Woningmarkt Oost Achterhoek
presteert bovengemiddeld

Oost Gelre - In navolging van de landelijke berichtgeving rondom de ontwikkelingen op de woningmarkt is er een analyse voor deze regio uitgevoerd. Daarbij is met name gekeken naar de grotere kantoren in Oost Gelderland, waaronder Ruurlo, Winterswijk, Aalten, Groenlo en Lichtenvoorde. Daaruit blijkt dat die kantoren in 2014 samen 375 woningen verkochten en in 2015 maar liefst 511, een stijging van meer dan 35%. De kleinere kantoren deden het wat minder.

''Dat kan goed kloppen,'' zegt makelaar Silvio Gierkink van het gelijknamige kantoor in Lichtenvoorde. ''Wij verkochten in 2015 ruim 50% meer woningen dan in 2014, mede vanwege een sterk groeiend marktaandeel in Lichtenvoorde en Groenlo. We zien nu dat verkopers meteen een andere woning aankopen zodra de eigen woning is verkocht. In 2014 en daarvoor maakte men vaker een pas op de plaats en ging men liever even gehuurd zitten. Zet je de prijs van een koopwoning en rente af tegen de situatie van een paar jaar geleden, dan ben je nu aanzienlijk goedkoper uit en dat werkt door in de maandlast. Het scheelt soms wel de helft. Daar kan geen huurwoning tegen op!'' aldus Gierkink. ''Met name mensen die groter of duurder willen gaan wonen zijn stukken goedkoper uit. Hoe de markt in 2016 gaat verlopen is nog niet duidelijk te zeggen, maar ABN AMRO en Rabo verwachten toch prijsstijgingen en meer transacties.'' Deze ontwikkelingen werken langzaam door in het hogere prijssegment. "In de laatste 3 kwartalen van 2015 verkochten we bij wijze van spreken meer woningen boven de 3 ton, dan in de 3 jaar ervoor. Dit geeft aan dat het vertrouwen in de markt en met name bij de ondernemers en mensen met een beter betaalde baan, weer terugkomt. Dat is alleen maar goed voor de economie. Wordt er meer verkocht dan wordt er weer verhuisd, geschilderd, verbouwd en ga zo maar door. Uiteindelijk profiteert iedereen hiervan.''
Gierkink Makelaars geeft op Funda.nl zijn klanten de mogelijkheid om een beoordeling te schrijven over de ervaringen die ze hebben met zijn kantoor.