakken." Of hij later een eigen zaak zou willen, dat weet hij nog niet. "Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Eerst de andere diploma's halen, en nu trainen en werken aan de finale voor het Europees kampioenschap, op 6 en 7 mei in Frankfurt."